Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija alergija na kravje mleko pri 10-mesečnem dojenčku

alergija na kravje mleko pri 10-mesečnem dojenčku

Pozdravljeni,

pri 10-mesečni hčerki so včeraj s kožno vbodnimi testi potrdili alergijo na kravje mleko, kri za spec.IgE ni bila odvzeta ker je bilo pozitivno že to testiranje. Deklica je bila do uvajanja goste hrane izključno dojena. Ob tem ni imela težav, prav tako sem sama normalno uživala mleko in mlečne izdelke. Težave so se pojavile pri 6 mesecih po uvajanju večernih mlečno-žitnih kašic z dodanim adaptiranim mlekom, okoli ust so se ji pojavile urtike, sicer je kašice močno zavračala in jih nikoli ni hotela jesti, tako da drugih sistemskih znakov ni bilo in smo uživanje teh kašic takrat opustili, se je samo dojila. Okoli 9 meseca so se ji prav tako okoli ust pojavile urtike ob poskusu uvedbe skute in kisle smetane, po maslu in jogurtu (do 1 žlica v sadnih kašicah) ni bilo težav, jogurta samostojno tudi ni želela jesti, prav tako ni bilo težav npr. po palačinkah z navadnim mlekom, mlekom v pirejih ipd.

Zanima me, ali je sedaj po potrditvi alergije na mleko pri deklici potrebna stroga dieta popolnoma brez mleka in mlečnih izdelkov? Ali lahko še vedno uživa jogurt v manjših količinah, maslo ipd.? Ali moram v času dojenja tudi jaz na dieto, čeprav ob dojenju ni imela težav (z dojenjem sem tako mislila prekiniti v roku 1 mesca zaradi nastopa službe in preiti na Aptamil ADC v kasicah zjutraj in zvečer)?

Zanima me ali je verjetnost, da bo alergija prej izvenela večja, če sedaj popolnoma izključimo mleko iz prehrane (pri njej in meni) ali le-ta izključitev ni tako povezana z izginotjem alergije pozneje, oziroma ali bi majhno dodajanje mlečnih izdelkov (po katerih nima težav) mora še pripomoglo k izginotju alergije (v smislu nekakšne imunoterapije)?

Ali morda v dosedanjih raziskavah obstaja kakšna povezava med uživanjem homogeniziranega mleka pri nosečnici in kasnejšim razvojem alergije na mleko pri dojenčku?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Težave ob uživanju nekaterih mlečnih izdelkov so vsekakor blage (samo urtika okoli ust). V tem primeru ni potrebna stroga dieta. Uživa lahko vse izdelke, ki jih dobro prenaša. S tem boste tudi spodbujali hitrejši razvoj tolerance. Alergija je blaga in bo zelo verjetno hitro izzvenela. Če so kakšne dileme, je najbolje narediti formalni provokacijski test z mlekom pod nadzorom alergologa. Za vas kot doječo mamico v tem primeru ni potrebna dieta.

Povezava med uživanjem mleka pri nosečnici in verjetnostjo razvoja alergije na beljakovine kravjega mleka ni bila dokazana. Za preventivo ne svetujemo nobenih diet za nosečnice oz. doječe mamice.

Lep pozdrav,

Anja Koren Jeverica, dr.med., spec. pediatrije in alergologije Pediatrična klinika v Ljubljani

New Report

Close