Alkohol v druzini

Lep pozdrav!

Prosim ce mi pomagate. Ze dalj casa iscem nekoga, ki bi mi uspel pomagati pri mojem problemu. Moja mama je alkoholik, vendar se noce ozdraviti. Zacelo se je, ko sem obiskoval srednjo solo, zdaj pa sem ze student. V druzini smo se oce in brat, ki pa se je zaradi prevelikega stresa, ki ga je dozivljal zaradi mame, pred dvema letoma odselil.
Poskusili smo vse, da ji bi pomagali, ji stali ob strani, jo prosili in prepricevali. Nic. Stvar gre vse na slabse. Nekajkrat je prislo tudi ze do nasilja, saj so ocetu popustili zivci. Oce dela zaradi nje tudi po 16 ur na dan, da mesecno odplaca njene dolgove, ki jih je povzrocila v sluzbi (pod vplivom alkohola).

Tudi meni ze popuscajo zivci. Pred nekaj dnevi sem dozivel zicni kolaps, ko sta starsa zopet zacela… Sedaj se raje umaknem k dekletu, vendar vse skozi mislim na to, kaj se dogaja ali se bo mogoce zgodilo doma. Ko ju najbolj rabim, je mama alkoholizirana, ali pa se z ocetom prepirata okoli tega. Ker pa sem se student, sem odvisen od njune strehe nad glavo in s tem stresa, ki ga povzrocata vsak dan.

Kako naj pomagam mami? Kako naj jo prepricam, da se odloci za korak? Stal ji bom 200% ob strani. Mislim, da bi se bodo po tem odnosi v druzini uredili.
Ali obstajajo tudi kaksne terapije svojcev, kjer bi se lahko sam pogovoril o tezavah, saj me stvari doma razjedajo.

Za vsakrsen odgovor se vnaprej najlepse zahvaljujem.
Lep pozdrav, S

Znašli ste se v situaciji, ki je za vas težka in zelo boleča. Želite pomagati mami, a se mama ne odziva na vašo pomoč. Potrebujete starše, a jih ni – mame ni, ker je alkoholizirana, očeta ni, ker je večino časa v službi. Brat se je odselil. S svojo bolečino ostajate obupno sami. Ob vsem tem je razumljivo, da tudi vam popuščajo živci. Poskusili ste vse, da bi ji pomagali. Veliko truda ste vložili. Vse brez uspeha. Je sploh še kje kakšen izhod?

Kot pravite, se mama ne želi vključiti v program zdravljenja odvisnosti od alkohola. Ne vem, za kakšno obliko zdravljenja ste jo poskušali navdušiti. Verjetno ste jo navduševali za oblike zdravljenja, v katere bi se vključila sama (brez ostalih družinskih članov). Morda bi jo lažje navdušili za družinsko terapijo. V tem primeru ne bi bila samo ona tista, ki bi bila vključena v zdravljenje, ampak cela družina. Poskusite jo navdušiti in ji zagotovite, da boste vsi v družini poskusili narediti korak naprej, da bi vam bilo lepše. Če se boste odločili za to obliko pomoči, lahko pokličete Frančiškanski družinski center (Prešernov trg 4, Ljubljana).

Po eni strani mama potrebuje razumevanje. V ozadju njenega vedenja se verjetno skriva veliko bolečine. Po drugi strani pa potrebuje nekoga, ki ji bo postavil zelo jasno zahtevo, naj se odloči, kako bo ravnala v prihodnje in kako se bo soočila s svojo in vašo bolečino.

Vsekakor lahko tudi svojci poiščete pomoč. Kot študent se lahko oglasite v študentski svetovalnici (na filozofski fakulteti), lahko se vključite v skupino sorodnikov pri AA (anonimnih alkoholikih), poiščete pomoč v kateri od svetovalnic za mladostnike ali v zavodih in društvih, ki se ukvarjajo s problematiko drog.

Pozdravljeni!
Imam sina ki ima že dolgo rad nočno življenje (še prej ko je bil aktivni športnik, zaradi tega je tudi prej nehal karijero). Ko ga zjutraj pogledam v oči postane agresiven in grozi, kriči in razbija. Enkrat zgodaj zjutraj je prišel domov precej nadelan in se je začelo kričanje, prejel sem tudi udarec po glavi, nakar sem takoj poklical policijo katera je napisala zapisnik in mu poslala mandatno kazen cca 400,00 eur. Najbolj žalostno je ker moja žena to tolerira in se večkrat postavi na njegovo stran ker smatra da ni tako hudo. Ne morem jo prepričati, da zadeva postaja zelo resna. Dela nima in ga niti ne išče. Ima nekaj prihrankov iz profesionalne športne kariere. Živi z nama, žena nima službe, sva že blizu 60 let, jaz imam s.p. in vse skupaj komaj preživljam. Danes je začel pri kosilu in me je agresivno vprašal zakaj ga gledam (res sem ga gledal v oči imel je velike zenice) prijatelji mi pravijo, da v barih sedi sam ali z “opijati” to je z ničvrednimi pijanci. Presenetilo me je dejstvo da omenja, da bo obračunal z nekaterimi sinovi mojih znancev, da je ruski agent.Odšel sem od doma v pisarno. Nevem kaj naj storim. Sin se norčuje iz mojih bolezni. Že dolgo let sem sladkorni bolni, srčni bolnik-atrijska fibrilacija, bolezen ščitnice. Nevem kaj naj storim, bojim se da bo komu kaj storil. Najraje bi se kam preselil da bi imel mir, vendar če se preselim v pisarno si bom onemogočil svoje delo. Lepo Vas pozdravljam in Vas prosim za nasvet.

