Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Anemija – infuzija železa

Anemija – infuzija železa

Pozdravljeni

Mogoče moje vprašanje ne spada ravno na ta forum ampak vidim, da tukaj uporabniki dobijo odgovore, na nekaterih zdr. forumih ni odgovorov.

Že prejšnji teden v ponedeljek sem se začela počutiti čudno. Torek in sreda sem bila vedno bolj omotična, bolečine v nogah, blage bolečine v prsnem košu. V četrtek sem skoraj omedlela ampak sem se ulegla in skoraj ne več vstala, edino za wc in da sem kaj popila. V petek nisem bila zmožna vsat, samo da sem se dvignila v postelji sem bila zelooo omotična. Soseda mi je pomagala do stranišča, mama pa je poklicala rešilca. Na urgenci so ugotovili anemijo in premalo kalija. Dobila sem kalijevo šumečo tableto in infuzijo železa. Takoj po infuziji je bilo sicer precej bolje. Naslednji dan in še vedno sem  precej omotična in imam bolečine v nogah. Ali je to mogoče stranski učinek infuzije železa? Vstanem iz postelje, da grem na wc in kaj pojem in popijem. Predolgo pa sploh ne morem biti pokonci. Imam pa tudi menstruacijo. Na urgenci mi kakšnih posebnih navodil ali opozoril niso dali, le to, da bi moralo biti v parih dneh bolje. Minilo je 3 dni pa ni kaj posebej bolje, le to, da za kratek čas lažje vstanem, do wc-ja grem brez večjega problema. Potem pa sem že počasi omotična.

Hvala za vaše mnenje in nasvet

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani, vaši podatki so povsem pomanjkljivi. Niste zapisali podatkov o starosti, krvnem tlaku, vrednosti erotrocitov, hemoglobina, Edino, kar lahko ugotovim, je, da potrebujete temeljito obravnavo osebnega zdravnika. Anemija ali slabokrvnost ne nastopi kar tako, temveč mora biti za to vzrok: krvavitve, premalo absorcije železa, bolezni krvnega sistema… Šumenje v ušesih, vrtoglavica, … so običajno povezani s slabo prekrvavitvijo, bodisi zaradi prenizkega krvnega tlaka, bodisi slabokrvnosti, bodisi kombinacije. Če so vam ugotovili slabokrvnost in dali le infuzijo železa, je potreben za dvig hemogllobina čas – ki ga merimo v tednih (in ne urah, oz. dneh). V primeru hude slabokrvsnoti dajemo transfuzijo. Dkratka vrti se vam lahko zato, ker so vrednosti HB še vedno nizke, zakaj pa so tako nizke postale, pa je nujno ugotoviti vzrok.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.

Stara sem 44 let.

Krvni tlak, bom prepisala iz izvida, večinoma je pa tudi tam tam

Leže – 122/59, sede – 119/62, stoje – 134/71

Lab. izvidi:

S-glukoza 5,0 mmo/L

S-sečnina 4,2

S-kalij 3,4

S-natrij 141

S-kreatin 57

oGF (CKD-EPI) 1,73 m2 nad 90ml/min

S-bilirubin celokupni 32

S-bilirubin direktni 10

S-A. Fosfataza 0,95

S-AST  0,27

S-ALT 0,15

S-gama-GT 0,20

S-alfa-Amilaza 0,84

S-Lipaza 0,17

S-CK 0,64

S-LDH 2,26

S-Troponin I (hs) <10ng/L

S-CRP pod 5 mg/L

Hemogram:

K-Lkci 6,7  10^9/L

K-Erci 4,40  10^12/L

K-Hb 112 g/L

K-Ht 0,338  1

MCV 76,8 fl

MCH 25,5 p

MCHC 331 g/L

RDW 14,4 %

K-Trombociti 217 10^9 /L

MPV 11,6 fl

P-PČ 0,98 1

INR 1,0

P-APTČ 30,1 s

Mnenje: pri gospe ugotavljamo mikrocitno anemijo ob nizkih zalogah železa. Prejme parenteralno aplikacijo železa. Glede na redne menstruacije je to najverjetneje vzrok za sideropenijo. Svetujem občasne kontrole zalig železa in v primeru hitrega upada dodatno diagnostiko in ponovno nadomeščanje. Če težave v prihodnjih dneh ne bi izvenele, svetujem dodatno diagnostiko (endoskopske preiskave, določitev blata na kri, izključitev celiakije…).

 

 

Izvidi z izjemo mikrocitne anemije, zaradi česar ste prejeli železo, ne odstopajo. Na izvidu pa tudi piše, da je treba anemijo raziskati. (zakaj je sploh nastala). Vzroke, kot je navedeno, ugotavlja izbrani zdravnik.m

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Osebna zdravnica je pogledala izvide iz urgence in rekla, da sem dobila dovolj železa. In to je bilo vse. Patronažna sestra, ki sicer hodi k mami pa je rekla, da zdaj ni potrebno še nič češ, da je brez veze in da se ponovno kontrolira kri čez 1 mesec.

Ali ima infuzija železa (xabogard 1000mg, upam da sem prav napisala) lahko kakšne stranske učinke?

https://lek.si/sl/zdravila-izdelki/vsa-zdravila/xabogard/

Spoštovani, seveda so ob infuziji možni stranski pojavi. Med pogoste sodijo vrtoglavica, slabost, oblivanje, … Poglejte si možne stranske pojave v Navodilih, poglavje 4

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close