Ali sem upravičeno razočarana in žalostna?
Z možem sva poročena 4 leta in imava pol leta starega otročka. Vsake toliko časa pride mož domov iz službe pijan. Mene to zelo razbesni, še posebno sedaj ko imava najinega sončka in se mi zdi tako vedenje skrajno neodgovorno. Kaj če bi se ga tudi jaz malo napila ali kaj podobnega? Kdo bi pa potem skrbel za najinega sinka?
Nazadnje ko je prišel domov pijan, mi je obljubil, da tega ne bo nikoli več naredil in da mu je zelo žal in da ve, da je storil napako (naj povem, da jaz od njega nisem zahtevala takšne obljube). No sedaj se je pa zopet isto zgodilo. 2x v enem mesecu!
Naj še razjasnim, da se mi ne zdi nič narobe, če se ga človek kdaj pa kdaj napije. Na kakšni zabavi če sva skupaj ali pa če bi šel zvečer ven s prijatelji, ker bi potem tudi pričakovala, da bo domov verjetno prišel malo okajen (no res je da s prijatelji zvečer ne hodi, ker mu ni do tega). Ampak, da človek pride iz službe nakresan se mi zdi pa višek vsega. Sicer njegov izgovor je ta, da ima tako službo in je včasih neizbežno s poslovnimi partnerji ne spiti kakšnega. Pa koga vleče za nos. Se pravi, ko bom šla jaz nazaj v službo in imam tudi tako delo, ki zajema tudi stranke, se ga bom pač primorana kdaj pa kdaj napiti zavoljo strank, samo da bo posel narejen in poslovni partner zadovoljen. Samo ne vem kdo bo potem šel po otroka v vrtec in skrbel za družino?
Nekoč se je zgodilo, da sva bila zmenjena, da greva nekam on je pa prišel nakresan domov in potem sem se morala lagati prijateljici in, da pač ne moreva priti.
Zelo zelo sem žalostna, ker me je razočaral kot človek, in ne prvič. Še bolj me boli to, da mi da obljubo in jo potem prelomi! Osebno sem zelo načelen človek!
Svetujte mi prosim ali sem upravičeno žalostna in jezna. Se vam zdijo taka dejanja dopustna? In kaj bi ve storile na mojem mestu?
Luna
P.S. Aja pa še to me zanima, če vaši možje oz. fantje tudi počnejo take stvari?
Vsakokrat, ko preberem kaj takega , se zamislim- pravzaprav sem lahko srečna, da imam takega partnerja, kot ga imam in odpustim mu tiste malenkosti, ki me sicer večkrat razjezijo pri njem. Ne vem,kaj bi naredila na tvojem mestu, izgubljala živce , najbrž. Definitivno pa se mi zdi izgovor, da ima mož za izgovor službo, malo za lase privlečen. kako bi pa on odreagiral, če bi ti prihajala iz službe pijana? Pa še z avtom na primer.
lp
Kenga hvala za tvoje mnenje. Mogoče bi morala v svojem prvotnem postu malo bolj opisati najin odnos, ker ni tako hudo kot se mogoče zdi.
Sicer se odlično razumeva, pač vsake toliko se skregava kot vsak normalen par. Veliko se smejiva, si zaupava stvari, se pogovarjava… Je čudovit oče. V globalu je dober mož.
Lahko rečem, da edino kar me zelo moti oz. bolje rečeno žalosti pri njemu je ta pijanost vsake toliko in pa da mi obljubi da bo nekaj naredil ali prinesel, kupil, opravil kakšno stvar potem pa je ne in jaz ga moram vedno znova in znova opominjati in prositi naj že stori tisto kar je rekel da bo.
Žal je takšnih družin pre/veliko. Tudi jaz izhajam iz take, na žalost. Začelo se je tako, kot pri vas, ko sem bila majhna. Oči je imel to smolo, da je delal s tako struktuto ljudi, ki jim je pijača vse (gradbeništvo). Po dolgih letih trpljenja sta se le razšla, ampak ker s tem še ni bilo konec, mi je mogla pijača še dokončno vzeti očeta, v prometni nesreči.
Hočem pa samo povedat, da se kakršnikoli zasvojenci NE BODO NIKOLI SPREMENILI! Vedno bo nek razlog za njo, nikoli pa se ne bo rešil odvisnosti. Saj poskušajo, pa jim nekaj časa uspeva, nakar so na svoji stari poti. Življenje je tvoje, sama veš, kako bi ga preživela, a v stalnem starhu, kak bo prišel domov, ali bi raje živela brez te skrbi. Kajti, če je že sedaj tako, ne pričakuj drugače- boljše. Žal je takšno življenje.
K sreči pa imam krasnega partnerja, ki ne pije ne kadi. Resnično ne vidiva kakšnega smisla v tem.
