Ali se ločiti?
Imam že nekaj časa problem in nimam odgovora na njega. Pri 18 letih sem spoznala fanta in sem se zaljubila v njega. Hodila sva kar nekaj let. Po 7 letih zveze, sva se odločila, da se poročiva. Imela sva lep zakon, spoštovanje, ljubezen,… Včasih sem imela občutek, da se obnašava kot dva sveže zaljubljena, čeprav sva bila takrat poročena že 5 let. No, potem pa je bilo tega konec. Počasi se je začel odmikat od mene. Vse sem morala ven vleči iz njega. Npr. Sem ga vprašala kako se kaj imel v službi in dobim odgovor “v redu”. Ga vprašam kje je kaj bil – odgovor “povsod”. Je omenil, da gre na pijačo in sem ga vprašala s kom pa, da bi vsaj nekaj teme za pogovarjat imela. No, njegov odgovor je bil “Ah, z enim kolegom sem se dobim iz Ljubljane”. Ga vprašam, če ima ta kolega ime in pravi, da ja…. in potem je bil tiho. Stvari so šle še na huje. Je rekel zjutraj, da gre v službo in da se vidimo popoldne. Ni ga bilo 2 dni in na telefon se tudi ni javil. Potem se je gospod spomnil, da je le prišel in sem ga vprašala kje je bil. Njegov odgovor je bil “Kdo si ti, da ti polagam račune”. To je trajala ene pol leta, nakar sva imela večji konflikt, kjer mi je priznal, da ne čuti več toliko ljubezni do mene. Sam je povedal, da sem bila v redu žena, da nima pripombe čez mene in da enostavno sam sebe ne razume zakaj se mu to dogaja. Ni mi znal dati nobenega odgovora. Bila sem obupana, na robu živčnega zloma. Nisem mogla razumeti kje sem naredila napako, kaj sem narobe rekla. Dogovorila sva se, da bova počakal, da se stvari izboljšajo, da rabi čas. Svetovalcu ni želel iti, ni želel poiskati nobene pomoči in tako je nama ostal le čas. Po cca. 1,5 letu čakanja, sem spoznala drugega. Aja, še to. Ko mi je omenil, da me nima več rad in da rabi čas zase, sva šla narazen živeti in sva se dobila vsak 3 dan na pijači ter en dan čez vikend sva preživela skupaj. No, jaz sem se v tega fanta zaljubila in sedaj sem z njim že dobro leto dni. Problem se pojavi tukaj, ker sedaj me kliče mož in hoče, da greva skupaj živeti, da rešiva zakon. Pravi, da se zaveda, da je imel problem, da je naredil napako ter, da me ima ogromno rad, da bi rad še eno priložnost. Ve, da imam drugega, vendar me vseeno hoče nazaj. Pravi, da mi nikoli ne bo vrgel naprej, ker ve, da je on kriv.
Ne vem kaj naj naredim? Po eni strani imam še vedno ogromno rada svojega moža in prvih 10 let je bilo blazno lepih in ni mi žal, da sem se poročila z njim. Po drugi strani sem se pa tudi zaljubila v tega fanta. Pogovarjala sva se o družini, o poroki, ko bi se seveda ločila.
Ne vem, ne vem kaj naj naredim? Mož mi pravi, da naj se raje vrnem k njemu, da eno leto z novim fantom ni dovolj velik pokazatelj, da bom skoz njim njim. Pravi mi, da sva midva že toliko časa skupaj, da poznava en drugega, da sva za skupaj. Pravi, da se mu je vrnila ljubezen do mene in da bi mi jo rad podaril nazaj, da si želi, da se vrniva na stare tire. Joka mi, ko se dobiva in me prosi, da se mu vrnem. Ko sem fantu omenila, da me mož hoče nazaj, da mi piše vsak dan…. mi je pa potem še on začel jokati in me prosi, da naj ostanem z njim.
