Amnezija in izguba spomina

Pozdravljeni,
ime mi je Simon Jelenič in pred kratkim sem izgubil spomin. Na kratko vam bom opisal mojo zgodbo oz tisto kar so mi zdravniki prijatelji in družinski člani povedali.
V soboto 27.11.2011 sem se pred kababom v luciji naenkrat prikazal in pred vhodom padel. Pravijo da sem se držal za vrat in imel boličine v rebrih. Ker nisem se odzival na nobenega so takoj poklicali rešilca. Najdli so me brez denarnice in osebnih dokumentov, telefona in z obrnjenimi žepi od jakne navzven. Ko so me pripeljali v splošno bolnišnico Izola so me začeli spraševat in naj bi jim izgovoril samo ime moje najboljše prijateljce Andreje. Z njeno pomočjo so tudi ugotovili kdo sem.
V bolnici so mi naredili MRI,CT in EGE (neki takega) glave, vendar niso najdli nobenih poškodb (pravijo da to je sam dobro).
Diagnosticirana pa mi je neznana Amnezija.Ne spolnem se:

Oseb (starši,prijatelji,znanci….)
Krajev kjer naj bi odraščal, živel in se družil
Dogodkov
Stvari,hrane,razni izdelki
Splošno znanje torej kje je kaka država primer,jezik (naj bi obvladal angleščino, zdaj pa jo komaj razumem)
Ne spolnem kaj mi je blo všeč od muzike,filmov,branja (vse kr mi povejo mi je tuje)
In še veliko drugih stvari.
Vem pa naprimer pisat,risat,računat,obvladam računalnik in vse elektronske (baje da sem v tem bil najboljši), moje mimike obraza telasa naj bi ostale povsem nespremenjena,očutki do slanega,sladkega pekočega,dobrega so tudi ostala nespremenjena.
tenutno pa še vedno čutim boličine v vratu in glava me neprestano boli.

1. Zanima me kako je to možno?
2. Zanima me še če je psihijatrična bolnica v Idriji dovolj vsposobljena za zdravljenje takih primerov, saj sem na forumih prebral sam slaba mnenja o tej bolnici in občutil neke vrste odpornosti do te ustanove. Meni se osebno zdi nenapačna saj tam naj bi bli najboljši zdravniki na področju psihjatrije, čeprav nevem zakaj bi spadal moj primer v psihjatrijo.
3.Me zanima še kaj vi mislite v tem oz če se mi bo lahko povrnil spomin.

V naprej se zahvaljujem za vsak odgovor

Pozdravljeni!

Ker so pri vas izključili poškodbo in telesna obolenja( tudi nevrološko ), obstaja možnost, da gre res za psihično motnjo. Ta je lahko kratkotrajna in v tem primeru se vam spomin že vrača, lahko pa je tudi dolgotrajna.
Motnje spomina povzročijo lahko zastrupitve s psihotropnimi snovmi, alkoholom, drogami, strupi,
delirantne epizode ali pa so psihogene narave.
Psihogena amnezija nastopi, ko človek določeno časovno obdobje izrine iz svoje zavesti.
Obstaja velika možnost, da gre pri vas za tako obliko amnezije in se vam bo spomin počasi vendarle povrnil.
Pomembneje pa je, da ugotovite, katera kritična doživetja so povzročila amnezijo in kaj se še pojavlja ob teh kritičnih trenutkih, kakašna je psihodinamika. Tako boste lahko dosegli, da se vam kaj podobnega ne bo več primerilo v taki obliki. Te stvari pa sodijo v področje psihiatrije.
Psihiatrični bolnišnici Idrija lahko zaupate. Imate pa na razpolago še bolnišnice v Ljubljani, Begunjah, Mariboru, Ormožu, možno pa bi bilo tudi ambulantno zdravljenje.

Lep pozdrav

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

da ti se malo povrne spomin bom napisal par besed :
– cudno je da si naenkrat zgubil spomin po tistem ko so te začeli kriminalisti preiskovat zaradi suma kraje,goljufije in še mogoče marsičega drugega,
– ja res je da si obvladal računalnik,zato ker si uspel nekomu pobrat z kartice denar(ne malo vsoto),in stavit tuji denar na internetnih stavah …!!!
– pa tudi lagat si znal,zelo,zelo,verjetno bo g. doktor vedela strokovno povedat kako se kliče ta bolezen
-in zdaj naenkrat po vseh forumih pišeš da si ………………………………………..
in pljuješ po PBI,mislim da so te oni zelo dobro ocenili..,,,TEBI NI NIČ, DELAŠ SE !!!!!!!!!!!!!!
-verjamem v naše pravosodje in upam da se boš na Dobu zelo hitro spomnil kaj si delal narobe
– upam da bo g. doktor zdej malo lažje postavila diagnozo
-nisem mogel da se me oglasi ker mislim da si šel prek vsake meje

hvala za vaše mnenje zato ker bo vaš odgovor pomagal marsi kateremu

Pozdravljeni, pred časom se mi je začelo dogajati, da se enostavno ne spomnim stvari, ki so se zgodile pred par minutami, recimo pogledam telefon in vidim, da sem imel tri klice, za katere sploh ne vem da sem jih opravil. Potem ko mine nekaj časa se začnem zavedati, da sem klic opravil ampak se ne spomni kaj je bila tema pogovora….
imel sem CT, MR in EEG preglede in povsod vse kaže da je vse OK. Zdravnik mi je prepovedal kavo, alkohol in uživanje večje količine vode, vendar se zadeva ne spreminja. Ima kgo podobne izkušnje? ali morda kak nasvet?
Lp M

Lepo pozdravljeni!

Ali opažate še kakšne posebnosti? Po vsej verjetnosti gre pri vas za psihosomatiko…Ste doživljali veliko stresa? Se vam je v življenju kaj posebnega dogajalo? kdaj ste to prvič opazili?

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka