Zdravo,
najprej moram pohvaliti vaš forum. Glede na to, da pri nas ni ravno v navadi, da bi se ljudje s svojimi vsakdanjimi težavami takoj oglasili pri psihiatru, je internet super.
Moje vprašanje je kratko:
Kaj si mislite o alkoholu? Ali je človeka, ki ga rad pogosto ‘da na zob’ možno prevzgojiti? S strokovno pomočjo se seveda ne bo strinjal, ker meni, da ga sploh ne popije veliko. Sorodniki pa smo drugačnega mnenja.
Lp, Andrej

Spoštovani Andrej,
v kritičnem obdobju, torej takrat, ko alkohol še ni povzročil nepopravljive okvare možganov, čeprav je obsežna okvara lahko nastala na prebavilih in srcu, je možno z zunanjimi pritiski, ki jih izvrši družina,delovni kolektiv, ali oseba, ki ji prizadeti zaupa,sprožiti uvodno motivacijo za zdravljenje( prava motivacija se pojavi,ko se zave, kakšno korist bi prineslo prenehanje pitja- razmišljanje o škodi namreč ne deluje dolgo) ali vsaj za obisk združenja anonimnih alkoholikov, kje ga bodo uspešni abstinenti postopno osveščali.Žal se izdatnejša osebna motivacija pojavi šele pri resnih telesnih težavah in če ne gre drugalče, mu je začetek zdravljenja treba ponuditi tedaj.

Moj oče je vsakič “sprejel” zdravljenje, ker so mu zagrozili, da bo izgubil službo. Niti jok dveh majhnih otrok, mu ni odprl oči, zato je trikrat naredil recidiv. Oni tako vidijo in delajo tako, ker so prepričani, da se svet lahko naprej vrti le tako. Rada bi vam koristmo pomagala, vendar tudi sebi nisem mogla. To prenašam že od kar sem na tem svetu, pa kljub vsej znanosti ni mogoče narediti kaj dosti, če človek tega ni pripravljen sprejeti.
LP

New Report

Close