Včasih imam občutek, da karkoli se bom odločila, da bom nekaj obžalovala, da bom nekoga prizadela. Če se odločim za fanta, bom se spraševala kaj, če bi mi z možem uspelo. Če pa izberem moža, mi bo pa v glavi fant. Takrat sem bom pa spraševala, kaj če bi pa resnično bila skoz s tem skupaj in bi se z njim imela boljše. Za karkoli se odločim, bom nekoga prizadela. Sem se obrnila na prijatelje in vsak govori svoje. Tisti, ki so oženjeni mi pravijo, da naj rešim zakon. Vsi samski mi pravijo, da naj ostanem z novim. Mož mi pravi, da naj nobenega ne poslušam, ker niso v moji koži in ne gredo čez to skozi, da edina prizadeta bova midva. Pravi, da naj poslušam svoje srce. Kako ga naj poslušam, ko mi samo srce ne zna pomagati in ne znam odgovoriti na vprašanje koga imam raje.
pri tebi sploh ne gre za srce, draga moja…
Enostavno špekuliraš… razmišljaš s kom bi se IMELA BOLJE….to ni ljubezen.
Poroka je samo formalna potrditev neke zveze pred družbo, zato tudi reševanje zakona po enem letu življenja z drugim moškim ni neka strašno pametna odločitev.
Po moje tvoj mož ni ravno stabilna osebnost, ker je rabil eno leto za razmislek. Tako zmišljevanje je špekulacija in ni ljubezen. Je pač pogruntal, da je s tabo življenje lažje, mogoče ga je katera nova zavrnila in moški so predvsem zelo praktična bitja….On vidi da imaš ti nekoga novega v življenju in kaj še lepše podžiga, kot občutek, da nekdo, ki te je ljubil, brez velikih težav živi z drugegim. Gre za nečimernost in ne ljubezen.
Moti me, da sploh razmišljaš o tem, da bi moža vzela nazaj…če svojega sedanjega partnerja ljubiš, si menda ja toliko pametna, da veš, da smo ljudje predvsem romantična bitja… pozabljamo slabe stvari iz preteklosti in se spominjamo dobrih. Navadno tudi zamere izzvenijo…. a to ni razlog, da pozabiš bistven razlog zaradi katerega sta šla z možem prvotno narazen: in to je zanemarjanje, nespoštljiv odnos do partnerja….in taka zadeva kaže da mož ni pravi zate. Ljubezen nima veliko opraviti v zakonu. Prej ali slej se v marsikaterem zakonu zgodi, da se preprosto razblini…a to še ni razlog za ločitev. Spoštovanje je tisto kar mora biti prisotno in samo to lahko obljubiš, ko se poročiš. Ljubezni in kar je življenjskih organov (n.pr. srca) pa ni potrebno obljubljati….ker je ta zadeva odvisna od čustev. S spoštovanjem se pa da dobro voziti zakon v zadovoljstvo obeh partnerjev. Spoštovanje ne bi smelo biti podvrženo čustvom. Z njim priznavamo veljavo parnerju, ki mu pritiče….in tega med vama z možem ni bilo takrat, ko si to pričakovala.
Če mene vprašaš… moža ne vzemi nazaj, življenje je prekratko, da bi isto napako ponavljal večkrat. Glede na to, da že živiš z drugim, se mi pa zdi da si pravzaprav nezvesta njemu s temi razmisleki in tudi on ni v resnici “tisti pravi”… če bi bil, bi ti bilo malo mar, kaj bi bivši mož rad. Zakon ni sveta krava. Je pač izjava pred javnostjo, da sta dva skupaj in da si želita biti partnerja v dobrem in slabem celo življenje…. večina pa začne sčasoma goljufati na tak ali drugačen način. Zato imamo toliko nesrečnih zakonov.
Srečno.
Kdo si ti, da ti bom polagal račune, ti je pribil po skoraj 15 letih skupnega življenja. Dve leti te je ignoriral. In po treh letih je nenadoma doživel razsvetljenje? Spet ti hoče polagat račune, pa si bila že manj kot nič, ki mu ni ničesar dolžen? Se ti zdi mogoče, da človek preskoči iz ljubezni v brezbrižnost in po treh letih nazaj v ljubezen?
