Najdi forum

Alkoholizem in abstinenčna kriza

Pozdrav,

Vesel bom mnenja/ nasveta strokovnjaka

Oče redno pije, ima pa občasno zelo intenzivno obdobje popivanja ( 14 dni, 3 tedne), kateremu pa sledi nenadna oslabitev. Postane nemiren,ne more bit pri miru, pravi da je v stiski, vse ga boli, živci mu vrejo, prosi za pomirjevalne tablete, ne more spat, občasno se mu zamegli, malo počiva, malo se sprehaja, ves je napet, se tudi zjoka. Ali je to abstinenčna kriza? Ali delirium tremens? Kako se mu lahko te dni olajša?  Ali pa samo pustiš, da spet začne po parih dneh normalno pit in se samo od sebe  “normalizira”? Jasno je, da bi moral na zdravljenje.

hvala

Pozdravljeni,

za odgovor sem zaprosila dr. Kolška in vam sporočim, kaj bo odgovoril.

 

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Prim. dr. Marko Kolšek vam odgovarja:

Težave, ki jih opisuje sin gospoda, so lahko delno abstinenčna kriza, večji del pa verjetno slabi občutki, ko se gospod strezni in zave svojega stanja, svoje težave z alkoholom. Ti občutki so preplet občutkov sramu, krivde, žalosti, razočaranja, jeze, slabe vesti. Seveda to mine, ko spet začne piti in alkohol zabriše normalno doživljanje in omami možgane.

Kako mu pomagati? Sin gospoda se sam zaveda, da njegov oče potrebuje zdravljenje alkoholizma (saj po opisu sklepam, da gre za zasvojenost z alkoholom), kar je edina zdrava dolgoročna rešitev za gospoda in tudi za družinske člane – za celo družino.

V obdobju, ko je oče v takšni stiski, je verjetno najbolj ugoden čas, ko mu lahko družina z res odločnim ukrepanjem pomaga, da se odloči za zdravljenje (v obdobju, ko oče pije, je to ponavadi dosti težje). Takrat gredo lahko skupaj z njim k osebnemu zdravniku, da ga ob pogovoru usmeri na zdravljenje alkoholizma. Vsekakor pa naj ne iščejo tablet za pomiritev, ki bi bile zelo slaba pomoč oziroma neustrezna pomoč, kljub temu da je takrat v stiski. Nasprotno pomirjevala bi lahko celo otežila odločitev za zdravljenje zasvojenosti z alkoholom.

Lahko gredo tudi k ustrezno usposobljeni diplomirani medicinski sestri v ambulanti družinske medicine (po starem k »referenčni sestri«) ali v Center za krepitev zdravja v zdravstvenem domu, kjer se bodo pogovorili (oče in družina), kje in kako začeti zdravljenje zasvojenosti. Lahko se tudi brez napotnice usmerijo k specialistu za zdravljenje alkoholizma – k alkohologu (v vsaki regiji v Sloveniji so alkohološke ambulante). Lahko se vključijo v kakšno samopomočno skupino za zdravljenje alkoholizma (anonimni alkoholiki – AA, AlAnon – skupina za pomoč svojcem alkoholikov), skupine Žarek upanja, skupine Abstinent, kak klub zdravljenih alkoholikov ali kakšno drugo samopomočno skupino za tovrstne težave.

Dlje ko se bo odlašalo z odločnim ukrepanjem družine, težja bo pot do uspešnega zdravljenja. Oče je bolnik in se bo sam težko odločil za zdravljenje (čeprav se globoko v sebi želi rešiti okov alkohola), če ne bo družina (ali vsaj eden od družinskih članov) odločno ukrepala in naredila prvega koraka.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I
Objava čaka odobritev

New Report

Close