Zdravko

Popolnoma razumem vašo ogorčenost zaradi sina, ki brez razloga gospodari nad vami, je brez odgovornosti in očitno nima nikakršnega spoštovanja do vas. Dokaj pogost pojav, da športnik prekine kariero in se odpravi na pot odvisnosti. Za kakšno odvisnost oziroma za uporabo katere substance gre poleg alkohola lahko dokažete le na podlagi testa, ki ga dobite v bližnji lekarni.
Popolnoma pravilno razmišljate sin je dovolj star, da bi lahko poskrbel zase, ničesar mu ne dolgujete. Sramotno je, da se spravlja nad vami, da pri teh letih še živi doma na vaših plečih, brez službe, brez odgovornosti. Šikaniranj iz strani lastnega sina se po trdih letih dela in poštenega življenja ne zaslužite. Podpirate celo družino namesto, da bi si zasluženo privoščili še kakšen priboljšek zase. Škoda, da žena ne sprevidi, da sin le izkorišča kar se mu doma ponuja. Menim, da se prvo resno pomenite z ženo saj vi sam brez njene pomoči ne boste kos sinu, dokler bo žena podpirala »ubogega sinčka« sprememb ni realno pričakovati. Ko bo žena sprevidela kakšen je sin zahtevajta naj si poišče službo, se osamosvoji, prevzame odgovornosti, nikar naj se vam niti malo ne smili. Umakne naj se on, nikakor ne vi!
Javite se še kaj, naj se razmere čim prej uredijo;
Lep pozdrav

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Post – 40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo; 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi po malem zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola. Zato je pred nami predlog, da bi letošnji post usmerili v odpoved alkoholu. Glavni namen tega predloga je aktivirati širšo javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom. Če povemo poenostavljeno, to pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25 in 35 letom. Praviloma se resne težave pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroci, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na naših cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1777 ljudi in bilo povzročeno za več kot miljardo eurov družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Tudi na področju zdravja številke govorijo same po sebi. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2006 zaradi zastrupitev z alkoholom in alkoholu pripisljivih bolezni 3.578 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.466 primerov začasnih odsotnosti z dela in s tem izgubljenih 76.348 koledarskih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega pitja alkohola, v tem letu umrlo 674 oseb. Najpogostejši vzrok smrti je alkoholna bolezen jeter. Vendar vse te številke in podatki niso le statistika: so očetje, matere, otroci, sodelavci.

S skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spremenimo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Pot ne bo lahka in enostavna. Prav pa je, da čimprej začnemo. Prvi in najpomembnejši korak je zagotovo osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove alkoholu. Darujmo svojo odpoved Bogu za vse družine in posameznike, ki na tak ali drugačen način trpijo zaradi alkohola. To je zagotovo največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v času posta ne postrežemo z alkoholom. Mogoče se nam zdi taka odločitev težka, vendar naši prijatelji nas bodo gotovo razumeli, če jim bomo to na primeren način razložili. Nenazadnje pa se lahko zato odločimo tudi kot župnijsko občestvo in v času posta iz družabnih dogodkov in srečanj izključimo alkohol. Še bolje pa je, da v župniji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, s tako odločitvijo nadaljujemo preko celega leta. Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajmo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.

Peter Tomažič
Slovenska Karitas

Karitas v Sloveniji uresničuje socialno poslanstvo Cerkve s tem, da pomaga vsakemu človeku v stiski, zagovarja revne, zapostavljene in obrobne preko karitativnih in socialnih organizacij.

Slovenska karitas letos petič pripravlja postno spodbudo 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola (bolezni, nesreče, nasilja v družini).

Kontaktna oseba: Peter Tomažič, [email protected]

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Že šestič 40 dni brez alkohola
Organizatorji Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z Zavodom Varna pot, Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu smo letos že šesto leto zapored pripravili preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

Glavni namen akcije je opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola ter izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu in zaradi bolezni, ki so posledice alkohola ter spodbuditi ljudi k pravemu veselju in zabavi brez alkohola.

Akcija poteka med 9. marcem in 23. aprilom 2011, z nosilnim sporočilom »ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA«.

Vsako leto povabimo javne osebnosti, ki s svojim osebnim zgledom 40-dnevne odpovedi alkoholu in podpori akciji pomembno prispevajo k spreminjanju družbenih norm glede alkohola. Lani smo povabili vse župane in županje slovenskih občin, da zapišejo svojo misel povezano s problematiko prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji.
K letošnji akciji pa vabimo različne zveze društev in jih pozivamo, da v času akcije na občnih zborih, sestankih in prireditvah ne strežejo alkohola. Prav tako jih vabimo, da tudi med letom skupaj poskušamo spodbuditi ljudi, da na svojih dogodkih spijejo manj ali pa nič alkohola.

K akciji se lahko pridružimo kot posameznik/ca, družina, skupnost, društvo, združenje, organizacija in v tem času ne pijemo, ponujamo alkohola. Akcijo simbolno podpremo tudi tako, da kliknemo na povezavo Pridruži se!

Preventivno akcijo spremljajo različne aktivnosti. Pripravljajo se klepetalnice in javne tribune z gosti, oddaja Obzorja duha, foto natečaj in trije večji dogodki v večjih romarskih središčih po Sloveniji. Več o dogajanju si preberite v priloženem napovedniku.

Grafični podobi, ki bosta spremljali letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola sta zvonček na letaku in mini priponke v obliki zvončka.

Vabimo vas, da se nam pridružite v skupnih prizadevanjih za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. http://www.brezalkohola.si/

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

New Report

Close