Alkoholizem pri partnerici

Pozdravljeni,

Prosim za nasvet. Partnerica je bila spet popolnoma pijana. Uro in pol je histerično jokala na stopnicah, potem je hotela zložiti posodo iz stroja, kar ji seveda ni uspelo, nato se je sesedla na kuhinjska tla in ponovno začela histerično jokati. S sinom sva jo šele v drugem poskusu malo pred polnočjo uspela spraviti v posteljo.

Nima mere, nima samonadzora, cel svet krivi za svoje težave, vse jo moti, nikogar iskreno ne posluša, v nikogar se ne zna vživeti, misli samo nase in pije praktično vsak dan. Tudi na skrivaj, kot razkrivajo umazani kozarci vina po hiši. Danes naj bi se po njenem napila zato, ker naj bi jaz želel kupiti avto, ki njej ni všeč. Bizarno. Sploh je več ne razumem.

Trpimo jaz in otroka, partnerica pa tudi, saj vidno propada, kar mi je zelo hudo opazovati. Hči že tudi občasno jemlje psihoaktivne snovi. Pred kratkim je nekdo od otrok partnerici ukradel večji znesek ali pa je ona pozabila, kaj je naredila z njim, kar pa vseeno težko verjamem, ni pa izključeno. Otroka sta še osnovnošolca. Težave so bile že prej, z začetkom epidemije in vsemi njenimi posledicami pa so postale neznosne.

Prigovarjanje ne zaleže nič. Počutim se nemočno, zato vas resnično prosim za nasvet. Kaj lahko storim?

Pozdrav,

obupan231

Spoštovani,

glede zdravljenja alkoholizma imate v Sloveniji več možnosti. V osnovi lahko izbirate med bolnišničnim zdravljenjem, skupinami za samopomoč in različnimi psihoterapevtskimi pristopi, kjer se praviloma vključita partnerja skupaj. Prvo je namenjeno tistim, ki želijo a ne morejo sami vzpostaviti abstinence, ali pa imajo hude odtegnitvene simptome zaradi dolgoletne zlorabe alkohola. Skupine za samopomoč in različni psihoterapevtski pristopi pa posameznikom, ki so motivirani za zdravljenje in sposobni vzpostaviti in vzdrževati abstinenco, ki je običajno pogoj.
Na problem alkoholizma je potrebno pogledati širše. Vzroki so lahko zelo različni od primarne tesnobe, do sekundarne, ki je lahko posledica patološke družine (alkoholizem, različne oblike nasilja, duševne motnje v primarni družini), nekaterih drugih psihičnih bolezni, različnih nevrotičnih (različni strahovi) zavrtosti, neugodnih družbenih razmer (nezaposlenost, nezadovoljstvo na delovnem mestu), itd. Tudi trenutna situacija s korona virusom, lahko pri ljudeh zamaje osnovno in temeljno potrebo po varnosti, izzove občutke tesnobe , nemoči, negotovosti, in lahko vodi tudi do prekomernega uživanja alkohola.
S partnerico se pogovorite, ko je v treznem stanju. Pomembno je, da se pogovorite o vajinih občutkih brez očitkov. Predvsem pa je na vas, da premislite in se odločite, kje so vaše meje in kaj je za vas še sprejemljivo, v kakšnem odnosu ste pripravljeni vztrajati. Želite, da le zmanjša količine popitega alkohola, preneha piti, se gre zdravit, itd? Ste ji pripravljeni biti v oporo pri zdravljenju? Pogosto imajo partnerji alkoholika več težav kot on sam, saj drugače ne bi niti tako dolgo vztrajali v takšnem odnosu. Pomembno je, da tudi vi razmislite o vaši vlogi in vplivu.
Praksa pa kaže, da boste po vsej verjetnosti, za kakršnekoli spremembe, morali postaviti ultimat, ali zdravljenje ali razveza. Nenazadnje je to tudi odgovornost do vajinih otrok. Odraščanje ob staršu alkoholiku nedvomno pusti na otrocih globoke sledi. Naloga treznega starša je, da zaščiti otroka, vztrajanje v odnosu zgolj zavoljo otrok, le to njihovo stisko še poglablja.
Dobro je tudi, da si najdete (dokaj obsežno) literature na temo alkoholizma in pridobite več znanja o problemu s katerim se soočate.
Verjamem, da ste nemočni in v stiski, pot ki vas čaka sigurno ni ne enostavna in ne lahka, vendar mnoge zgodbe parov, ki so uspešno premagali alkoholizem vlivajo upanje in optimizem.

