Alergija na kravje mleko in jajca
Pozdravljeni,
pri naši deklici (stara je 11 mesecev) smo v 2. mesecu postavili sum na alergijo na kravje mleko in jajca. Simptomi so bili nenehno polivanje, krčki in dermatitis. Ker je bila izključno dojena, sem jaz šla na dieto brez mleka in jajc in simptomi alergije so popolnoma izzveneli. Jaz sem po navodilih pediatrinje nato občasno pojedla jogurt in smo opazovali, kako otrok prenaša. Pri 7. mesecih nismo več opazili reakcije, zato sem postopoma pri sebi ukinila dieto. Deklici sem po navodilih pediatrinje uvedla mlečne izdelke in sicer po 9. mesecu. Pri kuhanju uporabljam maslo, za malico pa ji ponudim jogurt ali skuto. Kaše kuham na vodi in jim nato dodam običajno mlečno formulo (ne za alergike). Samega kravjega mleka ji še nisem ponudila. Samo jajce izrazito odklanja, testenine, ki vsebujejo jajce pa poje. Jaz sedaj normalno jem vsa živila, deklica se doji pred spanjem. Torej mlečne izdelke in jajca uživa v manjših količinah in ob tem nima vidnih težav.
Teden dni nazaj smo bili na alergološkem testiranju, na katerega smo bili sicer napoteni na višku simptomov alergije mesece nazaj in smo sedaj prišli na vrsto. Test je bil pozitiven na mleko in jajce. Alergolog nam je dal navodila, naj nadaljujemo z mlečnimi izdelki in jajcem kot smo do sedaj, sepravi majhne količine, če pri otroku ni težav. Samo kravje mleko naj bi ponudili čez en mesec, sepravi pri enem letu. Jaz sem že večkrat zasledila drugačna navodila in sicer da naj bi ob dokazani alergiji popolnoma ukinili alergena živila. Prosim še za vaše mnenje. Hvala in lep pozdrav.
Navodila so odvisna od težav, kii jih ima otrok ob uživanju teh živil. VFerjetno ste tudi alergologu povedali, da otrok nima težav pri uživanju mlečnih izdelkov (ki vsebujejo berljakovine kravjega mleka) in pri uživanju predelanega jajca (testenine), zato tudi takšna navodila, ki so popolnoma v skladu z otrokovimi (ne)težavami. LP