Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ali mora zobozdravnik izpuliti prve zobke??

Ali mora zobozdravnik izpuliti prve zobke??

Ravnokar sem opazila, da našemu 6-letniku za sedanjimi mlečnimi zobki, rasteta 2 nova stalna zoba, ki že kar lepo štrlita iz dlesni. Mlečna se pa skoraj nič ne majeta. Ali menite, da morava iti k zobarju na puljenje?
Bojim se,da bi mu stalni začeli rasti v napačno smer. PRosim za vaše odgovore.
Hvala.
Mali kriči, da njemu že ne bo zobozdravnica pulila zob in da mu jih nihče ne bo, ker jih bo imel vedno v ustih. O kakšni miški pa še slišati noče.

V primeru, ko so stalni že pokukali ven, mlečni so pa še v ustih, bi se bilo pametno iti pokazat, pa naj zobozdravnik pove.

Mojemu bratu se je dogajalo nekaj podobnega pri sedmih letih. Zobke so izpulili in je imel in ima še vedno zelo lepe zobe (prava lega, pravilen ugriz itd.), tako da kar do zobozdravnika.

Naše izkušnje so, da je zelo priporočljivo takele mlečne trmice umakniti. Le, da mi temu nismo rekli puljenje in kleščam ne klešče, ampak pinceta (v resnici so bolj podobne pinceti), piki pa smo razložili tudi, da trajo to natanko 1, 2, torej dve sekundi, potem pa je vsega konec. Pri nas dobimo še škatlico za zobek, ki ga je treba nastaviti zobni miški, in naročilo, da gremo na sladoled (namesto mrzlega obkladka, tako za dlesen kot za otroško dušo). Hočem reči, če je tole puljenje primerno zapakirano, je tudi za otroka lahko le malenkost stresno.

mami

Pri mojih otrocih so ravno tako vse enice (spodaj inzgoraj) zrasle za mlečnimi zobki. Mlečni so izpadli šele, ko so bili stalni že kaka 2 mm zunaj. Stalni zobki so se najkasneje v 14 dneh postavili v “vrsto” in tam lepo kot vojaki stojijo še danes. Tako moja otroka praktično sploh nista bila videti pretirano škrbasta, kajti ko so mlečni zobki izpadli, so se stalni že lepo videli. Če pa vas skrbi, pa le stopite do zobozdravnika. Tudi jaz sem ga poklicala vsa panična, ko se je zgodilo prvič, pa me je pomiril, da bo še vse lepo in prav. In res je.

Nineda

New Report

Close