Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Antikoagulantna terapija – nujno

Antikoagulantna terapija – nujno

Pozdravljeni!

Napisala bom kratek povzetek zdravniškega mnenja, ki ga je oče dobil pri odpustu iz bolnišnice, po 7. dneh hospitalizacije in vas lepo prosim za nasvet.

Oče (72 let) – po CVI leta 2001, SB tipa 2 je bi sprejet v bolnico zaradi novo odkrite AF. Na podlagi lab. izvidov, RTG pljuč in UZ srca se izključuje koronarni dogodek. Mejno povišan troponin T je posledica srčnega popuščanja. Začeli so z uvajanje Marevana, a ker oče sam ni sposoben sodelovati, živi pa sam in se ne želi preseliti, se za terapijo niso odločili.

UZ srca: Blago dilatiran levi prekat s hudi disfuncijo, ki je najmanj izražena posterobazalno. Zmerna mitralna regurgitacija. Blaga aortna (spevdo) stenoza.

CT pljuč: Fluidotorax bilateralis Stasis pulmonum Cardiomegalia

Telemetrija:od 22/6 do 29/6 – atrijska fibriacija, tahikardija do 140/min, povprečno 100/min, 1x epizoda kratke VT (vezane VES)

Od redne terapije prejema: Diaprel MR 60 mg 2 tbl/zj, Aglurab 1000mg 1 tbl/dan, Concor 5mg 1 tbl/zj, Lanitop 1tbl/zj, Aldactone 12,5mg 1 tbl/zj, Edemid 40mg 1/2 tbl zjutraj in zvečer.
Omejitev pitja tekočine na 1,5 l/dan, manj slana dieta, kontrola v ambulanti za srčno popuščanje. Potreboval naj bi tudi insulinsko terapijo.
Kaj se lahko pričakuje pri taki terapiji brez ATK?

Zanima me zakaj se konzilij (na našo ponovno željo in glede na razmere) ni odločil spremeniti ATK terapije, saj so v uporabi že nova peroralna zdravila npr. Apiksaban, ki se je v primerjavi z varfarinom izkazal za boljšega pri preprečevanju kapi in manjše tveganje za krvavitve ali vsaj Aspirin – tako pa proti strjevanju krvi nima nobenega sredstva, strdki pa se lahko pojavijo kadarkoli. Vztrajajo pri Maveranu in ne ponudijo nobene razlage, zato sem o tem prebrala vse kar sem lahko, a prave rešitve za očeta še vedno nimam?

Se lahko obrnemo še na katerega zdravnika glede tega ali bo odgovor isti?
Ali obstaja kakšno naravno pomagalo, ki bi imelo protitrombozni učinek in ne škoduje drugim boleznim – kot npr. goba Ganoderma lucidum, ki vsebuje triterpene?

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav!

Hvala za vaš dopis. Napisali ste terapijo, ki so jo bolniku, ob odpustu iz bolnišnice, priporočili zdravniki, kiso ga zdravili. V dopisu niste navedli v kateri bolnišnici se je zdravil, vendar menim, da so vsi zdravniki ki, delajo na kardioloških oddelkih v Sloveniji, enako podučeni kako naj ukrepajo pri vprašanju antikoagulantnega zdravljenja pri posameznih bolnikih. Ne nasprotujem, da se pogovorite še s kardiologi, ki imajo tudi ambulantno dejavnost. Ni zadržkov,da izkoristite informacije o pripravkih, kii jih nudi alternativna medicina

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

Bila sem na operaciji anevrizme v možganih, vstavljen imam stend.

Predpisali so mi dvojno antiagregacijska terapijo z Aspirinom 100 ter Brilique.

Sedaj bi morala na biopsijo zunanjega spolovila pa me zanima ali moram prekiniti terapijo in za koliko časa?

Lp

Spoštovana,

Kot prvo NIKOLI sami ne prekinjajte Aspirina ali Briliqua.

Obrnite se na zdravnika, ki vam je predpisal DAT (najbolje nevrolog ali nevrokirurg), in mu sporočite, da imate predvideno biopsijo. Ali se lahko prekine terapija je odvisno tudi od tega kdaj je bil stent vstavljen in tudi od obsega biopsije.

Naj se med seboj posvetujejo, ali se poseg lahko varno izvede brez prekinitve zdravil ali z začasno prilagoditvijo.

Če gre za manjši poseg, običajno ni nujno potrebna prekinitev navedene terapije.

LP

Spoštovani,

hvala za vaš odgovor.

Glede nato, da se bliža poletje bi si želela z družino na morje.

Ali so glede tega kakšne omejitve, sedaj ko sem po operaciji možganske anevrizme in vstavljenega stenta?

Lp

Spoštovana

Koliko časa je minilo od operacije? Po 1 mesecu je navadno že dovoljena lahka aktivnost. Po 3 mesecih večina bolnikov živi povsem normalno življenje. Če imate vstavljen stent, boste najverjetneje na antitrombotični terapiji (npr. Aspirin ali Plavix), kar zahteva dodatno previdnost

Kaj JE dovoljeno:

Plavanje v mirni vodi, če se dobro počutite.
    Sprehodi, senčenje na plaži, krajša izpostavljenost soncu.
    Potovanja, če ne vključujejo pretiranega napora ali dolgotrajnega sedenja brez vmesnega gibanja.

