AML

Pozdravljeni!
Mama ima AML. Imela je prvo kemoterapijo in so jo poslali domov, da le-ta ni bila uspešna in da ji ne morejo pomagati. Da ima še samo nekaj časa na razpolago in da ji bodo v svojem kraju dajali kri in trombocite, ko bo to potrebno.
Sedaj smo na alternativi Breussov sok, CBD, napitki….. Prosila bi, če mi lahko še kaj svetujete, kaj bi bilo dobro jemati, piti, jesti….

Zelo težjo je najti tudi kaj glede prehrane. Sem pa opazila, da se prehrana za ostale vrste raka razlikuje od prehrane za levkemije. Zanima me, ker nekateri predlagajo da se naj pijejo sveže iztisnjeni sokovi in zelenjava, nekateri pa da to niti slučajno. Takšnih podatkov je ogromno, nekateri tako, drugi drugače in sedaj res več ne vem kaj je prav in kaj ne. Mi lahko prosim svetujete česar res ne sme jesti in kaj je priporočljivo jesti.
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav,
Petra

Vsekakor ne sme Brojsovih sokov in CBD.
——————————————————
Kdor ji to priporoča, še ni ozdravil nobenega rakavega bolnika in se ne zaveda nobene odgovornosti in krivde za njegovo početje…
Svetovna zdravstvena organizacija priporoča več majhnih obrokov na dan in ob vsakem obroku mora biti ali sveža zelenjava ali sveže sadje…
Kako, ali nimate nobene strokovne posvetovalnice za zdravo prehrano, kamor se lahko obrnejo rakavi bolniki? Če boste poslušali laike in prekupčevalce, potem ne boste mogli spati od slabe vesti, ker škodujete mami.
Jaz ne utegnem toliko pisati; … morda pa bo še moderatorka napisala, kam se lahko obrnete.
Vse dobro!

Nam so strogo prepovedali sveže sadje in zelenjavo zaradi možnosti okužbe. Zato pa sprašujem, ker je eden pravi tako, drugi drugače, tako da več ne veš kaj je dobro in kaj ni.
Glede soka pa sem prebrala, da izboljšuje kri, zakaj bi potem ta škodoval?
Hvala za mnenje in odgovor.

Petra, pozdravljeni,
če se ne motim, sva bili že na vezi po elektronski pošti, kjer sem vam svetovala, kam se obrniti, kaj prebrati.
Prehrana hemato-onkološkega bolnika, ki je izpostavljen okužbam (in to vaša mama je), mora imeti določen režim prehranjevanja, a tudi v takem režimu je potrebno biti pozoren na dovolj velik vnos beljakovin in tudi OH, ki dajejo energijo.
Svetujem še (v mailu sem pozabila omeniti), da naj hematolog napiše napotnico za ambulanto za klinično prehrano, ki deluje na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Priporočam, da se dogovorite za posvet pri Denis Mastnak Mlakar, ki kot klinična dietetičarka tudi aktivno sodeluje v pilotnem rehabilitacijskem programu za bolnike s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja. Ko se naročate, povejte, da je pomembno, da gospa či prej pride v obravnavo. Ustrezna prehranjenost pomembno prispeva h kakovosti življenja.

Vse dobro!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Pozdravljena gospa Petra,
V bistvu se prehrana ne razlikuje toliko glede na vrsto raka, ampak bolj na kliniko bolezni. Če ima mami tako slabo kri, da ne sme uživati nič surovega, da se ne bi okužila, potem ji prekuhajte. Ne pa ji dajati nekih izoliranih snovi, kot je to pri Brojsovih sokovih. Tudi ne vsebujejo vsega, kar rabi imunski sistem – in če ena snov manjka, potem ne more pomagati. Tako kot ena veriga ni več za rabo, če je en člen zanič.
Nekatere snovi tudi za nekaj pomagajo, medtem ko drugim stvarem škodujejo ali blokirajo ozdravljenje. Za lažje razumevanje: Poznam osebo, ki je z alkoholom pregnala vse bolečine 🙁 Tako, da pazite, da ne boste kar nekaj poskušali ali poslušali laikov. Seveda je vsak predlog z dobrim namenom, ampak ne velja vedno za vsakega.
Vse dobro!