Drži se! Lp
Ne bi te rada preveč strašila, vendar imam prijateljico, pri kateri se je začelo ravno tako kot pri tebi. In kje se je končalo? Vsake toliko časa hodi okrog vsa v modricah, za Novo leto se ga je mož tako napil, da so ga odpeljali z marico. In potem zopet prošnje, obljube, pa potem vse isto. Ne vam koliko časa še. Ob takih zakoncih ratajo tudi žene “bolniki” in nekatere se ne moreje rešiti iz tega začaranega kroga. Ukrepaj, dokler je še čas.
Lep pozdrav!teaK napisal:
> Žal je takšnih družin pre/veliko. Tudi jaz izhajam iz take, na
> žalost. Začelo se je tako, kot pri vas, ko sem bila majhna. Oči
> je imel to smolo, da je delal s tako struktuto ljudi, ki jim je
> pijača vse (gradbeništvo). Po dolgih letih trpljenja sta se le
> razšla, ampak ker s tem še ni bilo konec, mi je mogla pijača še
> dokončno vzeti očeta, v prometni nesreči.
>
> Hočem pa samo povedat, da se kakršnikoli zasvojenci NE BODO
> NIKOLI SPREMENILI! Vedno bo nek razlog za njo, nikoli pa se ne
> bo rešil odvisnosti. Saj poskušajo, pa jim nekaj časa uspeva,
> nakar so na svoji stari poti. Življenje je tvoje, sama veš,
> kako bi ga preživela, a v stalnem starhu, kak bo prišel domov,
> ali bi raje živela brez te skrbi. Kajti, če je že sedaj tako,
> ne pričakuj drugače- boljše. Žal je takšno življenje.
>
> K sreči pa imam krasnega partnerja, ki ne pije ne kadi.
> Resnično ne vidiva kakšnega smisla v tem.
>
> Drži se! Lp
Dajati take nasvete je kar malo hudo.
Upam da ti stavek kaj pove : Saj je čist v redu in priden, samo spije kdaj pa kdaj kaj ali pa ko vsaj ne bi pil.
Tudi moj kdaj pa kdaj na kakšni zabavi kaj popije. Sama pa sem totalno proti pijači in potem je kot bi padla atomska bomba. Ugotovil je da je bolje da to počne če mene ni v bližini in potem pride domov ko jaz že “spim”.
Pogovor največ pomaga, pogoji in potem stati za njimi, ter zapiski, ne pa saj bom – odvisno je ali se to stopnjuje ali ne. Mogoče sta se malo odtujila, ali pa kaj pogreša. Pogovor, ne zijanje in obtožbe. In verjemi najmanj pomaga A BI TI LAHKO MALO MANJ PIL. To je tako kot bi rekel a bi ti lahko malo manj ….. karkoli kar ti je neizmirno všeč. Zelo težko in z veliko pomoči in razumevanja tistih, ki jih imamo radi. Srečno, mogoče pa sploh ni tako grozno, kot se ti zdi.
Iz lastnih izkušenj ti povem, da tole na dolgo rok pelje v pogubo. Kaj narediti? Če to počne zelo občasno in je že “padel” notri, potem mu ne moreš čisto nič pomagati, če si sam ne bo pomagal. Res, dobesedno res. Človeka, ki pogosto pije, lahko reši samo on sam. Tvoja ljubezen ga ne bo rešila, nič od tega.
Hvala za odgovore.
Sem mislila, da jaz pretiravam, pa vidim, da ne.
Mogoče bi morala tudi napisati, da pride domov iz službe pijan cca 5 – 7 na leto. To sem napisala zato, ker sem dobila občutek, da po mojem pisanju predvidevate, da se to dogaja vsak teden (glede na to, da sem napisala, da se je sedaj to zgodilo 2x v enem mesecu). Pa ga nič ne branim, da ne boste mislile. Samo želim napisati vsa dejstva, ki so relevantna.
Ampak verjetno ostanete istega mnenja kajne, ne glede na pravkar napisano!?
Ja, si upravičeno razočarana. Poiščita strokovno pomoč ker samo s tvojo pomočjo, ljubeznijo do tebe in dručine ne bo šlo. Ukrepaj čimprej.
Če lahko dodam še to: v poslovnem svetu že nekaj časa ni več moderno zapivanje ob sklenjenem poslu. Poslovni partnerji se ob zaključku posla etc. omejijo na kozarec vina pa še to največkrat ob kosilih ali večerjah.
lp
Prvič ne vem kaj zate pomeni pijan? Dva pira ali več? Se vinjen pripelje z avtom?