In kje je tu spoštovanje? Tudi če se do partnerja čustveno ohladiš, ga še vedno spoštuješ in “mu polagaš račune”, ker navsezadnje živiš z njim pod isto, skupno streho.
Sem prepričana, da je v ozadju še nekaj in da mož ni odkrit s teboj. To nekaj bi lahko bila druga ženska, ki ga je vmes nogirala. Ponavadi je tako.
Ne vem, če bi lahko rekla, da ne ljubim moža. Nikoli ni nama bilo poslano z rožicami. Moji starši ga niso marali že od samega začetka. Velikokrat sem bila tepena, ker ga nisem hotela pustiti. Na podlagi tega sem tudi dosti kmalu odšla od doma. Edini razlog, ki so ga starši našli, da ni dovolj dober zame je bilo to, ker nima hiše v Lj. in ker nima fakultete. Takrat so mu tudi omenila, da v kolikor se poročim z njim, me razdedinijo in to so tudi naredili. Odpovedala sem se vsemu, ker sem ga imela rada. Marsikaj sem mogla požreti, da sem ostala z njim v vezi. Na poroko ni hotel priti nobeden iz moje strani. Vse sem dala čez, ker sem verjela v naju.
tečkamečka “Ne razumem, če imaš novega partnerja, kaj se toliko ukvarjaš z bivšim?”
Ko me je mož pustil na miru, sem bila prepričana, da je konec med nama, da me noče. Nekako sem to prebolela in nato začela razmerje z novim partnerjem. Vse je bilo v redu in nisem imela nobenih pomislekov. Sedaj mi pa mož piše vsak dan. Vsak dan mi piše kako mu je hudo, kako je naredil življenjsko napako, da ga to ubija. Vsak dan mi piše sporočila, da me ima rad, da si želi družino z mano, da si želi iti naprej. Prosi me, da se mu vrnem. Prosi me, da mu dam zadnjo priložnost. Piše mi stvari, ki sem jih takrat tako zelo želela slišati. Kako sem hrepenela po tem odnosu, ki mi ga sedaj ponuja. Ali me to gane? Me gane in ni mi vseeno.
Ta odnos ti bo ponujal nekaj časa, potem pa spet jovo na novo. Kaj misliš, kje je bil ko ga dva dni ni bilo? Pri drugi! 100 %! tudi zato ker sta bila tako mlada takrat… tako da če misliš, da ni imel druge si naravnost hecna, ko pa imaš vse na dlani. ona ga je nogirala in pritekel je nazaj k tebi!!
Si že pozabila kako ti je govoril, da kdo si ti, da ti račune mora polagati?… mislim kaj za hudiča… ti boš rekla da te je takole spoštoval?
Z nekaterimi se res da na veliko pometati, in ti si med njimi. Raje ostani pri tem, ki ga imaš sedaj, mož je bil *** sigurno z drugo, ona ga je nogirala in zdaj pritekel k tebi…in dobro ve kaj ti želiš slišati, zato pa take piše.
ti pa naivna kot froc.
*** Zaradi spoštovanja kulture govora na tem forumu, je del stavka izbrisan.
Vse to kar si napisala ni NIKAKRŠEN razlog da ga vzameš nazaj… Ljudje delamo marsikaj zaradi ljubezni…to, da si se odpovedala svoji družini in ji nasprotovala zaradi njega ni nikakršen razlog za to, da ga vzameš nazaj. Poskusila sta, izkazalo se je da tvojega žrtvovanja ni cenil dovolj, da bi se potrudil takrat, ko je tebi to pomenilo veliko. Sedaj bi se rada ponovno “metala pod vlak” zaradi tega, ker si ga imela TAKRAT tako zelo rada?
