Ali je to normalno?

Imam 2 leti staro punčko. Razvija se normalno, veliko že govori, je živahna,… Kadarkoli pa sedi na kavču ali v vozičku, s trupom dobesedno buta v naslonjalo. Je izredno moteče in zgleda nekak nenormalno. Naj povdarim, da je drugače čisto normalna dvo-letnica. Ima starejšega bratca, hodi v vrtec. To obnašanje traja že kako leto. Zdaj se pogosto že kar zaderem nanjo, pa mi je potem hudo.Z ničemer se jo ne da prepričati da bi nehala s tem početjem.
Prosim za vaš nasvet. Je to res lahko le (dolgo) obdobje, kot pravijo nekateri?
Najlepša hvala.

Spoštovana Babuška,
sunkovito pregibanje in iztegovanje telesa je lahko le opozorilo, da jo sedenje v vozičku moti ali pa izraz dolgčasa, če mora dalj časa sedeti na kavču.Vprašajte varuško ,ali kaže hčerka takšno vedenje tudi v vrtcu, med vrstniki.Če se pojavlja tudi tam in ne preneha spontano, jo bo treba predstaviti pediatru.

Najlepša hvala za vaš odgovor!
V vrtcu me je njena vzgojiteljica že sama opozorila na to, češ da potem še drugi otroci ponavljajo. Na kavču nikoli ni primorana sedeti, sama spleza gor, potem s tem “butanjem” ustvari nekakšno ritmično gibanje. Ko se odloči, preneha, se igra s čim drugim, ko se spomni, gre spet na kavč… Naj poudarim, da se popolnoma normalno obnaša in se ne razlikuje od vrstnikov. Jaz samo ne morem razumeti, zakaj ji je takšno početje všeč. Že od nekdaj npr. ji je všeč zvok sesalnika, vendar to popolnoma razumem, ker vem da so majhnim otrokom všeč enakomerni, ponavljajoči zvoki.

To je moj sin tudi delal.Ko je sedel na kavču ali fotelju je začel s trupom rukati nazaj v naslonjalu in to je včasih trajalo tako dolgo dokler ni kar tam na kavču zaspal.Včasih ko kaj ni dosegel je z glavo ruknil v omaro,da je drugi dan imel celo čelo plavo in buškasto.Vaš problem je podoben mojemu,vendar je naš bil še hujši.Za mnenje smo povprašali psihiatra,ker se nam je zdelo to početje nenormalno in je tudi dejal da naj počakamo,dokler to samo od sebe mine.To je potem tudi sčasoma minilo tako da ne skrbite preveč.Ostale pa mu niso nobene posledice in je moj sin zdaj v gimnaziji celo odličen učenec.

Jaktacija (guganje v ritmu) ni zaskrbljujoča, če je le prehodnega značaja in sta sicer otrokov psihični in telesni razvoj starostni dobi primerna. Če pa se takšno vedenje nadaljuje in postane prevladujoče, je treba obiskati pediatra, saj so v tem primeru potrebne še druge preiskave (EEG, psiholog, pedonevrolog).

New Report

Close