Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Kako preživeti z narcisi? Ali se MOMovci vsega/vsakogar naveličajo slej ali prej?

Ali se MOMovci vsega/vsakogar naveličajo slej ali prej?

Bil sem s partnerico 4 leta, ki je imela MOM. Vedno je iskala pozornost ali pa ji je bilo dolgčas. Ali je to eden od simptomov, da se slej ali prej naveličajo partnerja, hobijev, prijateljev,..?

Po mojih izkušnjah se kmalu naveličajo vsega in vsakogar, kar jih je na zacetku zanimalo.
Verjetno je vzrok velika praznina, ki jo občutijo, kar je eden od znakov MOM/NOM osebnostne motnje. So kot večno nezadovoljni otroci, ki stalno iščejo novo igraco. Za njih ni nikoli dovolj ljubezni, pozornosti, obcudovanja, podpore … ne more jih zadovoljit nič. To je tako laično napisano. Dejansko je njihova osebnost veliko bolj kompleksna, zato si preberi na netu kaj in kdo so.
Je pa kljub vsemu šarmu in karizmatičnosti, ki jo premorejo, najbolj pametno, da se nikoli ne zapleteš z njimi.
Zakaj ne je ze na tem forumu na stotine zgodb.
Srečno!

Naveličajo se tistega kar jim ne koristi. Sprobajo, če jim ne koristi “odvržejo”. Če bi človek takoj na začetku vedel s kom ima opravka se ne bi nihče nikoli zapletel z njimi, tako bi se pa tudi oni verjetno hitro “pozdravili”. Tako pa so na začetku kot vsi drugi in kar naenkrat si v njihovi igri. Če si pa še prijazen do njih ali jim pomagaš te pa ne spustijo kar tako. Ko jim enkrat rečeš “ne” pa postanejo pravi vampirji.
Če si jim kdaj že naredil kakšno uslugo, skačejo okoli tebe spet in spet. Nekako v smislu:
– saj se bom spremenil, oprosti, je lahko tako kot prej?
Ali pa na grd način:
– če ne boš potem bom jaz …
– vsem bom povedal kaj si mi naredil, kakšen si … (čeprav nisi naredil nič narobe)
– …

nova
Uredništvo priporoča

Ne v vseh primerih. Najbrž je odnisno, kako visoko funkcionalni so in kako dolgo se ji žrtev pusti.

Moja starša sta poročena že skoraj 40 let, pa to kar funkcionira. Mama že ves ta čas provocira očeta, sproža prepire in nato igra nemočno žrtev … oče pa se ji kar pusti je*at v glavo. Vem, da se jih nihče drug (ali malokdo) ne bi pustil.

Je pa visoko funkcionalna, tako da svoj pravi obraz pokaže samo med štirimi stenami. Med zunanjimi ljudmi je vedno precej ponižno-živčna in si nihče ne bi upal česa slabega reči o njej.

Po vseh prebranih stvareh, sem ugotovil, da sem bil oz. trenutno je stanje veze ”pause”z osebo, ki ima narcistične lastnosti. Je uspešna odvetnica z lepo zunanjo sliko in ko sem prebiral članke, sem opazil da to drzi. Na samem začetku veze sem bil v središču pozornosti, vedno je našla čas zame oz. naju, obsipavala z darili, no to je delala tudi kasneje, je pa moralo biti načeloma vse po njeno oz. z manjšimi spremembami.Že na začetku sem vedel, da je s partnerji max. 5 let, nato se noro zaljubi v novega, kateremu nameni vse, trenutnega partnerja pa dobesedno odstavi od vsega kar se tiče odnosov, lahko sodelujeva le kar se tiče skupne firme.No trenutno ima razmerje z učiteljem njenih otrok (bobni in fizika), kateri je v ločitvenem postopku in mu ona stoji ob strani in mu pomaga(tako vezo je poimenovala ona). Ta vikend oz. od četrtka zvečer ko je otroka oddala njunima očetoma, je novi kandidat preživel z njo do danes zjutraj. Ne živiva na istem naslovu, saj sva se na začetku veze odločila, da ne bova 4 fantom jemala znanega okolja. No in sedaj moje vprašanje, ker vem, da so to njene psihične težave, ali ji pomagati ali pustiti in pozabiti. Moram priznati, da je bilo življenje teh 5 let lepo, motilo me je le ta večni negativizem, zelo pogosto je bila negativna do vsega, drugače pa je bilo ok. Do 20 dni nazaj, ko se je dobesedno čez noč odločila, da nima več energije za najin odnos, pri odhodu pa mi je še počila Ahilova tetiva, tako da sem sedaj na bolniški:(
Nekateri pravijo počakaj, bodi vztrajen, prišla bo nazaj ko si nafila svoj ego, drugi da naj grem. Sam bi želel in pripravljen sem prezreti ta njen trenutni odnos in nadaljevati, vendar pod pogojem, da se razčisti nekatere stvari. Sam pa bi si želel, tudi nasveta kako s tako osebo dolgoročno shajati in ji pomagati, da ostane v neki trajni vezi, katero si želi.. ampak zgleda nima moči si v teh trenutkih pomagat.

Pozdravljen!

Če se nekdo ne želi spremeniti ne moreš storiti prav nič, da bi mu pomagal. Še posebej ne, če so sami zadovoljni s situacijo kakršna je, oziroma se jim zdi, da nimajo oni težav, pač pa je težava v okolici.

Si res želite odnosa z osebo, ki bo vsakič, ko se bo približalo njenih 5 let ali pa se bo naveličala ali našla nekaj trenutno boljšega preprosto odrezala vajin odnos? In bo morda prišla nazaj, če se bo naveličala tudi tega?

Predvsem pa ali je bil vajin odnos res odnos v pravem pomenu besede ali pa je ste ji preprosto zadovoljevali trenutne potrebe, v zameno pa je vašo ljubezen “kopavala” s pozornostjo in darili, sedaj pa jih bolje zadovoljuje nekdo drug? Si želite daj – dam odnosa ali iskrenegega, pristnega odnosa, ki ne temelji na trgovanju s čustvi in je vaša vrednost določena le s tem kako zelo ste uporabni?

GittaAna

New Report

Close