Gospa Kristina, hvala za informacije 🙂

Bom odgovoril malo bolj na dolgo….
Kri je sestavljena iz krvnih celic, krvne plazme in krvnega seruma. Kroži po srcu, arterijah in venah, ki skupaj tvorijo krvožilni sistem. Glavna naloga krvi je transport kisika, ogljikovega dioksida, hranil, presnovnih odpadkov, hormonov in drugih elementov v telesne celice in iz njih. Rdeče krvne celice (eritrociti) so napolnjene s hemoglobinom, ki vsebuje kisik, železo in je odgovoren za dovajanje kisika v vse dele telesa. Trombociti so vključeni v mehanizme strjevanja krvi na mestu rane. Plazma in serum sta tekoči deli krvi- plazma vsebuje tudi faktorje strjevanja krvi. Verjetno je, da so bele krvne celice (levkociti) del telesnega imunskega sistema, ki ga predvideva konvencionalna medicina kot obrambni sistem proti »povzročiteljem bolezni«. V resnici imajo levkociti (vključno s fagociti in limfociti) pomembno vlogo v fazi zdravljenja z odstranitvijo stranskih produktov mikrobioloških popravil. Zato so del prirojenega sistema podpore, ki je namenjen za pomoč pri procesu zdravljenja.
Nastajanje krvnih celic (hematopoeza) poteka v kostnem mozgu znotraj kosti. V kostnem mozgu so krvotvorne matične celice, ki povzročajo nastanek vseh krvnih celic. Tako kot kosti, (od koder izvirajo krvne celice),krvne celice pripadajo tkivu- novi mezoderm. Tehnično je kri visoko specializirano vaskularno tkivo, zato je njegova mezodermalna afiniteta tudi do krvnih žil.
KONFLIKTNO-AKTIVNA FAZA: Izguba kostnega tkiva (osteoliza), ki se pojavi med konfliktno aktivno fazo konflikta nizke samopodobe (samorazvrednotenja), vključuje tudi kostni mozeg, ki ima za posledico anemijo (nizko število rdečih krvnih celic), levkopenijo (nizke bele krvne celice) trombocitopenijo (nizko število trombocitov). Med konfliktno aktivnostjo sta tudi vrednosti hemoglobina (Hb) in hematokrita (Hct) nizek (hematokrit je količnik obsega eritrocitov nad celotnim krvnim serumom). Izguba kostnega mozga (panmyelophthisis) ima učinek na sistem celokupnih krvnih celic, čeprav DHS- konflikt nizke samopodobe vpliva le na določeno lokacijo (lokalizirani konflikt samorazvrednotenja. Torej vaša mama je zbolela zaradi izredno nizke samopodobe- samorazvrednotenja, dejstvo pa je, da diagnoza LEVKEMIJA pomeni, da je bila mama že v ozdravitveni fazi, da je torej potekal BIOLOŠKI PROCES njenega telesa- samozdravljenje, ki ga šolska medicina ne razume in poseže s kemoterapijo, ki uniči vse živo in zaustavi proces samozdravljenja., Kot je razvidno iz vašega opisa, so mami dali kemoterapijo, potem pa so rekli da ni prijela in so jo poslali domov, kot nerešljiv primer???? Kako pravzaprav poteka SAMOZDRAVLJENJE-BOLOŠKI PROCES telesa:
V fazi zdravljenja se obnavljanje kostnega mozga odvija vzporedno z rekonstrukcijo kosti. Nadaljevanje proizvodnje krvnih celic (hematopoeza) poteka v štirih fazah:
FAZA 1: še vedno anemija, levkopenija in trombocitopenija
V prvih treh tednih so vrednosti krvi še vedno nizke. Na tej točki pa nizko število krvnih celic ne daje pravega pogleda, ker ekspanzija – vazodilatacija krvnih žil med vagotonijo- ozdravitveno fazo poveča volumen žile do petkrat njene normalne velikosti (pri simpatikotoniji so krvne žile zožene). Dodatni volumen je napolnjen s krvnim serumom. Posledično je število krvnih celic na kubični milimeter (eritrociti, levkociti, trombociti) nizko, čeprav se v resnici absolutno število rdečih in belih krvnih celic ni dosti spremenilo (torej krvnih celic je skoraj enako, samo plavajo v 5 krat več »tekočine« seruma. Enako lahko rečemo za raven hemoglobina in hematokrita ter za število trombocitov. Poleg utrujenosti, ki je značilna za katerokoli fazo zdravljenja, anemija povzroča ekstremno utrujenost (v konfliktno aktivni fazi simpatikotonično stanje stresa še vedno v določeni meri preprečuje utrujenost).
