Najdi forum

ankioznost ali depresija

Prav lepo vas pozdravljam!

Prosim,če mi lahko opredelite pojem depresija in ankioznost oziroma,kako jih ločimo med seboj!

Kakšne kapsule so Fluval in kako je z njihovo uporabo v času nosečnosti!

Hvala lepa za vaš odgovor!

Spoštovana Mojca!

Z besedo depresivnost opredeljujemo poslabšanje razpoloženja, zmanjšanje energije, oslabljeno aktivnost, zmanjšano sposobnost za uživanje, upad zanimanja in koncentracije, izrazita utrujenost že ob najmanjšem naporu, moteni so tudi spanje, apetit in samospoštovanje, včasih celo z razmišljanjem o lastni ničvrednosti. Temu se lahko pridružijo še gibalna upočasnjenost, izguba telesne teže in libida.

Anksioznost z eno besedo označimo kot tesnobnost, to je strah, ki nima smeri. Obe stanji se pogosto prepletata in tvorita enotno motnjo.

Fluval je antidepresiv iz serije selektivnih inhibitorjev prevzema serotonina, uporablja pa se tudi zoper prisilne misli in ravnanja. Dokler ni kliničnih izkušenj pri velikemu številu nosečnic, proizvajalec ne priporoča jemanja tega zdravila v nosečnosti.

Ali je mogoče kakšen antidepresiv,ki pa se lahko uporablja v času nosečnosti!

Hvala!

V nosečnosti se v načelu izogibamo uporabe antidepresivov, vsaj v prvih petih mesecih, čeprav obstajajo poročila o posameznih materah, ki so celo nosečnost jemale antidepresiv, vendar je njihovo število nezadostno, da bi statistično podprto lahko priporočali jemanje antidepresivov tudi v tem času. Psihiatri zato intenziviramo psihoterapevtske tehnike, določimo pogostejše obiske in skušamo prispevati k urejanju eksogenih dejavnikov depresije (objektivni pogoji in situacije).

New Report

Close