Ali je na tem forumu kakšen zdravnik, medicinska sestra ali farmacevt?
Sem vprašanje postavila že na forum Pediatrija, vendar glede na to da je vikend dr. Tanč najbrž ne bo odgovarjala do ponedeljka, jaz pa bi rada odgovor najkasneje do popoldneva.
Zanima pa me ali sta antibiotično mazilo Garmycin in mazilo Bepanthen takšnih sestav, da bi ju lahko kombinirala? Se pravi z Garmycinom mazala dojenčkovo kožo na obrazu ob 9h zjutraj in ob 21h zvečer, z Bepanthenom pa enkrat vmes, se pravi recimo ob 14h popoldne?
Imam punčko staro dober mesec in naša pediatrinja je za vneto kožo predpisala mazilo Garmycin 2x dnevno, samo po predelih kjer je res hudo vnetje, po predelih kjer je vnetje bolj blago pa je rekla naj ne mažemo. Ker ima res zelo suho kožo, bi jo enkrat vmes po vnetih predelih rada namazala z Bepanthenom. Ali lahko?
žal nima prav, če je koža vneta in izsušena, je kamilični čaj samo še dodatna obremenitev, kamilica namreč res pomirja vnetje, hkrati pa kožo suši.
nisem nič od naštetega, imam izkušnje z lastnima otrokoma, k sta oba atopika in gara komot kombiniraš z bepathenom. ne vem iz kakšnega vzroka ima tvoje dete tako suho kožo, v vsakem primeru pa kopel z olivnim oljem koristi bolj, kot vse druge variante. z mikserjem zmešaj 1 dcl olja z 2 dcl tople vode in vlij v banjico za kopanje. otročka namoči not dokler mu bo le prijetno. NE!!!!!!!!! briši, samo zavij v toplo rjuho in počakaj, da se vpije in posuši. otročka normalno obleci. mažeš lahko z bepanthenom ali z mustelo ali ribjim oljem, vse se lahko kombinira z garamicynom. še vedno pa lahko pokličeš najbližjo dežurno lekarno, če boš bolj mirna.
Navadno bepanthen mazilo ni antiseptik, namenjeno je negi kože. Vsebuje vitamin ki obnavlja kožo. Bepanthen plus pa vsebuje še antiseptik in ni namenjeno negi ampak poškodovani koži oz. manjšim površinskim poškodbam kože. Bepanthen mazilo lahko kombiniraš z garamycinom. garamycina ne smeš kombinirati z lokalnimi antimikotiki, kortikosteroidi in drugimi antibiotiki, če ti to ne predpiše zdravnik.lp
ej, moji dragi, ne komplicirajte! tudi jaz nisem iz mdicinskega foha, imam pa izkušnje z otroci in njihovimi kožnimi težavami, predvsem v mlajšem obdobju, ko so bili še bolj alergični in se je to precej kazalo na koži. torej garamicyn in bepanthen lahko uporabljaš kombinirano. je pa dobro, da obojega čim manj oz. takrat, ko je to res nujno – garamicyn tudi tanjša kožo. za izsušeno kožo pa so res boljše “domače” zadeve – oljčno olje (kot je že rekla skrbna), tudi hladilno mazilo (mi imamo zelo dobre izkušnje z BEBIVAL od galenskega laboratorija – baje je zmešan po receptu neke stare zdravnice – za ritko ali kjerkoli drugje po telesu, tudi za obraz).pa pazi tudi na vlago v stanovanju – če ne drugače, pa mokre brisače na radiator.
srečno!
Nekateri ste imeli prav, nekateri ne, vseeno pa vsem hvala za odgovore.
Sem dobila odgovor tudi od Dr. Tanč in imajo prav Skrbna, sončna pot in španija. Lahko se kombinirata obe mazili.
Za tiste ki jih je ena poimenovala pametnjakovičke pa: Če bi na lastne oči videle to vnetje vam mazanje s kamiličnim čajem in raznimi olji niti na kraj pameti ne bi padlo.
Je pa res, da je Bepanthen med vsemi mazili na trgu edini, ki ne vsebuje prav nič drugega kot le provitamin vitamina B in mazilno podlago. Če ga primerjaš z ostalimi približki, lahko vidiš, da ostali vsebujejo “sve i svašta” (konzervansi…). Samo v info.
Plus je druga zgodba, vsebuje antiseptik in je primeren za površinske rane.
Garamicyn je antibiotik in NE tanjša kože, se ga pa uporablja tudi v kombinaciji z elocomom in drugi kortikosteroidi ter antimikotiki, kadar je stanje kože takšno, da je to potrebno.