alkoholik
Imam otroka, starega 11 mesecev in še dva starejša otroka. Pred štirimi leti je mož nehal piti na moj ultimat, vendar je po nekaj mesecih odklonil strokovno pomoč. Ta čas sicer ni pil, vendar je sedaj zopet začel. Tako ne gre več naprej, vendar ne vidim nobene rešitve. Od njega sem finančno odvisna, on pa pravi, da mi ne bo v ničemer pomagal, me ponižuje in zbada z žaljivkami (kot že celo življenje). Grdo se obnaša samo kadar je pijan, vendar je njegovo početje nevzdržno. Nimam kam iti, ne vem kaj naj naredim…
Pozdravljeni!
Pred štirimi leti ste imeli dovolj poguma in moči, da ste možu postavili ultimat glede njegovega alkoholizma. Takrat je izbral družino in prenehal piti. Škoda, da ni vztrajal na poti razrešitve problema odvisnosti, saj samo abstinenca ponavadi ni dovolj. Ker odvisnost vpliva na vse človekove ravni – telesno, duhovno, duševno, odnosno…, se je treba tudi zdravljenja lotiti celostno.
V kolikor se mož ne bo ponovno vključil v zdravljenje in v tem vztrajal, je vajin odnos obsojen na propad. Njegovo početje je za vas nevzdržno, spravlja vas v stisko. Žal najbrž ni druge poti, kot da odidete. Ni lahko, se pa da.
Obrnite se na center za socialno delo in se informirajte o pomočeh, ki so vam na voljo, in o tem, kam se lahko umaknete iz sedanje situacije.
Predlagam pa vam tudi, da se vključite v kakšno skupino za svojce alkoholikov – npr. Al-anon, kjer boste tudi vi razreševali stiske, ki jih doživljate (ali ste jih doživljali) ob možu alkoholiku.