Lep pozdrav,

Uroš Perko, spec. gešt. psihot.; Skunosti Most-Karitas, Skupnost Srečanje

Pozdravljeni.

Razumljivo je, da se v dani situaciji počutite obupanega in si želite nasveta, kaj storiti.

Kaže tudi, da je v vašem partnerskem/starševskem sistemu več težav, kot se morda sami zavedate. Na prvi pogled se zdi, da je vaša partnerka glavni vir vseh težav vaši družini, vendar so najverjetneje prisotni še drugi zapleti, ki jih tu ne omenjate.

Le od kod vam vsa moč in izjemno potrpljenje za vztrajanje ob partnerki z njenimi težavami? Morda ste že od malega navajeni, da morate za nekoga skrbeti? Le ugibam lahko..

Niste zapisali, koliko časa traja alkoholizem vaše partnerke..Več let? Je bil kakšen poskus zdravljenja – rehabilitacije? Premalo se tudi ve o njenem siceršnjem socialnem funkcioniranju in vajinem odnosu.. Se uspeta oz. sta se v preteklosti uspela pogovarjati o stvareh, ki so skupne, o katerih naj bi soodločala oba partnerja?

Očitno že dlje časa vztrajate ob partnerki, kjer ne pomaga niti prigovarjanje, prošnje, niti kontroliranje pitja, prikrivanje posledic njenega pitja pred drugimi itd. Ali res tudi verjamete, da bo to pomagalo? Največkrat namreč ne.

Oseba, zasvojena z alkoholom se navadno sama odloči, kdaj bo nekaj ukrenila glede svojega pitja. Največkrat je to takrat, ko so že vidne določene posledice zasvajanja..In je oseba v precej veliki stiski..Zunanji pritisk svojcev, partnerja, delodajalca ipd. pomaga le, da se zasvojeni odloči za zdravljenje – socialno rehabilitacijo, če je mišljen resno..Kar pomeni, da morajo biti svojci jasni v svojih zahtevah do zasvojenega.

Gre za to, da je potreba zasvojenega po pitju enako močna kot potreba po odnosu, a ker je vključeno telo, zasvojenost prevlada..Zato je od osebe, zasvojene z alkoholom, pričakovati, da se bo držala obljub o prenehanju pitja, brez smisla, vsaj v fazi aktivnega zasvajanja. Ko pa se (če se) odloči za vstop v rehabilitacijo, pa je izjemno dragoceno, če ima zasvojeni ob sebi svojce, ki so mu pripravljeni stati ob strani, ga podpirati ter se tudi sami v nekaterih stvareh spremeniti.

Zelo bi vama priporočala vstop v partnersko/družinski terapevtski proces. Če bi se partnerka odločila za vstop v kakšen program rehabilitacije za osebe zasvojene z alkoholom, pa bi bilo seveda idealno.

Želim vam veliko moči za prave odločitve.

Milena Finc, mag. Zakonskih in družinskih študij, dipl. soc. del.

Hvala obema strokovnjakoma za odgovor.
Zdaj se boste opremljeninz informacijami lažje odločili kako naprej.

Lep dan.

Dober dan, Že nekaj časa sem bil tiho a to pismo me je potegnilo in bom odgovoril na kratko.
Kot Alkoholik vem da je to huda družinska bolezen, ki se jo da zdravit a ozdravit se je ne da nikoli. Zato obstajajo skupine za samopomoč poleg bolnišničnih zdravljenj. Za družinske člane pa obstajajo tudi skupine za samopomoč.
Nekaj časa je bila objavljena skupian Al-Alanon, pa ne vem zakaj tega podatka ne vidim. Mogoče mi računalnik ne kaže, Vem pa da je ta skupina ena najbolj učinkovitih zato priporočam vsakemu članu ki se bori da bi pomagal alkoholiku.
Srečno