Stavek: “Ko me je mož pustil na miru, sem bila prepričana, da je konec med nama, da me noče.”…. kje si pa ti v tej zgodbi? Zakaj je tako zelo pomembno ali TE HOČE? Zakaj so NJEGOVA čustva tista, ki kontrolirajo TVOJE življenje? Zakaj ni pomembnejša tista izkušnja, kako se je obnašal, ko STA bila skupaj?
Prepričana sem, da se bo stara zgodba ponovila…. govorim iz lastnih izkušenj, čeprav situacija ni bila povsem enaka.
Razmišljala sem natanko tako kot ti: …povsem iskren je, res me ljubi..lej kako se trudi, piše mi krasna pisma, pesmi….presrečen je, ko se pogovarja z mano….tokrat nama bo uspelo… če se bom le trudila dovolj…saj sem tudi jaz morda kriva, da se je grdo obnašal takrat….. pravi, da ne more živeti brez mene… same bedastoče…Po 20 letih zakona lahko samo priznam poraz. In to samo zaradi lastne neumnosti.
33Mala ti povem iz lastni izkušenj tvoj “mož” je sigurno imel drugo v vmesnem času, ker tako obnašanje je značilno za ljudi, ki sedijo na dveh stolčkih. Sedaj ko ga je pa pustila pa želi tebe nazaj. Ne nasedaj pravljicam človek se ne more spremeniti čez noč če ga vzameš nazaj bo mogoče par mescev vredu potem pa spet ista zgodba. Glede očitanja da ne ljubiš sedanjega partnerja pa se ne bi strinjala, ker vem da pride do pomislekov v glavi kateri je boljši ampak moje mnenje je, da če bi bil “mož” pravi drugega sploh nebi bilo. Pomisleki pa se ti porajajo zgolj zaradi navade na skupno življenje, vem doba 10 let je dolga in človek se navadi na drugega. Moj nasvet loči se in prekini z njim vse stike, tako ga boš prebolela in tudi razčistila v glavi. Sedanji partner pa če te spoštuje ti bo stal ob strani.
Lp
Glede obnašanja tvojega moža- zagotovo je imel vmes drugo. Zdaj pa-ali ga je odpikala…ali pa mu gre v nos, da si srečna z drugim..vidi, da si sposobna živet in bit srečna brez njegove prisotnosti…najbrž mu kaplja na ego…in mu ni ok da si srečna on pa najbrž ni.
Kar zadeva izbiranja- mož ali sedanji. Glede na to,da si se že odločila poskusiti vezo z novim in ti je ok z njim, ne vidim smisla vračanja h možu…bog ne daj…s takim odnosom ki ga je imel do tebe plus druga ženska (to zagotovo), mu ne dajaj novih možnosti. Ko boš njegova, bo spet začel z oslarijami. Ne deluje mi ravno razumljiv, razgledan človek… Drugo bi bilo, če bi ti bila še zmeraj z možem, pa bi se ti v žilvjenju prikazal nov fant in nebi vedela izbrati. Ok, v tem primeru bi še razumela opcijo poskusa reševanja lastnega zakona. Pusti da živiš svoj mir naprej in uživaj z novim…dovolj si pretrpela..ali si spet žliš razburkanja čustev? brezveze.
Me čudi da se še nisi, mož je odšel, ti imaš drugega a še vedno poročena. Torej se vzajemno varata, oz imata neke vrste svoboden zakon. Ne vem kaj še čakaš, mož te je zavrgel, ti bi pa zdaj šla nazaj? Ne bodi no tako neumna, pojdi naprej, ne nazaj!!
IN naj se ti ne smili, ti se njemu tudi nisi, takrat je mislil le nase in tudi zdaj misli le nase, nič ni drugače/n.
Čimprej daj vlogo za ločitev, saj tako že leta ne živita več skupaj.
Pojdi svoji sreči naproti.
