ali je res…

Pozdravljeni!

Sicer z zobmi nimam večjih težav, zadnjič pa sem nekje zasledil članek, ki me je ‘prestrašil’. Namreč, sam se aktivno ukvarjam s potapljanjem in v članku je pisalo o tem, kako je za potapljača nevarno, če ima v zobeh luknjo. V luknji je zrak, ko gre potapljač v globino, se zrak stisne in ko se potapljač dvigne, se zrak spet razširi, pa lahko zob ‘raznese’.
Do zdaj se mi to še ni zgodilo (kar je očitno znak da imam zdrave zobe in dobre plombe, vse pohvale moji zobozdravnici 🙂, zanima pa me, če mogoče veste, v kolikšni meri se to res lahko zgodi in koliko je to nevarno?
Vi ste otroška zobozdravnica, pa takega primerka verjetno še niste imeli. Je to pogosto?

Če boste lahko kaj odgovorili, se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem, pa lep dan!

Chetan

[Govoril sem. Hau.]

Spoštovani Chetan,

na tak primer res nisem naletela, niti nam o tem niso predavali na fakulteti (ali pa sem preslišala).
Menim pa (osebno mnenje – zgolj moje skromno znanje fizike in kemije)), da v primeru, da gre za hermetično zaprt prazen prostor, volumen zraka ne more biti po dvigu nič večji kot je bil pred potopom, ker vanj ni prišlo nič novih molekul. V primeru pa, da gre za propustno odprtino pa do takih težav ne more priti, ker se preko špranje volumni in pritiski lahko samodejno izravnajo. Skratka, v teorijo o eksploziji zoba ne verjamem, bom pa z veseljem prebrala kaj več o tem, ker sem na podobno vprašanje pred kratkim že odgovarjala.

New Report

Close