Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Alvesco 160 mg

Alvesco 160 mg

Spoštovani,

Pulmolog je sinu predpisal Alvesco 160mg. Sin jemlje to zdravilo že dobro leto, mene pa zanima, zakaj se zdravnik ob ponovnem pregledu ni odločil za nižji odmerek, morda Alvesco 80 mg?

Astma je lepo urejena, pef nekje med 460-500, v pomladnem času jemlje tudi Nasonex.

Ali mi lahko odgovorite, kdaj se gre na mamj močan odmerek (sin je star 15).

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

pri zdravljenju bolnikov z astmo velja, da jo moramo z zdravili urediti. Nekateri bolniki za ta cilj potrebujejo več, drugi pa manj zdravil. Rinitis( vnetje nosne sluznice) je eden faktorjev, ki lahko stalno moti urejenost astme in povzroča nezaželjene znake in simptome. Po uvodnem zdravljenju vedno preverimo ali smo bolnikovo astmo uredili. Če je ta cilj dosežen se lahko odločimo za zmanjšanje odmerka inhalacijskega glukokortikoida. Za ta korak je potrebna zdravnikova presoja (npr. morda je pred zmanjšanjem odmerka potrebno počakati, da preide sezona cvetenja-če gre na primer za dokazano preobčutljivost za določen alergen). Včasih se potem tudi izkaže, da astme z manjšim odmerkom ne moremo urediti.

Načeloma in teoretično bi v vašem primeru odmerek lahko poskusili znižati, če pa je problem pridružen rinitis zaradi peloda je morda vredneje s tem korakom počakati do zmanjšanja izpostavitve alergenom. Pri zdravljenju astme namreč velja načelo enotne dihalne poti, kjer je potrebno zdraviti tako nos kot dihalne poti. Vljudno vas prosim, da vzamete moj odgovor le v informacijo. Zdravnik mora bolnika pred odločitvijo o zdravljenju namreč vedno videti in nato presoditi o zdravljenju.

Glede odmerka Alvesca (ciclesonid)pa sledeče: odmerek pod 160 mikrogrami je nizek, med 160-320 je srednji odmerek, nad 320 mikrogrami pa visok odmerek tega zdravila.

S spoštovanjem

Sabina Škrgat Kristan, dr. med.

Objava čaka odobritev
nova
Uredništvo priporoča

Dober dan,

ne znam odgovoriti, zakaj se zdravnik ni odločil za nižji odmerek. Najbolj učinkovito bi bilo, če to vprašate neposredno zdravnika. Odmerke zdravil za astmo se lahko poskuša zmanjšati (razpoloviti), če je astma nekaj mesecev povsem urejena.

LP

MK

New Report

Close