So mi hecni taki, ja, reši zakon, ja kaj so pa prej mislili, jim ni bilo čisto nič mar za reševanje zakona, so ga raje drugam popihali, se tam nekje sladkali. ko je medu zmanjkalo pa nazaj, saj so si s z načinom svojega odhoda pustili odprta vrata, zavržene, nesamozavestne žene jih rade volje vzamejo nazaj, jim je to potrditev da niso slabe in se vse srečne in ponosne kažejo ko dedc pride nazaj….. pa ne veš ali bi se smejal ali jokal ali bruhal
Hvala vam vsem za mnenju. Sem veliko razmišljala o tem in mislim, da bi bilo resnično najbolje, da se ločiva. Hudo mi je za vse skupaj, hudo mi je, da se bom ločila. Verjamem vaših izkušnjam in temu, da se oseba karakterno ne spremeni. Imela sva lepih 12 let, potem se je pa v enem samem mesecu tako spremenil, da sem se ponoči spraševala kdo je ta oseba, ki leži zraven mene. Bil je čisto drugi človek. Tudi jaz mislim, da je imel drugo, čeprav mi ni tega nikoli priznal. On pravi, da je lahko spet takšen kot je bil pred leti. Hmmm,….si mislim pri sebi. Zakaj bi bil? Imela sva lep zakon. Vsaj jaz sem tako mislila in potem se je pri tebi nekaj premaknilo v glavi. Kdo pravi, da se ne bo še enkrat? Verjamem, da mu je žal, da bi vse naredil, da bi se vrnil v preteklost in spremenil stvari. Jaz pa razmišljam kaj sem naredila narobe, da sem ti to zaslužila. On je v 5 letih zakona samo 1x skuhal kosilo in to mi je skoz govoril, da zna on kuhati, da se je dokazal x leta, ko mi je skuhal makarone. Nikoli ni pospravljal, ker je rekel, da je to žensko delo. Nikoli mu nisem rekla besede glede tega. Sem pač požrla, da je tako vzgojen. Sama sem cez vikend vstala pred njim in vse pospravila dokler se on ni zbudil, ker je vedno brudal, če sem popoldna pospravlajala. Mi je metal naprej, da je on doma in da se naj z njim ukvarjam. Pospravljam, da naj takrat, ko njega ni doma. Kako naj takrat pospravljam, ko sem pa jaz v službi. Stala sem mu ob strani, podpirala sem ga.
V postelji mu pa niti enkrat samkrat nisem rekla ne. Dajmo seveda na stran, ko sem imela svoje dneve v mesecu in sem se zvijala od bolečin.
Dostikrat mi je povedal, da je izredno zadovoljen z mano, kot partnerko, ženo.
Če je temu tako. S čim sem si pa potem zaslužila vse to. S čim sem si zaslužila, da ga po nekaj dni ni bilo doma. Spomnim se primera, ko nisva več živela skupaj in me je klicala njegova mama zvečer, da se ji noče nikakor javiti, da samo preverja, če je prišel varno domov. Vedela je za najino situacijo. Klicala sva ga 2 dni skupaj. Na koncu sme mu poslala sms, če se ne javi v roku 24 ur, da grem k njemu domov in če ga ne najdem, da ga grem na policijo prijavit kot pogrešano osebo. No, potem se je pa gospod spomnil in mi odgovor, da je vse v redu z njim, da hoče biti sam in da naj ne hodim na policijo ali k njemu.
Včasih, ko pomislim na vse te zadeve nazaj, si sama sebi rečem, da sem resnično bila butasta/ in sem še, da sem mislila, da se bo enega dneva zbudil in želel nadaljevati najin zakon.
Potem pa, ko sem spoznala fanta in z njim začela, je pa ponovno ratal ves sladek in skoz ljubica, srček, mucek,…
Mislim, da ima Sweeety prav, ko je rekla, da mu gre mogoče v nos, ko vidi, da grem lahko naprej v svojem življenju.
Fant mi je pa v ogromno podporo. Veliko se pogovrjava in mi stoji ob strani, me razume. Prepričana sem, da je boljša osebnost.