V konvencionalni medicini se ta faza imenuje “levkemična levkemija”, kar pomeni, da levkoblasti (še) niso najdeni v periferni krvi (“a-levkemija”), vendar so že v velikem številu najdeni v kostnem mozgu (punkcija kostnega mozga!)
FAZA 2: še vedno anemija in trombocitopenija, vendar porast leukoblastov
Po treh do šestih tednih v fazi zdravljenja kostni mozeg začne proizvajati veliko količino leukoblastov. Leukoblasti so specializirani levkociti. Njihova glavna naloga je podpora za popravilo kosti, ki je trenutno v teku. Opozoriti je treba, da število normalnih leukocitov, ki pomagajo bakterijskemu delu v fazi zdravljenja, ne vpliva na povečanje števila blastov. Ko leukoblasti opravijo svoje delo, jih organizem reapsorbira in nadomestijo z novimi, dokler se normalne celice ne razvijejo v polnem zamahu. Tisti leukoblasti, ki jih ni mogoče razgraditi v jetrih, ostanejo v periferni krvi, kjer jih najdemo s krvno preiskavo. Ker se leukoblasti razlikujejo od leukocitov, jih konvencionalna medicina obravnava kot »nezrele« in »rakaste« (rak krvi), čeprav ne kažejo delitve celic (mitoza), kar je zahtevano merilo rakavih celic.
To je veliko število leukoblastov, ki ga diagnosticiramo kot LEUKEMIJO. Zaradi ekstremne utrujenosti zaradi stalne anemije je v tej fazi večina primerov leukemije odkrita. Na podlagi poznavanja GNM je prekomerna proizvodnja leukoblastov pozitiven znak, da je konflikt samo-razvrednotenja rešen in da kost, vključno s kostnim mozgom, zdaj zdravi. V drugi fazi se je začela proizvodnja eritrocitov (rdečih krvnih celic), vendar je njihovo število opazno šele pozneje v procesu. Zaradi nizkega števila trombocitov (trombopenija) še vedno obstaja tveganje za enostavno krvavitev!
V konvencionalni medicini so različne vrste leukemije razvrščene glede na matične celice krvi, ki so vključene, torej uporaba izrazov, kot so “monocitna levkemija”, “levkemija T-celic”, “trombocitna levkemija”, “eritroleukemija”, „Limfoblastna levkemija“, „mielogena- mieloblastna levkemija“, „plazmacitom“ in tako naprej.
Plazmacitom ali multipli mielom je rast plazemskih celic (belih krvnih celic), ki izvira iz kostnega mozga. Nekroza kostnega mozga (panmiloftiza) se odvija v aktivni fazi konflikta. Pri vnetju in sodelovanju bakterij (če so na voljo) se to stanje imenuje osteomijelitis. Tekočina, ki jo oddaja edem v kostnem mozgu, razteza prekostnico- periost, kar povzroča veliko bolečino..kost ni oživčena, periost pa je oživčena in pri raztezanju se raztezajo tudi živci in to zelo boli. Plazmacitomi se običajno razvijejo v ploskih kosteh, kot so kost kolka, prsnica, hrbtenica, lobanja ali rebra. To potrjuje, da je ta pogoj povezan s konfliktom samo-razvrednotenja.
Različne vrste levkemije se lahko pojavijo sočasno ali pa se spremenijo iz ene vrste v drugo, zlasti z dodatnimi konflikti samo-razvrednotenja, ki jih pogosto sproži diagnoza levkemije. Z vidika GNM so vse vrste levkemije dobre novice, saj potrjujejo, da je konflikt samo-razvrednotenja rešen in da je zdravljenje v teku. V bistvu je vsak pogoj, ki se pojavi v fazi zdravljenja kosti ali sklepa, pa naj gre za artritis, lumbago (bolečine v spodnjem delu hrbta) ali teniški komolec, spremlja majhna levkemija.
V 3. FAZI: vzpon eritroblastov in tromboblastov
