Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ali dlje trajajoči popadki škodijo otroku?

ali dlje trajajoči popadki škodijo otroku?

Pozdravljeni.
Noseča sem 41 in 1/7 tednov. Včeraj sem imela pregled v porodnišnici, kjer so ugotovili da je vse ok, ctg uredu, pritisk in urin tudi in da naj pridem danes ponovno na pregled. Danes ponoči sem imela kake 3 ure popadke na približno 10 minut, ki so trajali cca minuto, bila sem prepričana da bo to to, samo še toliko počakam da bodo na pet minut, potem pa so vedno bolj redčili, zato sem zaspala in šla na pregled šele zjutraj. Ponovno je bilo vse ok (ctg, voda, pritisk), odprta 1,5 cm. Zdravnik drugače ni bil ravno zgovoren, vprašal me je kdo in zakaj me je naročil na indukcijo poroda – pa niti nisem vedela da sem naročena na to:) Rekel je, da mi lahko da svečko če hočem, lahko pa grem domov in pridem ponovno čez dva dni, da bo pa verjetno samo po sebi prišlo do poroda že prej.
Tako sem šla domov. Danes tekom dneva imam krče (popadke?) zelo neredno – na eno uro, na 15 minut in različno močne od komaj vzdržnih do zelo zelo blagih, ki me sploh ne motijo. Otrok brca kot običajno. Sedaj me ljudje okoli mene malo strašijo z tragičnimi zgodbami o prenošenih otrocih, zato me zanima:
– ali lahko toliko časa trajajoči popadki res utrudijo otroka (jaz jih zaenkrat prenašam bp) in ali s prelaganjem sproženja poroda res ogrožam otroka?
– kako pogosti naj bi bili popadki preden grem v porodnišnico – to je moj prvi otrok, do porodnišnice imam cca 45 minut (zdravnik je bil namreč zelo začuden, zakaj nisem prišla že ponoči, če so bili popadki na 10 minut).
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!

Spoštovani,

dokler plod dobro giblje, ni razlogov za skrbi, tudi če so vmes tako imenovani “zaganjalčki” (začetni porodni popadki), ki lahko trajajo tudi teden dni in več, preden se pojav stopnjuje v pravi porod. Skratka, do zdaj ste ravnali povsem ustrezno.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close