Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Alkoholizem

Alkoholizem

Pozdravljen,

še pred kratkim niti pod razno ne bi začela takšne teme, sedaj, ko pa vidim, da ni več izhoda in da je moja mati brezupen primer, se obračam še na vas. V naši družini je bil alkohol že vrsto let na prvem mestu, zato sem tudi komaj čakala, da se odselim in si uredim svojo družino. Na srečo sem srečno poročena, imam ljubečega moža in otroka in nasploh sem srečna.
Me pa zelo boli, ko vidim, kako moja mama še naprej veselo pije naprej in se sploh ne zaveda, da škoduje sebi in da okrog nje trpimo vsi, tudi oče, ona pa si veselo zakriva oči, da nima problema z pijačo. Torej je prikriti alkoholik, ki jo je pripeljal tako daleč, da je od pijače izgubila zavest in smo jo urgentno odpeljali v bolnišnico, kjer so seveda ugotovili, da je vse skupaj povzročil alkohol. Sama je sicer rekla, da se ji je stemnilo pred očmi, nato pa je ostala brez zavesti, drugih bolečin ni imela in seveda, da je popila samo kozarec alkohola.
Rada bi vam pa napisala vrednosti izvida in vas prosim, da mi razložite kaj pomeni, saj zdravnik ni bil najbolj zgovoren, mene pa vseeno zanima, koliko so pa jetra že poškodovana oz. če je še sploh kakšna rešitev. Za zdravljenje namreč noče slišati ničesar, je pa obljubila, da ne bo več pila, v kar pa jaz nimam velikega upanja, saj sem že dostikrat (tudi kot otrok) slišala takšne prazne besede.

Torej izvid:Hb-153,50; Erci-4,04; Lkci-7,26; Ht-0,42; TROMBO-223,0; MCV-102,90; MCH-37,99; MCHC-368,90; UREA-2,80; KREAT-69,00; URATI-369,00;
GLUK-5,37; Bilirubin-13,30; CRP-1.60; D-bilirubin-3,70; AF37; 2,59; ALT37-2,04; AMIL37-1,13; AST37-2,44; CK37-10,61; GGT37-14,04; LDH37-5,43;
LIPAZ37-0,90; KALIJ-4,02; NATRIJ-141,90; KLORIDI-102,70; Etanol-2,49;
TNT-pod 0,01.

Tudi pritisk je imela izredno visok, in to 180/100

Prosim vas, dajte mi vsaj kakšen nasvet, ker trenutno ne vidim nobenega izhoda, rada pa bi naredila vse, da jo rešem iz alkoholizma. Vem le, da mora v zdravljenje privoliti sama, a nikakor ne najdem načina, saj ona verjame oz. si laže, da na dan popije samo kozarec vina.

Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Nina

Spoštovani!

Modro ste se odločili, da ste začeli urejati svoje življenje po svoje, in to počnite še naprej. Na mamo pozabite, saj je polnoletna. Pomagati ji ne morete, ne da bi si sami škodili. S pregovarjanjem in siljenjem boste porušili še tisto malo odnosa mati-hči, kolikor ga pri takšni materi sploh še je. Tudi vnuki ne bodo imeli kake posebne koristi od večjih intervencij v življenje babice. Sprejmite jo takšno, kakršna je in skrbite za svojo družino.

V zdravljenje mora privoliti sama in priti trezna na zdravljenje. Če bi jo kdo lahko prislili ali drugače zmanipuliral je to njen mož, ki pa je očitno že davno vrgle puško v koruzo in pač sprejema stanje kot je.

Jetra so že v stanju propadanja. Piti mora res pošteno, saj se to pozna tudi na krvi (MCV) ne le na povečani aktivnosti jetrnih encimov (zlasti gama GT). O cirozi ni mogoče govoriti brez drugih znakov in UZ jeter. Že sami izvidi bi lahko bili dovolj velik “zastrašujoči” dejavnik, da bi ji lahko njen zdravnik prebral nekaj levit. Vi pa raje stojte ob strani.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."