Ali je možen implatant??
Lepo pozdravljeni.
Imam sledečo težavo. V najstniških letih sem bila na operaciji, ker so mi mogli odstranit zgornjo desno trojko, ki je namesto ven rastla navznoter med korenine sosednjih zob. To se je kljub bojazni, da mi bodo zaradi posega izpadli sosednji zobje, dobro končalo, tako da sem ostala brez zgornje stalne trojke. Na tem mestu je še vedno majhen mlečen zob (pri 30. letih!!) Samo vprašanje časa je, kdaj bo izpadel, poleg tega je zelo rumen in vidno kazi moj nasmeh.
Svojega zobozdravnika sem vprašala, ali bi bil možen implatant, pa pravi, da je za to premalo prostora. Zanima me, ali so res omejitve pri vstavitvi implatanta? Zob je res bolj majhen.
Druga možnost, ki mi jo je sam bolj priporočil, je, da si priskrbim zobni aparat. Ker imam zgornjo vrsto zob res raho natlačeno, bi bila verjetno to kar dobra rešitev, vendar pa me zelo moti dejstvo, da mi bodo izpulili ta mlečni zob in bom imela na tem mestu luknjo naslednje dve leti oz. dokler zobni aparat ne bo naredil svojega. To bi bilo zelo zelo neprijetno tudi zaradi narave mojega dela oz. službe. Poleg tega bi me to prišlo kar precej dražje kot en zobni implatant.
Kaj naj naredim? Kaj mi vi predlagate?
Spoštovana!
Težko vam bom brez kliničnega pregleda natančno odgovoril, kaj bi bilo najbolje storiti v vašem primeru. Lahko vam navedem samo nekaj sodobnih smernic strokovne doktrine. Ena teh je, da se manjkajoče zobe v zobni vrsti vedno trudimo, če je to le mogoče, nadomeščati s pacientovimi lastnimi zobmi. To pomeni, da z ortodontskim aparatom obstoječe zobe razporedimo tako, da izpolnijo celotno zobno vrsto. Na ta način permanentno rešimo problem manjkajočega zoba. Kadar ta način reševanja problema ni možen, se pravi, kadar nam prostorske razmere v zobnem loku in odnos zgornjih in spodnjih zob ter skeletni parametri tega ne dopuščajo, takrat pa je potrebno problem reševati protetično, lahko z implantatom ali na klasičen način. Nemalokrat je potrebno tudi ob protetičnem reševanju problema predhodno z ortodontskim aparatom postaviti zobe v optimalen položaj za izvedbo protetičnega dela. Zagotovo je protetično nadomeščaje manjkajočih zob (če ni potrebna predhodna ortodontska priprava) časovno krajša pot, vendar pa je, gledano na dolgi rok, ortodontsko zapiranje vrzeli trajna rešitev, medtem ko je vsak protetični izdelek bolj ali manj časovno omejen in ga je potrebno obnavljati. Glede na to, da pravite, da imate tesno stanje in da je za impantat premalo prostora, bi bilo verjetno v vašem primeru res najbolj smiselno ortodontsko zapirati obstoječo vrzel. Vsekakor je potrebno pri odločitvi za eno ali drugo pot postaviti na tehtnico vse dejavnike. Najprej seveda strokovne, potem pa vsekakor tudi vaše osebne. Seveda pa vam, kot sem že v uvodu napisal, brez ortodontskega pregleda kaj natančnejšega ne morem svetovati. Svetujem vam torej obisk ortodontske ordinacije, kjer bosta z natančnim pregledom in osebnim pogovorom z ortodontom zagotovo našla rešitev, ki bo za vas v vseh pogledih najbolj optimalna. Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malo pomagal in da boste uspešno rešili svoj problem. Srečno!
Dr. Herman sicer verjetno bolje pozna cene od mene, ampak implantant ne stane bistveno manj od enega loka, poleg tega je povezan z določenim tveganjem (gre za tujek, ki ga telo lahko zavrne).
Obstajajo tudi bele zvezdice, ki se vidijo bistveno manj od navadnih. Verjemi, da nihče ne bo opazil vrzeli, ko boš imela aparat 🙂 Sicer pa že zdaj verjetno pade v oči rumenkast, premajhen zob, kaj misliš?