Spoznala boš, da tvoj mož ni bil tako dober kot si mislila. Nikoli ni pospravil, skuhal, kaj če bi imela otroke, bi vse spet sama naredila?
One je imel siher drugo, s katero se je razšel. Ti si zaslužiš bolšega partnerja. Noben nima pravice tako s tabo delat, pojdi naprej, če bi te mož imel rad, ne bi tako s tabo delal.
Srečno naprej.
“ivons
Re: Ali se ločiti?
07.08.12 12:49
Spoznala boš, da tvoj mož ni bil tako dober kot si mislila. Nikoli ni pospravil, skuhal, kaj če bi imela otroke, bi vse spet sama naredila?”
V primeru, da bi imela družino, bi bilo večinoma na meni. To mi je že na začetku rekel, da bo on finančno poskrbel, da otroku ne bo nič manjkalo. Kar se pa tiče, pranja, hranjenja, vstajanja ponoči, previjanja, da je pa to na meni. On ga bo že vzel v naročje in ga popestval, se poigral z njim. Drugače pa bi bilo to vse. Omenil je edino to, da bi ga vzel s sabo, ko bi bil otrok večji (cca. 6 let star).
Sprejela sem, ker sem ga imela rada. Bil je moj prvi fant, moja prva ljubezen. 10 let je z mano lepo delal. Ja, je imel svoje muhe, kdo jih nima. Vedela sem, da bo večinoma vse na področju otroka in pospravljanje bilo na meni. Tako je bil doma vzgojen. Njegova mati se mi je vedno smilila, ko sem jo videla in mi je govorila kaj o sebi in kakšen odnos ima ona s svojim možem (njegovim očetom). Sama je rekla, da ni prav, da je gospodinjstvo na ženski ter, da upa, da bo njen sin (moj mož) drugačen, da bo imel drug pogled. Spomnim se, ko mu je pred mano govorila, da mi mora kaj pomagati pri pripravi kosila, pospravljanju,…. mislim, da je on bil takrat gluh, da ni nič ostalo v tej njegovi glavi. Pogrešam taščo, dober človek je.
Kar se pa tiče odnosa, ljubljenja, spoštovanja, sem bila pa vedno na prvem mestu pri možu. Vse kar se je dalo mi je ustregel. Pomagal mi je, ko sem rabila njegovo pomoč. Veliko sva se pogovarjala, bila je tista prava ljubezen. Sama sebi sem rekla, da imam raje dobrega moža in malo slabšega očeta in pomočnika v hiši. Bom že jaz za tisti minus poskrbela. Nikoli mu nisem vrgla naprej glede tega. Bila sem resnično srečno zaljubljena, vse dokler se ni začelo to ….
Drugače prihajam iz družine kjer je to, da se s prvim fantom poročiš skoraj pogoj. Brat je tudi oženjen s svojo prvo punco (poročen že 25 let), prav tako obe sestri (sestra prav tako poročena cca. 30let). Mati in Oče sta skupaj tudi od mladih let (naslednje leto imata zlato obletnico poroke). Njihovo mnenje o mojih prijateljicah je vedno bilo: “Lani sem jo videl z enim fantom. Prejšnji mesec sem jo videl z drugim. Danes pa s tretjim. To je sigurno kurba, nič drugega ne more biti. S takimi se ne boš družila.” To so mi skoz govorili.
Najbolj smešno je to, da moža niso nikoli marali, da so ga zaničevali. Sedaj mi pa spet mečejo naprej, če sem neumna, da se hočem ločiti. Češ, da nimam več 15 let, da kaj mislim s svojo glavo. Nikoli zadovoljni 🙁
Sedaj mi mož celo obljublja, da mi bo pomagal pri opravilih, sam da ga vzamem nazaj. Smešno, vsa leta ni znal sesalca, pralnega stroja vklopiti…. sedaj pa naj bi mi pomagal. Mogoče bi trajalo kakšen mesec, dva.