Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ali je to alergija?

ali je to alergija?

Lep pozdrav..

zanima me ali znaki v priloženem besedilu opisujejo alergijo ali gre za kak drug kožni pojav.Predvsem pa kako je ta pojav mogoče ublažiti, da se lahko ponoči ujame nekaj spanca.

Opis simptomov po točkah, kot jih predlaga dr. Med ..

za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem..

Mare

———————————————————————-
Opis bolezni
1. location, onset, duration, and intensity of itching

Po celem telesu, najbolj izrazito na okončinah in na strani ob hrbtu. Tu se celo pojavijo skupine izpuščajev ( na površini dobrih 10 cm, svetlo rdeči izpuščaji), ki sami izginejo po določenem času . Po rokah redki manjši izpuščaji, ki izgledajo kot zelo majhni zasušeni mozolji. Ni nujno povezano s srbenjem. Sami izpuščaji ne srbijo bolj od posameznih predelov kože na katerih izpuščajev ni opaziti.

Srbenje je površinsko omejeno na posamezne dele telese predvsem okončine – roke in noge, vrat in ob strani na hrbtu ter je kombinacija srbenja in pekočega občutka. Pojav je izrazitejši ob spanju ter dopušča spanje do max. 1 ure. Ko vstanem in se verjetno ohladim srbenje popusti. Na desni strani hrbta se ponoči naredi skupina izrazitih srbečih izpuščajev, ki popolnoma izgine že po eni uri ko vstanem in se preselim na hladno! Srbenje je podobno občutku blage opekline s koprivami.

Barva kože normalna, ponoči pordčela mesta, verjetno od praskanja.

2. previous history of pruritus
Ne da bi se jih zavedal.

3. previous history of malignant disease
0.

4. current malignant disease and treatment
Prebolel verjetno trebušno gripo 5 dni pred pojavom srbenja.(temperatura do 37,7 C, kratka driska, črvičenje v želodcu) . Terapije doma , od zdravil vzel en sam asprin.

5. nonmalignant systemic diseases
0.

6. use of analgesics
0.

7. use of antibiotics
0.

8. use of other prescription and nonprescription drugs
nanašanje smole iz jelke na kožo. To prakticiral pred tem pojavom brez posledic.

9. presence of infection: Glej točka 4.

10. nutritional and fluid level status
Prehrana normalna. Dan pred prvim pojavom: rižota, kraški pršut, domače rdeče vino, konzervirana prehrana ribje paštete. Pijem normalno – nisem dehidriran.

11. current skin care practices
Ne odstopa od preteklih. Tuširanje dvakrat na dan s toplo vodo po cca. 15 min, kar počnem dlje časa. Zamenjava tipa tekočega mila 7 dni pred pojavom srbenja na Palmolive. Šampon Head & shoulders.

12. existence of other pruritic risk factors
Pralni praški normala uporaba, pred pojavom srbenja mešal dva tipa praška v enem pranju Rex in Ariel???. Uporaba mehčalca Lenor. Nakup novega puloverja s sestavo: 100% bombaz.

13. review of relevant laboratory values (CBC chemistry)

14. factors that relieve and aggravate itching
Ponoči pride do znanega olajšanja srbenja če vstanem. Srbenja skoraj ne čutim oziroma je zelo blago. S povišanjem temperature pri spanju , ko sem pokrit se pojavi maksimalno srbenje.

15. patient’s emotional state
Normalno počitniško super.. mal velik buljenja v monitor..

Spoštovani!

Glede na to, da vam izpuščaji nenadno izginejo, kot se tudi nenadno pojavijo, domnevam, da imate obliko alergije (alergičnega dermatitisa). Zanimiv je podatek, da se stanje poslabša, ko je topleje, vendar ne tudi pri tuširanju. Če bi se vam izpuščaji pojavljali pri menjavi toplega in hladnega, bi bil vzrok alergije jasen. Kar se tiče možnih alergenov (povzročiteljev alergije) v hrani, ki jo uživate, je nešteto možnosti, prav tako snovi, ki jih nanašate na kožo. To, da ste neko stvar uporabljali dlje časa brez težav, ne odvrne suma, da bi ne mogla biti alergen. Da bi z večjo gotovostjo ugotovili, katera snov je to, bi morali opraviti dve testiranji – eno pri alergologu (internistu), ki bi vas testiral na občutljivost za alergene v hrani in zraku, in drugo pri alergologu dermatologu, ki bi vas testiral na občutljivost alergenov v snoveh, ki pridejo v stik z vašo kožo. Testiranje bi bilo pomembno, če obstaja možnost, da s to snovjo prihajate v stik na delovnem mestu ali v stanovanju, kjer je možno s spremembo delovnega mesta ali ureditve stanovanja zmanjšati sli odpraviti vaše težave. O tem se boste morali pogovoriti z vašim zdravnikom.

Žal vam ne morem z gotovostjo potrditi, da imate resnično alergijo. Terapevtski poizkus bi bilo uživanje tablet proti alergiji in njihova učinkovitost. Ker domnevam, da zaradi teh težav močno trpite, na vašem mestu ne bi odlašel z obiskom pri zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani gospod Kersnik!

Sicer nekolik kasneje se Vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Kot zanimivost vam lahko sporočim, da do zdravnika žal nisem prišel (vikend!), sama alergija (kar je najverjetneje bilo) pa je izginila kot je prišla po tretjem dnevu.

Sumim, da je šlo za reakcijo na preveliko vsebnost pralnega praška in mehčalcev v opranem perilu, zaradi česar sem bil bolj natančen pri izpiranju. V pralni stroj sem po nasvetu, najdenem na Interentu dodajal tudi manjšo količino kisa.

Še enkrat hvala za vaš odgovor.

Mare

New Report

Close