Ali je to depresija ?

Pozdravljeni

Na vas se obračam zato, ker bi rada na nek način pomagala svojemu možu. Človek, ki navzven izgleda zabavljač, inteligenten, duhovit,… je v resnici v sebi močno zagrenjen. Praktično že celo življenje, kot pravi sam. Leta preden sva se spoznala, je zaradi tragedije v družine celo poskusil storiti samomor, vendar so ga rešili. Zato vsako njegovo razmišljanje o taki rešitvi njegovih “problemov” jemljem resno. Kakšni so problemi ? Težko opisati. Pravi, da je svet eno samo razočaranje. Vsi ljudje so bodisi pokvarjeni, nerazmišljujoči, lažnivci, bedaki, … Dolgočasi se. Pravi, da se mu življenje vleče, da v njem ni nič razuburljivega. Da ga ni strah umreti, ker itak ni v življenju nič pametnega. Pravi, da ima ponoči velikokrat more in se zbuja prepoten. Da se že dolgo ni zbudil spočit.
Kot takega ga poznam le jaz, saj v družbi velja za zabavnega, čeprav malo ciničnega človeka. Mene pa boli, da je tako negativen do vsega, tako destruktiven. Skupaj sva 10 let in vedela sem, da je kritičen do vsega, vendar pa se v zadnjem času nekakšne “krize” pojavljajo vse pogosteje. Rada bi mu pomagala, pa niti ne vem, kako. Zagrenjen je, poln negativnih misli, razočaran nad življenjem, nad svojo hčerko, nad prijatelji,v zadnjem času pa še nad mano – češ, da ga ne razumem. Povsod išče le napake in negativno. Po eni strani mi tarna, da se ne dogaja nič posebnega, po drugi strani je sam popolnoma nezainteresiran za karkoli. Npr. zdaj mi pravi, da bi med vikendom delal kaj posebnega, ko mu bom predlagala 5 stvari, ne bo nobena primerna, povsod ga je treba zvleči na silo, čeprav na koncu prizna, da se je imel dobro in lepo.
Kako mu lahko jaz pomagam ? kako si lahko sam pomaga ? Začela sem se spraševati, da ni to morda depresija in bi potreboval strokovno pomoč.

Hvala za mnenje in LP.
Bojana

Pozdravljeni,

pišete da sta skupaj 10 let. Je bil vseh 10 let takšen kot ga opisujete ali pa lahko definirate začetek njegovih težav?

V kolikor ni jasnega začetka, gre lahko za osebnostne poteze, če pa lahko določite obdobje ali trenutek, ko se je pojavila sprememba, pa je bolj verjetna težava, ki potrebuje obravnavo pri strokovnjaku. Prilagam dva linka, kjer si boste kaj več prebrali o depresiji, morda kar skupaj z možem in se boste potem laže opredelili.

lp

New Report

Close