Kaj JE treba omejiti ali paziti:

Izogibajte se močni vročini/soncu – dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko poveča krvni tlak.

Uporabljajte klobuk, senco, hodite zjutraj ali zvečer.

Ne hodite v savno ali termalne vrelce.
    Ne potapljajte se globoko (povišan tlak lahko škoduje, sploh pri stentu ali koilu).
    Pijte dovolj tekočine – izsušenost lahko poveča tveganje za strdke (če imate stent).
    Ne prekinjajte predpisanih zdravil – zlasti antitrombotičnih zdravil.
    Če imate stent: bodite še posebej previdni pri poškodbah (npr. udarci v glavo, padci), ker so lahko krvavitve nevarne.

Če potujete z letalom, se prej posvetujte z nevrologom ali nevrokirurgom, še posebej, če je od operacije minilo manj kot 6 tednov.

Priporočljivo je imeti izvid operacije in pregledne slike na USB-ju, za vsak slučaj.

Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini je zelo priporočljivo.

LP

Spoštovani,

Hvala vam za odgovor. Od operacije je minil 1 mesec.

Napisali ste mi kar veliko omejitev.

Zanima me ali bodo te omejitve zame veljale celo življenje? Tu mislim glede potovanja, po navadi je dolžina potovanja na morje kamer hodimo 7 ur. Po navadi z možem nekje na vsaki dve uri obstojim z avtom in se malo sprehodiva za par minut.

Ker jemljem Aspirin 100 in Brilique me zanima kako v primeru če je potreben kakšen poseg,ki je nujen. Imam spremembo na zunanjem spolovilo in me skrbi, da je kaj nevarnega. Bojim se, da je sedaj ne bodo želeli odstraniti, ker sem na tej terapiji.

Poleg tega že več kot leto dni čakam na odstranitev modrostnega zoba. Kako v takšnih primerih?

Lp

Spoštovana

Omejitve ne bodo veljale vse življenje. Domnevam, da boste po enem letu jemali samo še aspirin tako, da večjih omejitev ne bo. Dokler jemljete brilique morate vedno obvestiti kirurga, dentista itd..o jemanju tega zdravila. V večini primerov se lahko poseg izvede ob določenih ukrepih, prekinitev jemanja zdravil pride v pošten zgolj ob odobritvi nevrokirurga, ki vas je zdravil.

Lp

Pozdravljeni g. doktor,

Tudi jaz čakam na operacijo možganske anevrizme.

Konzilij je sklenil, da bo potreben obvod in vstavitev stenta.

Kasneje bom morala jemati Aspirin 100 in Brilique.

Ker sedaj redno jemljem zaradi atrofije nožnice tudi lokalne hormonske tabletke Vagifem, le te si redno 2x tedensko vstavljam v nožnico me zanima ali jih bom lahko uporabljala tudi po posegu?

Skrbi me namreč da bi Vagifem lahko povzročal strdke, saj so mi dejali, da je pri vstavljene stendu velika možnost, da ti nastanejo in zato bom morala jemati dvotirna antiagregacijska terapijo.

Ne vem pa kako bom zdržala brez Vagifema v kolikor ga ne bom smela več jemati.

Lp

Sustanon 250 is a testosterone replacement injection designed to help men combat low testosterone levels and regain physical and hormonal balance. It’s widely used in bodybuilding circles for muscle growth and performance, as well as in medical settings for hormone therapy. This blend includes four testosterone esters that offer both fast and long-lasting effects.

However, before beginning a cycle, it’s essential to be informed about potential Sustanon 250 side effects. Some common reactions include acne, fluid retention, increased aggression, and suppression of natural testosterone production. In rare cases, prolonged use without proper medical supervision can lead to more serious health issues.

Proper dosage and professional monitoring are crucial to minimizing Sustanon 250 side effects. If used responsibly, Sustanon 250 can be an effective option for men looking to restore hormonal health or enhance their physical performance. Always consult a healthcare provider first.

Iverheal is a widely used ivermectin-based medication designed to treat various parasitic infections such as scabies, lice, and intestinal worms. The iverheal 12 mg uses include managing severe infections where a higher dose is needed for quick and aggressive parasite elimination.

For more common or moderate cases, iverheal 6 mg tablets offer a reliable and balanced treatment option. This dosage is well-tolerated and frequently prescribed for repeat or step-down therapies.

If you’re treating a mild infection or starting ivermectin for the first time, iverheal 3 mg tablets provide a gentle yet effective approach. They are ideal for low-risk use and often recommended under medical supervision.

Each dose of Iverheal works by paralyzing parasites and allowing the body to naturally eliminate them. Get fast UK delivery and trusted results with Iverheal tablets.

MedAsk

MedAsk je najnaprednejši pomočnik, ki se bo z vami pogovoril o vaših simptomih in vam pomagal razumeti kaj se dogaja z vašim zdravjem.

Chat

New Report

Close