Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina antibiotiki in kemoterapija

antibiotiki in kemoterapija

Spoštovani!

Prosim Vas za mnenje: moškemu, staremu 50 let, je bil lani marca ugotovljen rak na pljučih. Trenutno je stanje glede tega stabilno, ni več prisotnih teh celic, v glavnem to je OK. Pojavlja se pa drugi problem, skoraj vso zimo je bil v stanovanju, nič ni hodil ven – ni smel, tako, da se mu je sedaj imunski sistem čisto porušil: vkolikor gre ven na sonce, pa tudi za 5 min., dobi vročino. Preventivno mu dajejo kemoterapijo na 4 tedne – enodnevno. Od zadnje kem. pa ima povišano temperaturo in sicer od 37C do 39C in mu ne pade.

Naj omenim, da ima povečano bezgavko na vratu in, da so mu priporočili, da jo operativno odstrani. Trenutno je v lokalni bolnišnici, ne morejo ugotoviti vzroka temperaturi, sprejeli pa so ga v bolnišnico zato, ker ni imel levkocitov oziroma je bila vrednost 0,7. Primanjkuje mu tudi železa.

Kaj menite, kaj bi bil vzrok temu oziroma ali ima kakšno povezavo s tem, da je imel zadnjo kem. takrat, ko je užival antibiotike. (tega zdravnikom ni povedal) Kajti enkrat pred tem, so ga zaradi tega poslali domov in je moral priti čez 1 teden ponovno.

Upam, da nam boste lahko pomagali, saj nas skrbi, da ni kaj hujšega (levkemija).

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ne, levkemija ne bo, saj je že pljučni rak dovolj hudo. Kemoterapija močno zniža število levkocitov (med drugim) in ob virozi, ki počne ravno to, je bil pač učinkek toliko hujši. Ob nizkih levkocitih je pravzaprav vsaka minimaln prisotnost virusov ali bakterij vzrok za hudo vročino. Povzročitelja je v takih okoliščinah težko odkriti in praviloma se ob podpornem zdravljenju zgolj čaka na to, da se stanje samo po sebi popravi. Sam antibiotik najbrž ni bil ključen, pač pa zamolčana bolezen. Drugače pa je v običajni slabi koži človeka z rakom in na kemoterapiji in se zaradi tega ni potrebno bistveno vznemirjati, ker ne morete ničesar spremeniti. V bolnišnici mu pomagajo, kolikor je mogoče, je pa od številnih nepredvidljivih dejavnikov odvisno, kako bo šlo naprej. Če je močno shujšal, že pred tem ni imel teka… je napoved lahko zelo slaba.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Zahvaljujem se Vam za odgovor. Ravno prihajamo z obiska pri njemu in baje so danes prišli izvidi. Vi ste izključili levkemijo, ampak ravno ta je na seznamu poleg anemičnosti in še nekaj drugih, ki jih ne razumem.
A je to potem mogoče ali ne?
Naj povem, da shujšal ni, res bolj malo je, toda se tudi pazi, da ne bi sedaj, ko se nič ne giblje, zredil.

Še nekrat prosim za pomoč!

Hvala!

Se opravičujem za nadlegovanje.Zraven levkemija, piše še NEUTROPENIA, LYMPHOPENIA, ANEMIA, ANISOCYTOSIS.

Kaj to pomeni?

Hvala!

Spoštovani!

Levkopenija ali levkemija?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

M je pisal/pisala:
>
> Se opravičujem za nadlegovanje.Zraven levkemija, piše še
> NEUTROPENIA = pomanjkanje nevtrofilnih levkocitov/nevtrofilcev, LYMPHOPENIA =pomanjkanje limfocito
ANEMIA = pomanjkanje rdečih krvnih celic, oz. nizek hemoglobin = slabokrvnost/malokrvnost
ANISOCYTOSIS = nepravilna oblikovanost celic

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close