Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija alergija na anestetik?

alergija na anestetik?

Spoštovani!

Nikjer še nisem zasledila svojega problema. Pred pol leta sem ob plombiranju šestice dobila lokalni anestetik. Zobozdravnica me je pred tem vprašala, ali sem že kdaj prej dobila lokalni anestetik pri kakšnem drugem posegu na telesu in kako sem ga prenašala. Do zdaj sem dobila lokalno anastezijo v dva prsta in ni bilo nobenih posledic. Tisti dan, ko sem dobila lokalno anastezijo pri zobozdravniku, pa se mi je pozno popoldne po koži celega telesa, predvsem po trebuhu, prsih, dekolteju, hrbtu in obrazu pojavila nekakšna koprivnica (precej veliki otočki nekaj mm izbočene kože, roza barve), ki me je srbela. Zjutraj je stvar izginila. Razmišljala sem, ali bi bil lahko vzrok kje drugje, vendar drugega vzroka, kot da je bilo to zaradi anestetika ne vidim. Moja zobozdravnica je rekla, da je možna alergija na konzervans v anestetiku, vendar je glede na časovno oddaljenostjo med posegom in pojavom ˝izpuščajev˝ malo verjetna.
Zanima me vaše mnenje o tem in ali se v zobozdravstvu uporablja samo ena vrsta anestetika (oz. konzervansa)? Bom pri obsežnejših in bolj bolečih posegih obsojena na bolečine? Sprašujem tudi zato, ker mi bojo v bližnji prihodnosti pulili modrostne zobe, tiste pa, ki lezejo ven, vendar ne morejo predreti dlesni, ker imam preozko čeljust, bom dala verjetno operacijsko odstraniti.

Hvala lepa za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.

Sara

Spoštovana Sara,

tudi meni se zdi, da je bil časovni interval med aplikacijo anestetika in pojavom urtikarije nekoliko dolg. Ker pa je bolje, da se stvar razčisti, vam svetujem, da vas osebni zdravnik napoti na alergološko testiranje. Anestetiki, ki jih v zobozdravstvu uporabljamo so različni. Razlikujejo se že osnovne učinkovine, tako da bi vas morali testirati na več možnih anestetikov, seveda, pa tudi na vse dodane snovi. Ponavadi imajo v dermatoloških ambulantah, kjer tovrstne teste opravljajo, vse učinkovine na voljo in vam ne bo potrebno nič prinesti s seboj.
Vsekakor pa niste obsojeni na bolečine, ker je zelo majhna verjetnost, da je prišlo do alergične reakcije na sam anestetik, poleg tega pa obstaja ( kot sem že omenila ) veliko različnih substanc, od katerih bo ena prav gotovo primerna tudi za vas. Najprimerneje je. da testiranje opravite pred vsemi načrtovanimi posegi in imate izvide vedno pri sebi.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Sara!

Možnost za alergijo je glede na to kar ste napisali precejšnja, zato vsekakor upoštevajte vse kar je napisala dr. Šenk Erpičeva.NIKAKOR ne pozabite opozoriti na mogočo alergijo kateregakoli zdravnika ali zobozdravnika, ki vam bo v prihodnje apliciral lokalni anestetik. Alergični odziv se namreč po ponovljenih stikih z alergenom (enakim lokalnim anestetikom – poskusite vsekakor natančno izvedeti kateri je bil)) lahko stopnjuje in postane resno ogrožujoč.

Lep pozdrav,
asist.Matija Gorjanc
maksilofacialni kirurg

New Report

Close