Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ali mladoletnica lahko naredi splav brez vednosti staršev?

ali mladoletnica lahko naredi splav brez vednosti staršev?

imam problem. in sicer sem pred 20imi dnevi imela nezaščiten spolni odnos, in sicer dva dni po koncu menstruacije. skrbi me ker mesečnega perila še nisem dobila in mi zamuja za 2dni. nisem pa prepričana, če je partnerju ”prišlo” v meni. v primeru, da sm noseča ali lahko naredim splav brez vednosti mojih staršev? ali moram imeti spremstvo kakšnega polnoletnega? in še zadnje vprašanje, če je že čas, da naredim test za nosečnost.

zahvaljujem se vam za odgovore

Spoštovani,

če vam M že izostaja, je seveda že čas za prvi test nosečnosti, vkolikor bo negtiven pa je mogoče na M čakati dalj časa, tudi do 3 mesece, v tem času pa velja vsaj vsakih nekaj tednov ponoviti test nosečnosti, vkolikor v tem času niste brez spolnih odnosov. Po 15. letu lahko nosečnica brez spremstva prekine nosečnot, pred 15. letom pa potrebuje spremstvo polnoletne osebe, ki jo lahko določi sama. V primeru, da takšne osebe ne pozna, jo lahko zastopa socialni delavec oziroma delavka na ustanovi, ki opravlja splav.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close