Ali CSD-ji nudijo tudi nematerialno pomoč ljudem v stiski?
Ker ne najdem drugega primernega foruma, vam kar tukaj postavljam vprašanje. Ali CSD-ji nudijo tudi nematerialno pomoč, to je npr. opora v primeru smrti družinskega člana, v primeru stisk, ki povzročijo psihično trpljenje (ne mislim materialne pomoči, ampak spodbudne besede, možnost pogovora, itd). Ja, vem, vsepovsod se razmišlja samo o denarju in denarni pomoči, zanemarja pa se psihološki vidik. Ali imajo osebe, ki so izgubile delo, možnost pogovora z zaposlenimi na CSD, da izrazijo svojo žalost, jezo, bolečino? Ali imajo svojci alkoholika na CSD možnost izraziti svoja čustva? In pri tem dobijo tople besede, moralno oporo, čustveno podporo, ali le hladen uradniški: “Vaše pravice do denarnih prejemkov so zapisane v ZSV!” Spet: govorim o nematerialni pomoči, ne materialni! Vem, kako je z denarnimi pomočmi, toda marsikdo rabi le čustveno in moralno oporo, preden začne iskati novo službo, marsikdo rabi le toplo besedo po izgubi svojca, ob neizbežni ločitvi, itd…
Pozdravljeni!
Seveda imajo Centri nematerialno pomoč, t.j. svetovanje, pogovor, nasvet, tolažba – le ta obsega v delovanju CSD-jev v okoli 80% dela.
Nisem kar tako dodelila samostojno temo o PRVI SOCIALNI POMOČI, kjer se uporabnik pogovori s soc.del., ko pride prvič in ne ve kako začeti reševati problem, kam se obrniti ipd. Preberite! Samo svetovanje je na tem referatu.
Potem imajo Centri svoje referate, ki poleg svetovanja tudi urgirajo, kot so VARSTVO OTROK IN DRUŽINE, PSIHOLOŠKA SLUŽBA, VARSTVO ODRASLIH, VARSTVO INVALIDOV, DELO Z MLADIMI, POLIVALENCA,… obiščite kdaj kakšen Center!
MATERINSKI DOMOVI,…eno samo svetovanje in nudenje opolnomočenja uporabnikom MD!
Bonus pa je še, poleg vsega tega dela, ki so socialno varstvene narave in v okviru javnega pooblastila, ima veliko Centrov še dodatna dela s PROGRAMI, ki obsegajo delo z družino (pomoč družini na domu ali za dom),… preberite po spletu njihovo predstavitev!
In še za konec: neumesten je vaš stavek: “Ali imajo svojci alkoholika na CSD možnost izraziti svoja čustva? In pri tem dobijo tople besede, moralno oporo, čustveno podporo, ali le hladen uradniški: “Vaše pravice do denarnih prejemkov so zapisane v ZSV!” Spet: govorim o nematerialni pomoči, ne materialni! ” ———–>
—->
kaj ima nasvet CSD-ja v smislu oštevanja, da so pravice do DSP napisane v ZSV, če pa stranka želi pogovor s soc. del. o drugi problematiki??? Mal ste se zaplesali s svojimi neumestnimi obtožbami.
Če je stranka želela pogovor z mano o drugem kot o DSP, čeprav sem tam delala, potem je tudi dobila pogovor, pa čeprav je bila zunaj na hodniku gužva in so stranke bentile. Vendar moje stranke so dobile moj čas in nasvet, če sem le lahko pomagala.
Torej moj odgovor na vaše vprašanje – CSD z referatom DSP je le en delček njegovega dela, vse ostalo je svetovahnje (in delovanje).
Hvala za vaš odgovor. Sem v stiski – zakonske težave (težave z odnosi v družini) in bom šla takoj, ko bo to mogoče, na CSD. Hotela sem iti že prej, a mi je mož (ki je mimogrede alkoholik) grozil, da mi tam ne bodo nič pomagali, da me bodo zaprli na psihiatrijo, da tam delajo samo s prizadetimi ljudmi, da me bo premlatil, če bom šla na CSD, itd. Se opravičujem za nekaj neumesnih pripomb in vprašanj, vendar pa me je zanimalo, če je to, kar pravi in grozi moj mož, resnično. Nikjer ne dobim prave opore. Prijateljice mi pravijo, da nimajo izkušenj s CSD in kakšnimi drugimi centri za pomoč, tako da mi ne morejo svetovati. Na internetu pa so informacije tako skope… Zanima me npr., kaj so to socialna preventiva, socialni servis, itd, o katerih je govora na spletnih straneh CSD-jev, ni pa nobenega opisa teh storitev? Zanima me še, zakaj je treba nekatere socialnovarstvene storitve (celo zelo drago) plačati (vem, da je tako v primeru oskrbe ostarelih v domovih za upokojence, pa tudi pri pomoči ostarelim na domu), če pa sami pišete, da je prva socialna pomoč brezplačna ravno zato, ker je to socialnovarstvena storitev?
——————–
Prva socialna pomoč je ena od socialno varstvenih storitev, katero izvaja CSD brezplačno. Pomoč družini in institucionalno varstvo sta tudi soc.v.storitev, ki pa sta plačljivi pod določenimi pogoji in tudi del storitev izvaja CSD, del občina, ipd.
Socialni servis (ki je del soc.v.storitve pomoči družini) obsega pomoč pri hišnih in drugih opravilih v primeru otrokovega rojstva, bolezni, invalidnosti, starosti, v primeru nesreč ter v drugih primerih, ko je ta pomoč potrebna za vključitev osebe v vsakdanje življenje.
Socialna preventiva, katera se financira iz proračuna države, izvajajo jo pa v nekaterih Centrih. Je prav tako ena izmed dejavnosti, ki se jo na področju socialnega varstva izvaja. Načrtuje in finančno sofinancira jo, kot sem že prej omenila, država, v sladu z Zakonom o socialnem varstvu, Resoluciji o nacionalnega programa socialnega varstva za obdobje 2006-2010 in drugi akti državnih in lokalnih organov, z namenom preprečevanje nastajanja socialnih težav posameznika, družine in skupine prebivalstva. Socialno preventivo lahko uresničujejo javni zavodi in druge vladne organizacije, nevladne organizacije, zasebniki.
Forum je zaprt za komentiranje.