ali domače naloge res NISO obvezne?
Pa kaj je taka dilema okoli DN – saj vsi vemo v čem je smisel DN, ali pač ne?Pa naj bodo obvezne ali neobvezne… Ljudje, če se želimo kaj naučiti,moramo za to delati vaje, ponavljati snov, itd…najlažje pa bi bilo, da bi nam odprli glavo in notri zlili vso znanje, a ne? Nihče se zadnje čase ne bi za nič potrudil, imeli bi pa radi vse….
otrokom je treba jasno dati vedeti, da je učenje njihova dolžnost….tako kot je moja, da če sem zaposlena, hodim v službo…..al kako?
nam je učiteljica na rod. sestanku sama povedala takole: dragi starši, domače naloge niso obvezne, so pa zaželjene- če pa bo vaš otrok med oceno pa bom seveda upoštevala tudi njegove “delovne navade” in se odločila kam naj zaključim oceno-gor ali navzdol. Najbolj bed pa je, da je mulčkom povedala isto, samo, da so oni slišali samo prvi del… To je bilo pred dvemi leti (k naši sreči je sedaj ta učiteljica v drugi šoli in ne bo imela opravka z mojimi mlajšimi otroki). Ne morte si mislit koliko težav je s tem povzročila, otrok je imel podporo v šoli in karkoli si hotel narediti je bil odgovor- ne ni treba delat naloge, saj znam…Težave so se pa potem bolj intenzivno kazale v petem razredu- otrok je bil parkrat zaporedoma brez naloge in kaj je sledilo? Ja, razredničarka me je poklicala na razgovor k šolski pedagoginji ker je ugotovila, da doma ni stika s šolo!!!!!!!!!!!!Otrok pa poleg zmeden- kaj neki je sedaj to, a sedaj so pa nujne naloge? Iz ene skrajnosti v drugo, sem mislila, da se mi bo kar zmešalo!
Naloge so utrjevanje in prav je, da se delajo! Otroci imajo pa tako ali tako najraje tisto kar je za njih ugodno,kar je dobro zanje pa velikokrat ne slišijo 🙁 , tagrd je pa potem starš ker samo teži- kaj pa naj drugega kot to, da razlagam, prepričujem,prosim, se pregovarjam? Moja mama (75 let ima) pravi, da je najbolj narobe to, ker se toliko pregovarjamo in, da z nami štirimi ni nikoli imela takih debat, smo pač dobili kakšno vzgojno čez rit-res je. Spoštovalo se je starše, učitelje, starejše in ubogalo na prvo besedo- kaj pa danes?
Naloge so dobra stvar in dobro je, da jih otroci delajo!
Načeloma niso obvezne, vendar ohlapnosti okrog avtonomnosti učiteljevega dela omogočajo, da jih nekateri tudi ocenjujejo.
Kar pa ni prav!
In za to je več razlogov:
– izgubijo svopj namen, ker jih zaradi njihovih pomembnosti začnejo na njih preveč vplivati starši,
– posledično otroci postanejo manj samozavestni in tudi manj znajo,
– neenak položaj otrok zaradi različnih domačih okolij.
Prijateljica84, po mojih podatkih nikjer ne piše, da so domače naloge neobvezne. Seveda so obvezne. Moraš pa vedeti, da učitelj nima nobenega orodja za sankcioniranje nedelanja domačih nalog (preberi si pravilnike o ocenjevanju – tam piše, kaj vse se sploh sme ocenjevati). In tako imamo situacijo, ko je nekaj kvazi-obvezno, ni pa nobenih posledic, če učenec tega ne naredi (če kdo uvede posledice, je lahko takoj inšpekcija na obisku).
Hm, moje sakcioniranje poteka takole.
Na začetku šolskega leta rečem, da so domače naloge z nekim namenom in da se obvezno delajo. Za vsakič, ko nekdo nima domače naloge, si v poseben zvezek za tega učenca zabeležim, kdaj je ni imel in pri katerem predmetu. Ker imam srečo, da starši zelo radi redno obiskujejo govorilne ure, jih s tem redno obveščam. Tudi v njihov zvezek tam, kjer bi naj bila, zapišem “NI DOMAČE NALOGE”, datum in moj podpis. Ko starši preglejujejo zvezke, to vidijo.
In ko starši imajo to informacijo, otroke ni težko prepričat v to, da so naloge zato, da se delajo.
Gre tudi za to, da moraš biti strikten – če daš domačo nalogo, jo obvezno moraš pregledati. Brez izjeme, tako učenci dobijo občutek, da je niso delali kar tako, ampak da se tudi preveri, kaj so delali.
Razložim jim tudi malo o ponavljanju, o tem, kako se učna vsebina veliko bolj vsede v spomin, če se doma ponovi, da so ocene lepše itd.
Do sedaj nekih velikih težav zaradi nedelanja domačih nalog ni bilo. Nikoli pa ne sakcioniram z oceno (ala za pet minusov dobiš negativno). Jim pa omenim, da če so pri zaključevanju ocene vmes, to vpliva tudi na zviševanje ali zniževanje – ker se konec koncev ne ocenjuje samo znanje, ampak tudi delo, ki se vloži, trud, prizadevanje.
Včasih jim tudi dam primer, da sama tudi imam skoraj vsak dan domačo nalogo – pisanje priprave, sestavljanje testov, učne liste – to jim tudi pokažem, da vidijo.
Absolutno sem ZA domače naloge – brez delovnih navad otroci v tem krutem svetu ne bodo preživeli… Učiteljem bi bilo potrebno dati več avtoritete, ker je današnje stanje res kaotično – otroci so postali pravi mali vladarji in se tega tudi zavedajo, da jim nihče nič ne more… Kakorkoli, starši, če želite otrokom dobro – naj delajo domače naloge!