Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ali so to stranski učinki zdravila Eutyrox?

Ali so to stranski učinki zdravila Eutyrox?

Pozdravljeni!
Obračam se na vas z naslednjim vprašanjem: Približno 10 let jemljem zdravila za ščitnico (premajhno delovanje). Zadnja leta jemljem zdravilo Eutyrox, pred tem pa sem jemala zdravilo, katerega imena se ne spomnim in ga je nato nadomestilo zdravilo Eutyrox. Na lasišču so se mi pojavile luskine, nato je lasišče pordelo in mestoma so mi krožno izpadli lasje. Tam niso več zrasli. Lasišče imam mestoma pordelo. Že tri leta obiskujem dermatologa in vzrokov za stanje ne more odkriti, niti ne pomagajo nobena zdravila. Ker se stanje lasišča približno sovpada s prehodom na zdravljenje z Eutyroxom, sem pomislila, da ima to zdravilo stranske učinke, ki povzročajo omenjene težave. Tudi dermatolog mi je potrdil, da je lahko to povezano. Jemljem 0,75 mg dnevno. Nikoli nisem imela nobenih problemov, pomanjkljivo delovanje ščitnice pa mi je bilo ugotovljeno slučajno. Prej in po jemanju zdravila se počutim enako. Sedaj pa sprašujem, kaj se lahko zgodi, če za nekaj mesecev preneham jemati zdravilo Eutyrox. Rada bi zadevi prišla do dna in ugotovila, če se bo lasišče izboljšalo.

Spoštovani!

Težave z lasiščem niso posledica jemanja Euthyroxa. Morda so lahko v povezavi s kroničnim avtoimunskim vnetjem ščitnice, ki najpogosteje povzroči premajhne delovanje žleze. Priporočam kontrolo TSH , z jemanjem Euthyroxa pa nadaljujte.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Izvid se glasi: hipotiroza po vnetju. Imam tudi majhen gomolj. Redno kontroliram hormon TSH, ki je ob jemanju eutyroxa v redu. Vseskozi pa je previsok T4. Ta je znašal že tudi preko 50, kljub temu, da je TSH v redu. Kakor sem vas razumela, ni vzrok za izpadanje las eutyrox, ampak sama diagnoza bolezni?

Spoštovani!

Kot že rečeno menim, da Euthyrox ni vzrok za izpadanje las. Prekomerno izpadanje las se lahko pojavi ob hipotirozi zaradi kroničnega avtoimunskega tiroiditisa. Glede na to, da je TSH ob jemanju Euthyroxa v mejah normale je vzrok za izpadanje las pri vas najverjetneje iskati drugje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Oktobra sem začela z jemanjem Euthyroxa 25ug, sedaj smo že konec decembra, torej zdravilo jemljem 2 meseca. Zanima me v kolikšnem času bi se naj pojavilo hujšanje? In v kakšni meri bi to hušanje naj bilo? Gre se za to, da od oktobra naprej redno telovadim po 4x ali 5x na teden, vidi se da sem pridobila mišično maso, da sem izgubila nekaj centimetrov, vendar se na kilaži pozna slab kilogram. Res se trudim. Trudim se pravilno jesti (se odrekam sladkanju toplih napitkov, pitju sladkih pijač, prehanjevanju z ogljikovimi hidrati, posladkom ipd., obilo zelenjave in sadja je pri meni že samoumevno, saj hitre hrane in v naprej pripravljene hrane sploh ne uživam). Ta teden sem zbolela in nisem mogla telovaditi in evo, že sem začela pridobivati maščevje nazaj??? Pa tudi na kilaži se pozna pol kilograma!!! Počutim se kot da dva meseca nisem počela ničesar! A se bom mastne obloge sploh kdaj uspela znebiti?

Spoštovani!

Predvidevam, da gre pri vas za blago premajhno delovanje ščitnice (latentno hipotirozo). 25 ug Euthyroxa je relativno majhen odmerek. Priporočam opraviti kontrolo TSH in glede na izvid prilagoditi odmerek. Hujšanje bo morda uspešno, ko bo TSH normalen in boste nadaljevali s fizično aktivnostjo in zmajšanim energetskim vnosom hrane.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala vam za odgovor.

Torej, ugotavljam, da se trud (telovadba in prehranjevanje) že res vidi, saj sedaj že lahko oblečem hlače, ki jih že dolgo nisem mogla. Vidi se, da je telo morda sedaj prišlo na zeleno vejo s hormoni in da maščoba s telesa izginja. Na kilaži se še ne pozna toliko, se pa toliko bolj pozna pri merjenju maščob in vode (vem, da tiste naprave za merjenje maščob na tehtnici ne kažejo čisto prave vrednosti, je pa za splošno uporabo čisto zadovoljiva okvirna ocena – zame dovolj da vidim, da procent pada).

Še enkrat hvala za odgovor.

New Report

Close