ALKOHOLIK IN DRUŽINA

Sem hčerka alkoholika. Zanima me, če obstaja v Sloveniji kakšna skupina ali ustanova, kjer se lahko vključim v terapijo za zdravljenje posledic na otrocih alkoholikov. Prav tako iščem psihologa, ki bi mi pomagal. Moja mama živi z očetom, stanje je obupno saj jo pretepa in psihično uničuje. Ker sva oba otroka zapustila dom že pred leti, je sedaj sama z njim in mora ” plačevati ” še za naju.
Zelo me skrbi kaj se dogaja z njo, sploh ker živim daleč proč in vem da ima oče tudi orožje.Čutim se odgovorno, sploh ko mi mama reče ” poglej kaj mi je naredil ” in mi pokaže novo buško. Zavedam se, da je tudi ona odvisna od odnosa, vendar ne morem tega križem rok gledati. V meni boli in me duši misel kako je moji mami hudo. Rada bi ji pomagala, pa ne vem kako, kje začeti…Prosim za nasvet, zelo ga potrebujem.

Spoštovana Aleksandra!

Žal namesto matere, ki je odrasla oseba z ohranjeno poslovno sposobnostjo, ne morete ukrepati ničesar. Ko se bo odločila, da ji je dovolj bušk in groženj, morda celo z orožjem, se bo obrnila na tisto inštitucijo, ki jo lahko zaščiti, to je na policijo in sodišče. Razplet bo potem enostavnejši, saj bodo očetu predlagali (sodišče lahko to celo odredi), da se bo vključil v katero od oblik zdravljenja alkoholne zasvojenosti, VSAKA od njih pa vključuje sodelovanje prosvetljevanje (=zdravljenje) svojcev. Manj drastična bližnjica za vse bo, če se družina zbere v trenutku, ko bo oče trezen in skupni obisk pri psihiatru neposredno predlaga in seveda privolitev nadvse pohvali, morebitno odklonitev pa odločno sankcionira.Motivacijski dejavniki so vsaj v začetni fazi vezani na zunanji pritisk, šele z izboljšanim uvidom se pojavijo lastni notranji vzgibi, zato je pričakovanje, da bo oče s časom sam prišel do ustrezne odločitve za zdravljenje nični.Če mu boste pomagali do zdravljenja, pa čeprav s kančkom prisile, vam bo kasneje hvaležen.

Obstaja skupina za otroke alkoholikov v okviru organizacije AA- anonimni alkoholiki. Naslova ne vem, se pa oglasi občasno pojavljajo v Delu,pa v Naši Ženi.Mogoče vam bo koristilo,da boste lahko zaživeli srečno kljub odraščanju v takih nemogočih razmerah.

Tale naslov pa je iz današnjega Dela: Družinske skupine AL-ANON, skupnost svojcev alkoholikov, poštni predal 3512,Ljubljana 1001. In še telefon :43 23 001.
Lep pozdrav!
Maja

Poglej na forum zasvojenosti, tam mi je socialna delavka obširno odgovorila.

New Report

Close