Na koncu leukemične faze, kmalu po epileptoidni krizi, se začne pojavljati tudi nastajanje rdečih krvnih celic. Vendar pa je veliko število novih krvnih celic (imenovanih eritroblasti ali normoblasti) še vedno zavrnjene in funkcionalno neuporabne kot nosilci kisika. Na tej točki, vsaj za kratek čas, nastane skupaj proizvodnja eritroblastov in leukoblastov. Hematologi menijo, da je ta kombinacija dvojna grožnja, imenovana erythroleukemia.
V 3. fazi se začne tudi proizvodnja trombocitov. Tako kot eritroblasti so prvi novi trombociti (tromboblasti) še vedno funkcionalno pomanjkljivi in nimajo zmožnosti strjevanja krvi. V konvencionalni medicini pa se zvišano število tromboblastov šteje za „krvno motnjo“, ki jo imenujemo „trombocitna levkemija“ (primerjaj s trombocitozo, povečano stopnjo trombocitov, povezanih z vranico).
V 4. FAZI: proizvodnja normalnih levkocitov, eritrocitov in trombocitov.
V zadnjem delu faze zdravljenja se vrednosti krvi vrnejo v normalno stanje, zlasti tako v periferni krvi kot tudi v kostnem mozgu. To je še posebej pomembno za trombocite in njihovo sposobnost strjevanja krvi.
Železo je bistven element za proizvodnjo krvi. Pri hitri proizvodnji eritrocitov telo potrebuje veliko več železa kot običajno. To vodi do pomanjkanja železa. V tem primeru pomanjkanje železa ni povezano z izgubo krvi zaradi močnih krvavitev (gastrointestinalne krvavitve, težka in dolga menstruacija). Povišana raven železa, imenovana hemokromatoza, se pojavi, ko je proizvodnja rdečih krvnih celic potlačena (glej konfliktno aktivno fazo), zato se lahko železo, ki je na voljo v hrani, uporabi za proizvodnjo krvi. Sčasoma se dodatno železo shrani v različnih organih, zlasti v jetrih.
Težko rečem, kako bo telo vaše mame odreagiralo po kemoterapiji, kaj še lahko stori po tem ko je bil s kemoterapijo prekinjen samozdravilni proces- BIOLOŠKI PROCES TELESA.
Dr. Iva zopet ne pove kaj dosti, razen da grozi vsem alternativcem, ki so po njenem vsi abervezniki in goljufi, ki samo grabijo denar, sama pa nima nobene rešitve…….medicina pa je od vaše mame dala roke proč, po tem ko ji je s kemoterapijo, ki je legalni protokol medicine, pobila vse zdrave celice in vse celice, ki so bile v razvojni fazi (eritoblasti, levkoblasti, tromboblasti) in bi se lahko razvile v prave zdrave celice….. Še več, dr. Iva vam svetuje, da naj ne jemlje CBD. Jaz vam predlagam, da ji poleg CBD-ja nabavite (kje ne vem, ker se s tem ne ukvarjam) tudi THC. KANABINOIDI so ŠEF našega telesa in ni res, da je imunski sistem odgovoren za vse, imunski sistem je samo del KANABINOIDNEGA SISTEMA, ki je še enkrat ponavljam ŠEF v našem telesu. Ko je človek zdrav kanabinoide proizvaja telo samo, ko zboli, je tega premalo in zato predlagam, da mami ponudite to opcijo, da se pokrijejo posamezni receptorji za kanabinoide. Seveda govorim o naravnih kanabinoidih, ne sintetičnih ki jih predpisuje medicina.
Vse dobro želim!
[email protected]

Pozdravljeni!
Najlepša hvala vsem za odgovore in odziv. Dosti informacij sedaj iščemo, prebiramo, debatiramo, tako da je sedaj njeno stanje stabilno. Na način, da hodi dvakrat na teden na pregled in potem vidijo po krvni sliki kaj ji bodo dali (trombocite ali transfuzijo). Včasih dobi eno, včasih oboje, je pa bilo že tudi da ji ni bilo potrebni ničesar dati, ker je bila krvna slika, glede na njeno diagnozo v mejah.
Regratov izvleček, liposukcijski vitamin C, Multi M, sok mlade pire, prehrana, delanje na sebi in seveda smola….. nam sedaj pomaga, da je stanje stabilno.

Hvala še enkrat za vaš čas in trud pri odgovorih.
LP Petra

Lahko poveste kako je stanje?

New Report

Close