Iskreno povedano moj gre nekajkrat na leto na kosilo in zabluzijo… gredo na pikado in na pir…na dva morda celo več. Včasih je bilo to redno enkrat na mesec, morda celo dvakrat, odkar so pa nekako še bolj pod stresom in še več delajo se je to skrčilo na dvakrat letno! Mene ne moti, ker dvakrat na leto od treh pirov, ne bo nikogar pobralo (Seveda pa ne gre za volan!). In seveda to niso poslovna kosila, to je “žur” med sodelavci!
Če je pri vama tako, se jaz ne bi sekirala, če je pa drugače: recimo res pijan, potem pa je čas za ukrepanje, sploh če imaš občutek, da se je zgostilo!
Druga stvar je, če se napije v dneh ko sta nekaj dogovorjena, moj se dogovorov drži oz. me poklilče in pove, kakšni so nameni in vzpostaviva nov dogovor glede na razmere.
Moj oče (čeprav je zame še vedno najboljši očka na svetu) se je obvezno na leto dvakrat spozabil in napil. Vem da se vam ne zdi dosti, vendar je to trajalo po teden ali dva skupaj. Takrat ga je brigal cel svet in se ni čutil odgovornega za nič. Videla sem kako moja mami trpi, saj je bilo takrat vse narobe (zapravljen denar, varstvo za dva otroka….). Zaradi tega sem imela in še imam fobijo na pijačo. Tako, da sem iskala partnerja, ki definitivno ne bo pil alkohala in sem ga tudi našla. Pri tem pa sem spoznala sledeče: vsak človek mora imeti en ventil, ki ga vsake toliko časa odpre, da ne eksplodira in da lahko brede čez tole življenje, ki dostikrat ni z rožicami postlano. Nekateri malo bolj pogledajo v kozarec, drugi potrebujejo dan samote, tretji se izderemo na bližnje…… Če je to samo njegov ventil in je drugače ljubeč in po tvoji standardih, mislim da bi morala sprejeti njega v paketu s tem. Če te to tako moti, da ne moreš sprejeti pa imaš le dve možnosti, da ga poizkušaš spremeniti (pogovor) ali pa da spokaš stvari.
meni se pa to ne zdi tako grozno, če gre 1x mesečno z moškimi ven in “se ga napije”. Če drugače ne pije, verjetno ne prenese kaj dosti alkohola in ga hitro vrže.
moj mož gre 1x mesečno s kolegi ven in pride tudi okajen domov, pa spijejo 3,4 piva, ampak ker niso navajeni pit, morajo vzet za domov taxi 🙂 zdi se mi, da poleg družine tu in tam potrebuje tudi moško družbi in moške pogovore, kakor grem tudi jaz s kolegicami ven na ženske pogovore.
res pa nikoli nisem pomislila, da lahko to vodi v alkoholizem. Mogoče imajo predhodnice prav in je to že alarm, da poiščeš strokovno pomoč. No, jaz je na vajinem mestu še ne bi, res pa je tudi da jaz mojemu možu ne težim, ker se mi to ne zdi grozno (zaenkrat še ne).
Ja, meni se tudi poraja vprašanje – koliko in od česa pijan!?
Ker, recimo, če bom jaz spila en pir (ga ne pijem nikoli), me boste po moje lahko nesli! Ampak, glej ga zlomka – v času od novega leta sem na silvestrovo popila kozarec vina in šampanjca, pa na sinov rojstni dan dvakrat 0,3 limončela, pa še tašča in tast sta imela rojstni dan,…
A sem slučajno alkoholik? Strogo sem prepričana, da ne. Ker popijem le kozarec ali dva ob posebnih priložnosti, nikoli kar tako! No, eni so po enem pivu bolj pijani, kot drugi po petih…. Tako, da ti najbolje poznaš situacijo!
Lp, Mateja
se globoko strinjam z matejo, nado…vsak kozarec ali pa okajenost še ne pomeni alkoholika! pa imam glede pijače strogo postavljena merila. tudi moj je že prišel parkrat okajen domov, kateri pa ni…in če bi zganjala okrog tega cirkus, bi me verjetno hitro imel čez glavo.
zakaj ti obljubi, da ne bo več pil…hja, mogoče samo zato, da mu nehaš žnarat.
druga zgodba je, če se to ponavlja, če so posledice njegovega pijančevanja…pretepanje, razbijanje ipd.
tako da malo je res treba premisliti … koliko in kdaj je dopustno, pa boš morala presoditi sama.
Draga Lunica
Vesela sem, da moj mož ni na forumu. Zakaj? Glede na nekaj zgornjih mailiov bi se lahko zasikiral. Tudi jaz sem v zadnjih dveh mesecih bila okajena:
Prvič na službeni zabavi pred novim letom
(spila 2 kozarca rdečega vina po 1dcl in 1x viski kolo)
Drugič ta torek po eni premijeri
(2 mali pivi)
Iskreno rečeno pa mislim, da nisem na poti postati alkoholik.
Sama lahko najbolj presodiš ali je to problem ali ne