Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca alergije

alergije

Dober dan.
Sem zelo alergična oseba, na množico svetnih prahov in na žitarice.
Prejšnjo noč me je prebudila izejmna slabost, hud glavobol v zatilju, močno in hitro utripanje srca, izjemna slabost v trebuhu.
Počutje je bilo čedalje slabše. Potem sem ko sem bruhala, je bilo malo boljše, še vedno pa je ostal hud glavobol, ko imaš občutek, da ti razneslo glavo, notranji drget po vsem telesu. Potem sem čutila, da mi je trebuh precej zatekel, cel dan me je zeblo, bila sem izčrpana in v glavnem spala.
Ker se to ni zgodilo prvič, ker sem veliko sama, bi rada, kako naj si pomagam, da mi bo hitreje odleglo. Ker v takšnem stanju nisem niti sposobna oditi po pomoč ali do zdravnika.
Ali je to slučajno začetek anafilaktičnega šoka in kako se v teh primerih postopa.
Hvala za odgovor in lep pozdav.

Alergije se lahko kažejo na različne načine, od sprememb na koži, astme, pa do najhujše oblike, ki je anafilakčični šok.Vendar pa vsaka slabost še ni začetek anafilaktičnega šoka. Anafilaktični šok tudi ne nastopi kar sam od sebe preko noči. Najpogostejši vzroki zanj so piki čebel, os, injekcije zdravil v žilo ali mišico, redko je vzrok hrana (zlasti arašidi). Anafilaktični šok se klinično manifestira z urtikarijo (izpuščaj po koži), oteklino ustnic (angioedem), težave pri dihanju, s padcem krvnega pritiska, s kolapsom (bolnik skupaj pade),nezavestjo.
Kot vidite, težave, ki jih opisujete, niso anafilaktični šok.V takih primerih je najbolje, da se posvetujete z vašim lečečim ali dežurnim zdravnikom.
Kar se tiče najprimernejšega ukrepanja v vašem primeru, je najbolje da se za nasvet obrnete na svojega zdravnika. Ukrepi ob alegičnih reakcijah so namreč odvisni predvsem od vrste alergenov in jakosti alrgične reakcije. Le to pa najbolje pozna ali oceni le zdravnik, ki vas zdravi.

Draga Mateja in Marko,
z zanimanjem sem prebrala vajin opis anafilaktičnega šoka ob alergijski reakciji.

Deklica ima že od rojstva hude prehranske in kontaktne alergije, poleg tega tudi občutljivosti na razna cvetenja dreves, trav, žitaric in na lateks. Celokupni IgE je imela nazadnje 965.

Naša triletna deklica je do sedaj doživela štiri močne reakcije na ločena, v različnih časih zaužita živila: žličko mleka, ovčji sir, dva (!) lešnika in pol orehovega jedrca. Reakcija je vedno izgledala takole: malce po zaužitju je deklica močno otekla v predelu okoli ust, začela je kihati, dobila je dvignjene izpuščaje po celem telesu, po kakšnih destih minutah ji je začelo teči iz noska in oči, pomodrevala in otekala je po celem telesu (najhuje v predelu ust in ustnic, kjer je prišla v stik z alergenom), postala je zaspana, začela je bruhati, močno ji pade pristisk. Seveda smo stari znanci naše alergologinje ker deklica tudi drugače trpi zaradi alergij. Za tak primer imamo vedno s seboj “kapsulo” z Medrolom in Claritinom, vedno smo obiskali tudi urgenco v ZD, da so ji preverjali pritisk.

V kontaktu z lateksom (gumijasti sandalčki) pa je na mestu dotika s kožo dobila močno podrelo in srbečo oteklino, ki je trajala kar 14 dni, preden je uplahnila (kljub mazilom in antihistaminikom).

Verjetno si lahko predstavljate, da živimo pod hudim psihičnim pritiskom, saj nikoli ne vem, kaj bo deklica v vrtcu narobe pojedla (kljub strogim navodilom alergologinje in strogemu nadzoru vzgojiteljice) in kako bod ali ne bodo znali ravnati v takem primeru. Na kakšne robinzonske počitnice sploh ne moremo pomisliti, saj vedno izbiramo kraje dopusta, kjer je zdravnik 24 urno dostopen.

Zanima me naslednje: kakšna navodila naj posredujem vzgojiteljici v vrtcu, če pride do zgoraj opisanih reakcij in kako naj ravnajo v primeru hudih težav? Ali omenjena kapsula zadostuje ali je možno dobiti še kaj drugega, za primer življenske ogroženosti otroka (za adrenalinsko ampulo je še premajhna)? Zaenkrat smo se v zgornji situaciji še vedno dobro zmazali, vendar me skrbi, da otroku ne bom znala nuditi prve pomoči, če bi bilo potrebno in “kapsule” slučajno ne bo pri roki? Ali je dobro, da pustimo, ko v času reakcije postane zelo zaspana, da zaspi ali jo moramo obdržati budno?

Vesela sem, da bodo v bodoče na zdravstveni kartici označene tudi alergije, saj ne bom vedno mogla biti poleg, če do česa slučajno pride

Iz izkušenj so tečaji prve pomoči bolj teoretični in preprosti in “tahitri” (npr. tečaj pri izpitu za avto) rada bi vseeno obiskala kakšen tak tečaj in se res kaj naučila, ne samo povezovanja kolen. Kje se izvajajo kakšni bolj temeljiti in predvsem praktični tečaji prve pomoči?

Najlepša hvala za odgovore.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!
Glede na vaše poznavanje bolezni otroka, kaj dosti v vašem razmišljanju in ravnanju ni dodati. Najpomemnejše je, da je otrok vedno v okolju, kjer je možen hiter dostop do zdravstvene službe. Kapsule in tablete MORAJO biti vedno ob otroku. Najpomemnejše pri hudih alergijah je pravočasno prepoznavanje znakov. Zato je vzgojiteljico v vrtcu potrebno opozoriti, na kaj naj bo pozorna, da bo pravočasno spoznala, da je otrok ogrožen. Bolje da večkrat ob manj izrazitih znakih pokliče nujno medicinsko pomoč, kot da čaka, da se alergična reakcija polno razvije! Predlagava, da sami, v sodelovanju z vašim alergologom ali pediatrom, napišete jasna in kratka navodila kako se pri vašem otroku kažejo znaki alergije, kako je potrebno ukrepati….itd. Poskrbite nato, da bodo vsi, ki se z otrokom ukvarjajo imeli en izvod teh navodil vedno pri roki. Tako se boste varneje počutili vi in tudi tisti, katerim zaupate otroka. Ali je možno, kar se terapije, otroku dajati še kaj drugega (razen Medola in Claritina), bo najbolje vedel in se odločil otrokov osebni zdravnik, saj on najbolje pozna otrokovo bolezen.
Nova oblika tečajev prve pomoči je v nastajanju, vendar žal termin, kdaj se bodo začeli izvajati, še ni znan.

Najlepša hvala za odgovor in prisrčen pozdrav. Karmen.

New Report

Close