Najdi forum

kot veste imam otroka z avtizmom… do sem še kar, sedaj imam dva problema, s katerim se trenutno ne ukvarjam… čeprav se bom kmalu morala, drugi problem, pa sem se danes odločila vzeti v roke in ga poizkusiti rešiti…

torej, kaj je problem…

pri sinu imamo potrjeno alergijo na KML (torej smo na kpl dieti brez mleka in mlečnih izdelkov ali stranskih proizvodov) po poizkusni dobi diete brez glutena in vidnih dobrih učinkih te diete, smo ostali tudi na njej… vem, malce dolgovezim, vendar ne znam drugače, vedno sem morala povedati (v tem primeru napisati) vse, kar se mi je zdelo pomembno in to se mi zdi :o)

torej, sin preferira pred ostalo hrano, vso, ki je rdeče barve,(tudi sadje mora biti rdeče barve: jabolka, lubenice, zanimivo je to, da pa ne je jagod in češenj in da je zelene hruške :o)…

posledično pojemo (ker kuhamo za vse enako) ogromno spasiranega paradižnika, v omakah, juhah, pač skoraj v vsej hrani… ker sem se ga (odkrito povedano) naveličala, paradižnika na 1000 načinov, sem danes za kosilo skuhala (groza in strah) omako, ki ni rdeče barve… posledično je sin za kosilo pojedel samo pire krompir in še tistega po kar nekaj 10 minutah sedenja za mizo – sedel je sam, ker ga je nemogoče prisiliti sedeti tam, kjer mu ni za sedet…

po kosilu je na mizi ostal njegov krožnik, kot vedno, če še kaj gor ostane, saj ima navado hoditi jest še vmes, če kaj ostane… odločila sem se namreč, da mu ne postrežem z njegovo ‘rdečo’ hrano, niti mu nisem dala brezglutenskih prestic, katere edino lahko je, kot priboljšek in jih ima rad… dobi za pit kolikor hoče, za jest je še vedno krožnik na mizi…

prišel je že 2x za mizo, vzel celo košček mesa iz krožnika, a ga je odložil nazaj, preden ga je dal v usta in odšel stran od mize…

ker ne govori (razen 4 besed – ata, mama, baba, am-am) ne vem, kaj mi hoče povedati, ne vem ali je lačen, pravzaprav ne vem, ali delam prav…

žre me krivda, da puščam otroka lačnega, vendar mislim, da če bom popustila sedaj, ne bomo ‘nikoli’ prišli iz začaranega kroga ‘rdeče/paradižnikove’ hrane…

vaše mnenje?

lp

Doe,Jane

Doe jane,

sem prav namerno čakala, da se vam oglasil kakšen starš s podobnimi izkušnjami in vprašanji/dvomi.

Se da priti iz začaranega kroga, ki ga opisujete. Tako, da velja poskusiti z drugo hramo.
Način, ko mu pustite krožnik na mizi, se mi zdi dober.
Sicer pa, kakor se boste odločili, imejte v mislim, da je vedno prav.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Doe,Jane: Zanima me, ali ste rešili vaš problem?
Mi imamo doma sicer Aspergerja, vendar imamo podoben problem, le da on preferira poleg rdeče še zeleno in belo barvo, ne je pa rjave. Resnično smo veseli, da obstaja kečap, ki ga lahko vmešamo kamorkoli, ker drugače ne bi preživeli. Včasih se zgodi, da tudi cel dan ne poje ničesar. V glavnem je gres, rižolino, juhe in tudi tisto, kar jemo ostali, le da se hrana na krožniko ne sme dotikati. Je pa izredno svojeglav, zato imamo včasih probleme.
Lp

Tudi mi imamo probleme s prehranjevanjem. Sin je avtist, je na brezglutenski in brezkazeinski dieti, ki prinaša kar pozitivne rezultate. Problem je, da bi mali jedel samo stvari, ki so bele ali rumene barve

Sadje: banana, olupljeno jabolko (ostalega sadja se tudi pritaknit noče, probavam na vse mogoče načine, zmiksam itd. pa samo odrine)

Zelenjava: tukaj je največji problem, je samo krompir in kakšno cvetačo, pa še ta mora bit ocvrta, ostale zelenjave niti videt noče

Meso: puran ali piščanec, najraje seveda paniranega V kakšni drugi obliki (meso iz golaža ali iz juhe samo odriva stran)

Drugače ima rad še kruh, riž, testenine in razne oreške.

Mali je ful vztrajen, sposoben tud po cel dan nič pojest. Predvsem si želim, da bi začel jest še kakšno zelenjavo. Če ima kdo kakšen nasvet, bo ful dobrodošel.

poskusite tudi drugo zelenjavo spohat,goveje se da tudi spohat,kr tega iz juhe ,

Pozdravljeni,

žal ne… še vedno v 95% zavrača hrano druge barve, razen rdeče… Mi sicer kečapa ne uporabljmo (razen jaz na pomfriju), je pa zato ogromno pri hiši pasiranega paradižnika še vedno…

Zelenjava še vedno ‘pali’ samo zmiksana v omakah – no, chili con carne (brez chilija) tudi pali in tam poje tudi zelenjavo (fižol, koruzo in grh)… juhe – niti pod razno… sadje – razen jabolk in hrušk, poleti še lubenica in banana, vendar jo damo zelo redko, ker je kronično zaprt…

star je dobre 4 leta… sicer napredujemo, vendar ne ravno v prehrani…

lp

Doe,Jane

New Report

Close