Spoštovane dame in gospodje!

Počasi se bliža dan, ko bom postal očka. Stiskamo pesti in odštevamo dneve. Za našega najmlajšega člana je seveda potrebno nabavit voziček. Po treznem premisleku sva se z najdražjo odločila za Peg Perego, ki bi ga rada kupila v Italiji. Carine menda ni več (ker je poreklo blaga EU), plača pa se DDV.

Kakšne so vaše izkušnje pri uvozu? So vas spustili čez ali ste DDV plačali. Ste uporabljali kakšno posebno taktiko?

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Povedala bom tisto, kar sem izvedela od kolegice, ki je tam kupovala voziček. Na carini je naletela na žensko, ki je bila zelo neprijazna, celo nadrla jo je, kaj si ona misli, da če ne misli plačat carine ( ali DDV-ja – ne vem natančno, naj kupuje v Sloveniji. Pospremila jo je – njo in moža v pisarno, kjer ju je v nadaljno “obdelavo” prepustila cariniku – moškemu, ki je povedal, da imata pač smolo, saj ponavadi spuščajo take, za katere se vidi, da bodo voziček rabili zase, naprej – brez kakršnega koli plačila.Ker pa je bil postopek že uveden jima pač ni mogel pomagati. Mislim, da ju je voziček stal – z že odšteto IVO 70 000 sit, plačati pa sta morala 15000 SIT na carini. No še vseeno sta za nekaj tisočakov proftirala. Želim vama, da naletita na prijaznega in razumevajočega uslužbenca.

Dve preverjeni varianti:

1. Blago prijaviš (obvezno). Če carinik teži s carino, mu poveš, da je nisi pripravljen plačati in da boš blago peljal nazaj, kar tudi storiš, če ne popusti. To ti menda mora dovoliti. Vmes se pozanimaš, kdaj tečnoba konča izmeno, nato pa greš v sosednji državi na kavo (ali pa na drugi prehod).

2. Blago razpakiraš, da ne izgleda kot novo (bodi natančen). Če tečnoba teži s plačilom carine, ga (jo) pogledaš kot zabodeno tele in pojasniš, da je to osebna prtljaga, ki si jo peljal že tudi v tujino. Če je v avtu še dojenček, ne moreš “falit”!

lp
mačkon

ne hodi na fernetiče; tam so tudi moški cariniki zaj…
priporočam škofije; tam je zaj… samo ženska

Midva z možem sva šla po voziček v TS, ravno tako Peg Perego in ga naložila kar na zadnji sedež avta (kaj bi skrivali). Na Krvavem potoku je carinik vprašal, če imava kaj za prijavit, pa sva pokazala na zadnji sedež in carinik je le pomahal z roko in rekel ‘pa srečno’.

Vsekakor pojdita skupaj, da ne bo debate o tem za koga je voziček. Ker gresta v Italijo, se izogibajta prehodov okrog Nove Gorice, saj so tam najbolj neprijazni cariniki in carinice v celi Sloveniji.

Sicer pa so drugje precej prijazni, če vidijo, da kupuješ opremo za otroka. Z možem sva šla (sicer pred letom in pol) po nekaj kosov pohištva (za dnevno in otroško sobo) in precej dodatkov za otroško sobo, tako da sva zapravila okrog 250.000 SIT. Cariniku sva na meji pokazala vse račune (zelo dobro pa je bil viden tudi moj okrogli trebušček), za posamezne zapakirane kose je povprašal kaj je notri – pa so bile kot za nalašč stvari za otroško sobo. Rezultat? Izmed vseh računov je izbral najmanjšega, izpisal obrazce za DDV, zaželel varno pot domov in uspešen prihod novega družinskega člana. Za DDV sva (če se pravilno spomnim) plačala tam okrog 7.000 SIT.

Če bosta kupovala še kaj dodatnega, vsekakor dajta stvari na več računov.

Lep pozdrav in uspešen nakup vama želim. Mateja

Mi smo ravno prejšnji četrtek v Udinah kupili voziček. Čez smo šli na Fernetičih, voziček je bil v prtljažniku, sine je pa spal v avtosedežu. Na meji sta carinik in policist stala skupaj, rekla sta dober dan, mož je skozi okno pomolil dokumente, pa so rekli hvala, nasvidenje. Nihče nas ni nič vprašal, niti pogledal dokumentov.

