Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija angina?

angina?

Spoštovani,

prosim za mnenje za zdravstveno stanje 8 letnega sina.

Ali je diagnoza streptokokna angina ob bolečih bezgavkah in bolečem grlu, rahlo belem jeziku, živo rdečem žrelu brez oblog, vročini do 37,8 (dva dni) ter bolečinah, ki iz grla izžarevajo v ušesa, zanesljiva? Tožil je tudi o bolečinah v mišicah.

Klinična slika naj bi bila po navedbah zdravnice dovolj, brisa pa ni kje odvzeti, ker ni nikakršnih oblog. Tudi krvna slika naj ne bi bila potrebna.

Preden dam antibiotik, sem se odločila še za samoplačniški hemogram. Rezultat bo danes popoldne. Ali je ob BP izvidu vse skupaj še vedno lahko angina? Ne bi rada dajala namreč AB brez potrebe.

Sin je zbolel v nedeljo (15. 5.). Petletna hči je v sredo (11. 5.) in četrtek tožila o slabem počutju in o bolečinah v kolkih. Bila je tudi hripava. V četrtek je bila pri zdravniku zaradi težav s kožo. Zdravnica ji je pogledala tudi grlo, na njem ni očitno opazila ničesar alarmantnega. Bolečine v kolkih je “prezrla”. Kri ni bila dana. Tukaj torej sprašujem, ali je vendarle možno, da je imela hči prezrto angino, ki se je potem nalezel njen bratec?

Vljudno prosim za odgovor.

Lp, Neli

Klinična slika (Centorjevi kriteriji), niste navedli le povečanih in bolečin vratnih bezgavk, je zanesljiva, potrdi pa jo bris žrela in ne hemogram. Odvzem krvi je nepotreben.
Angina je vnetje mandljev in žrela z bolečinami pri požiranju, rdečim žrelom in povečanimi, pordelimi mandlji z ali brez oblog ter povečanimi, bolečimi vratnimi bezgavkami. Brez znakov ni diagnoze. Hripavost pa je bolj znak vnetja glasilk kot žrela. Otrok z angino ima značilen, nosni govor.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Ali ponavljate strep teste ob pozitivni klinični sliki in negativnem strep testu? Na koliko časa? In kakšna je zanesljivost, če je tudi naslednji test negativen? Sedaj je tretji dan bolezni.

Lp, Neli

Pozdravljeni,

stvar se je odvila oz se odvija takole:
Krvna slika z rahlo povišanimi vrednostmi, baje nič posebnega. Streptest pozitiven :(. Seveda sem dala antibiotik, ki je v nekem smislu prijel. Oteklina in rdečina sta se bistveno zmanjšali. Najprej je rekel, da tudi bolečina, sedaj pa pravi, da ga spet malo reže? na desnem mandlju in špika v ušesu. Težko ocenim resničnost izjave. Sem pa pogledala v usta in na desnem mandlju je bela pika. Prej so bili mandlji povsem brez oblog, No, vsaj videti je bilo tako in meni in zdravnici. Kaj pomeni ta bela pika? 🙁 Jezik je še vedno bel, kmalu pa bo čas za 6. tableto. Je to dogajanje še normalno / pričakovano? Streptokok je potrjen, torej bi Ospen moral delovati, ali ne?

Lp, Neli

Če je klinična slika angine zanesljiva (vsi kriteriji za dignozo), se kljub negativnemu testu lahko odločimo za zdravljenje. Običajno pa negativen test izključuje angino in po mojih izkušnjah se je le 2x do sedaj (od tisočih odvzetih brisih) zgodilo, da je bil strep test najprej negativen, čez dva dni pa pozitiven.
Bela pika ne pomeni poslabšanja klinične slike ali neuspeha zdravljenja, ker ne gre za gnojne obloge, pač pa za izločke, odluščene celice ipd. Ospen izboljša stanje v 24 urah, najklasneje v 72 urah in le izjemoma se otzrok slabo počuti, kljub zdravljenju, še več dni.
Gnojni čepi:
[img]http://cajeviza.net/wp-content/uploads/2016/02/gnojna-angina.jpg[/img]

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close