Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Antidepresivi in dojenje

Antidepresivi in dojenje

Pozdravljeni, zdaj moram začeti jemanje antidepresivov zaradi poporodne depresije. V nosečnosti sem imela cymbalto, rodila se je zdrava punčka (3 tedne stara). Kakšen bo vaš nasvet z dojenjem? Ali bo bolj varno, da izberem umetno hranjenje? Ali je povezava med SNSD in antidepresivi med dojenjem? Ali obstajajo dolgoročni učinki jemanja antidepresivov med dojenjem? Mogoča imate kakšne primere iz svoje prakse?
Hvala lepa za vaš odgovor.

Spoštovana,

zdravniki v času, ko lahko mama doji, vedno mislijo na izbiro zdravila, ki bo najbolj koristil mami in kar najmanj škodil dojenčku. Drži, da se večina snovi, ki jih uživa mama (ne le zdravil), izloča v določeni meri tudi v mleku. Obenem pa vemo, da na stanje in razvoj otroka močno vpliva tudi mamino razpoloženje.
Zdravilo, ki ste ga jemali v nosečnosti, je varno za uporabo v času dojenja, saj se v mleko izloča le majhna koncentracija zdravila (celo manj, kot jo je prejel otrok v času, ko je bil še v maternici). Obenem bo močno pomagalo vam – in vajin “par” bo bistveno bolje in bolj zdravo “funkcioniral”.
O povezavi med nenadno nepričakovano smrtjo dojenčka (če je to SNSD???) in omenjenim zdravilom (ali podobnimi) pa nisem našla podatka, še zlasti ne ob jemanju v pravilnih, terapevtskih odmerkih.
Izkušenj z zdravilom, ki ga omenjate, sicer nimam – tudi zato, ker mnoge doječe mame ne omenjajo vseh zdravil, ki jih jemljejo – mi pa ob pregledih njihovih otrok ne ugotavljamo nobenih posebnosti, zato jih usmerjeno ne sprašujemo.
Pozdrav in uspešno dojenje vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni.

Med nosečnostjo sem zaradi anksioznosti morala začeti jemati antidepresive Asentra 100mg in lexaurin 6mg nekje 2x na teden.

Sedaj sem rodila in novorojenček samo spi in sploh ne joka. Je lahko to posledica jemanja teh zdravil?

Novorojenčki mam, ki so v nosečnosti jemale višje odmerke antidepresivov, imajo običajno po rojstvu ravno nasprotne težave – so razdražljivi, premalo spijo, več jokajo. In jih pomiri predvsem dojenje, saj mama v mleku izloča nekaj zdravila in se lažje adaptirajo na življenje brez njih…

Torej je moje mnenje, da dojenček veliko spi, ker je zadovoljen, sit in previt. Seveda pa je treba izključiti kakšen drug bolezenski razlog, nepovezan z vašimi zdravili – kjer pa bo v pomoč predvsem zdravstveno osebje v porodnišnici, po odpustu pa patronažna medicinska sestra in izbrani pediater.

Vse dobro vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close