Najdi forum

Zdravo,

kako uživati polno življenje brez alkohola? Vsi mislijo, da sem zategnjena, ker ne pijem. 

Lp

Gospa Katarina pozdravljeni.

Imam pomislek, da sprašujete dve vprašanji: kako živeti polno brez alkohola in kako se soočati z očitki, da ga ne pijete. Imam prav?

Ljudje, ki prekomerno uživajo alkohol, imajo zaradi svojih obrambnih mehanizmov, ki jim zakrivajo težavo prekomernega pitja, zelo hitro mnenje,  da so nepivci  zategnjeni, težki,… Saj nepivci pomenijo grožnjo njihovemu obrambnemu sistemu in namesto, da bi podvomili v svoje pitje alkohola, pozornost usmerijo v tiste, ki ne pijejo alkohola in jih poskušajo prepričati, da bi pili. Tega je v našem družbenem okolju zelo veliko. “Miha stara kljuka, pit se ga ne upa, mi pa ponavadi pijemo, ga radi.” Ali kako že gre tisti spev. Pomembno je, da vi veste, zakaj se gre in se ne ozirate na te očitke. Zadrgnjen lahko pomeni tudi odgovoren, umirjen, trezen, v zavedanju samega sebe, brez potrebe po opivanju,….

    Kako živeti bolj polno brez alkohola? Tako da počnete stvari, ki vas navdihujejo, ste ob ljudeh, ki vam ne očitajo ampak vas sprejemajo take kot ste in da dobro poskrbite za vse svoje potrebe.

Če pa potrebujete bolj poglobljen pogovor o svojih težavah, skrbeh, se lahko naročite na individualno obravnavo: http://www.vsedobro.si

Srečno in lep pozdrav.

Mateja Debeljak

 

Mateja Debeljak www.vsedobro.si

New Report

Close