Splača se pa zelo. Kupili smo Chiccotov Pick up duo, ki v LJ stane 80.000 SIT. V Italiji je stal 280 EUR (cca 63.000 SIT), od tega pa odšteješ še davek.

Lp,
Katarina

Nasvet iz meje: če misliš voziček pripeljati tako, da ne boš plačal 20{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} DDV, ne potrjuj fakture za IVO, ker je dogovor, da se te pošiljajo po faksu v SLO in so že pred tabo tam – si še v prekršku, če ne poveš, da uvažaš voziček. Potem plačaš 20.000 mandatno kazen + DDV. Lahko pa ti ga najdejo vseeno, če ga ne prijaviš, ker ga v avtu pač ne moreš skrit in vseeno obračunajo.Tako je obvezno po zakonu. Kako delajo na posameznih mejnih prehodih?? Lahko pa poskusiš tudi na načine, kot ti jih predlagajo. Drugače je oprostitev za blago do 16.000 SIT, kar je več, bi moral plačati dajatve.

Pa srečno.

Še en nasvet…če imate prijatelje/ znance iz primorskega konca, kjer imajo propustnice, se povežite z njimi oz. jih prostite za uslugo, saj lahko tisti ki ima propustnico brez dajatev čez mejo pripelje blago v vrednosti 50.000 sit (za potni list je ta meja 16.000 sit).

lp klea

Mi smo pred 4 leti kupili voziček v Gorici. Na meji smo “pošteno priznali” nakup, pa nas je spustil naprej brez vsakega plačila.
Kolegica je kupila voziček v Austriji, s sabo je vzela znanko s 6 mesečno punčko in sta pripeljali voziček (razpakiran in malo po Celovcu vožen) na račun dojenčice čez b.p.

LP
Barbara

Nama z možem so zadnjič na meji z Avstrijo težili zaradi otroškega sedeža, ki smo ga imeli pripetega v avtu na zadnjem sedežu – ja, bil je nov, star nekaj dni, a kupljen pri nas – ker je sin pač potreboval nov sedež. Sina nisva imela s sabo (kar bi verjetno pomagalo), zato smo se več ko pol ure pregovarjali, obtoževali so naju vsega mogočega – dokler nisem v denarnici (po naključju) našla račun – a ni včasih tudi solata v denarnici koristna? Potem so samo zamrmrali “oprostite” in so naju spustili… ah, kaj pa moreš?
B.

Halo,

sama sem bila pred časom nadvse navdušena nad Peg Peregom, ko pa je šel z menoj na “giro D/Italia” še mož je stvar postala bolj jasna, sama sem namreč po žensko gledala, joj kolk je lep pa iz jeansa pa oh in sploh, prijela ga pa skoraj nisem. No mož se je seveda lotil zadeve praktično, podvozje trdo ( komaj bi ga sama dvignila na robnik ) čisto brez ” amortizerjev ” ha ha, štorast v glavnem.
Zložen pa še vedno velik in težek. Edino eden, ki ima posebno podvozje je bil OK vendar je v zloženem stanju zeloooooo velik in z dodatki tudi drag. Če bi vzela tega z dobrim podvozjem, košaro, športni in avtosedež bi naneslo nekje okrog 130.000 sit. No, pa še slabo zalogo so imeli v Italiji, lahko ti ga jasno naročijo, čakaš cca. 40 dni. Pa sem še enkrat preučila Chicco trio , v vseh variantah … in na koncu sva kupila tega v Baby centru za 82.000 sit ( znižan , prej 113.000 sit ) .

No, poglejta še enkrat , preučita vse našteto, vzemita Peg Perego kataloge, seštejta, preglejta Chicco potem pa se odločita.

Veliko sreče.

Aja, Peg Perego brez košare , športni z možnostjo, da otrok leži in z dodanim zgornjim delom ( ala dekica ) in avtosedež pa je v Italiji prišlo okrog 400 Eurov!

Lp, R