Akutni mastitis

Spoštovani,

doječa žena 2 meseca po rojstvu je pred dobrimi tremi tedni imela mastitis na levi dojki, ki ga je pozdravila sama, vendar pa je ostal en zamašen vod (bunka, brez rdečine). Čez nekaj dni je dobila mastitis še na desni dojki in zato začela terapijo z orbeninom (7 škatel s 16x 250mg kapsulami; 4x500mg/dan) in syntocinonom (vpih v vsako nosnico na podoj). Desna dojka se je lepo pozdravila, zamašen vod na levi pa je ostal.

Nekaj dni potem, ko je prenehala z orbeninom, je na mestu zamašenega voda nastala rdečina.
Ginekolog je ponovno predpisal Orbenin, le da tokrat nekoliko večjo dozo (2x500mg+2x750mg/dan) in syntocinon. Dobila je napotnico za UZ in terapijo na Metelkovi, kjer pa so spremenili zdravilo v Amoksiklav (2x 1000mg/dan-češ, da se Orbenin naj ne bi predpisoval več za te primere) z napotkom, da se oglasi na urgenci, če v 2-3 dneh ne bo bolje (za punkcijo). UZ se pa ni opravil.

Še to: žena polno doji (brez dodatkov), otrok je star 2 meseca, slabo sesa, vendar pa je dojenja veliko in se zato lepo razvija in dobiva na teži, tudi normalno lula in kaka. Pred podojem na levi dojki, jo tušira z vročo vodo. Tudi masira rdečino, kar pa zelo boli (še precej bolj kot takrat, ko je imela mastitis na desni dojki). Ročno iztiskanje preostalega mleka po podoju ni možno, ker preveč boli, lahko pa iztiska z ročno aventovo črpalko, mleko pa malček dobi po žlici. Uporablja dvakrat na dan mama med kompreso. Po nasvetu sorodnikov na mesto rdečine daje vroč obkladek iz prevretka švedske grenčice, jutri pa ji bodo prinesli še plešec ali neko podobno zelišče, ki se meša z mlekom in da kot obkladek na boleče mesto. Ko je človek obupan, poskusi z vsem.

Ali je možno, da je okoli (ne iz njega) zamašenega voda nastal mastitis in da zato v njem zastaja gnoj (se dejansko ne izloča)? Kako se to vidi na koži? Ali se rdečina kaj spreminja v drugo barvo in če se, kdaj je resnično treba zagnati preplah in iti na urgenco?

Kako izgleda postopek punkcije (lokalna anastezija)? Ali je potrebno ostati v KC in kako dolgo (ali je lahko dojenček zraven zaradi dojenja)? Ali so možni zapleti? Ali bo še lahko dojila na tej dojki?

Ali obstaja nevarnost, da se pride na punkcijo prepozno in je v tem primeru pričakovati še hujše zaplete? Napotek je bil: če ne bo bolje v 2-3 dneh, sedaj pa je minil šele en in ni nič bolje.

Bil sem dolg. Upam, da ne predolg za odgovor.

Pozdravljen Bor,

žal ne morem odgovoriti na tvoja vprašanja, lahko pa ti povem svojo izkušnjo s punkcijo.

Na dojki mi je nastala bunkica, ki ni bila podobna zastoju mleka, zato me je moja osebna zdravnica napotila na pregled na kliniko za bolezni dojk, kjer so me poslali na punkcijo na onkološki.

Punkcija je trajala cca pol minute. Najprej si je zdravnica ogledala bunkico in z ekstra tanko iglo punktirala tekočino iz nje. Na srečo je bilo spunktirano mleko, ki je zastalo v cisti.
Pukcija ni boleča. Občutek je približno tak, kot ko ti vzamejo kri iz žile. Zato je strah pred punkcijo odveč.

Pa še en nasvet: če greš na preglede s svojim dojenčkom, te obravnavajo prednostno in ti ni potrebno zelooooo čakati.

Veliko zdravja vsem.

Dragi Bor,
lepo je prebrati, kako skrbite za vašo ženo. Vaša dojenčica ima dva meseca, ženi se zadnje tri tedne ponavlja vnetje dojke. Po prvem vnetju in zdravljenju z antibiotiki je ostal zamašen mlečni vod, brez znamenj vnetja. Ginekolog vam je ponovno predpisal antibiotično zdravilo in sprejček Syntocinon ter napotnico za UZ. Žena doji polno, brez nastavkov, vendar omenjate, da deklica slabo sesa. Kljub temu lepo napreduje pri teži. Ali lahko, prosim, bolj natančno opišete, kako se deklica doji in sesa?

Številne matere pravijo, da se zelo obnese, da med podoji dojko hladijo z obkladki (hladni obkladki zmanjšujejo bolečino in vnetje). Tik pred podojem pa si dojko ogrejejo s toplimi obkladki ali pod curkom tople vode. Poudarjam: tople vode! Vroča voda še dodatno poškoduje tkivo in povzroča nelagodje in bolečino. Masaža dojke ne sme biti boleča, masaža mora biti nežna in pravilna.

Zamašen mlečni vod je možen vzrok za nastanek vnetja, ni pa nujno edini. Več o tem, kakšni so vzroki za mastitis, sem opisala tukaj, prosim da preberete:

Možno je, da ima mamica zamašen mlečni vod z mlečnim čepom ali pa vnetnim ognojkom, redko se vnetje tudi razvije v abces. Vendar mora stanje vnetja absolutno presojati zdravnik. Nekateri ginekologi naredijo punkcijo ambulantno. Več informacij in možnostih zapletov pri punkciji boste dobili pri zdravniku. Mati lahko na tej dojki normalno doji, razen če ni bradavica poškodovana oziroma odprta rana. Laktacija se bo v dojki obdržala vsaj še nekaj dni, tudi dojenje iz ene same dojke je povsem možno. Ko bo rana zaceljena (če je na bradavičnem kolobarju), lahko dojenje normalno nadaljuje.

Če se vnetje razvije v abces, je potrebna kirurška obravnava. Poznam dve materi, ki sta imeli podobne težave in sta po kirurškem posegu normalno dojili naprej.

Priporočam vam, da se obrnete po strokoven nasvet tudi h kateri od zdravnic pediatrinj in strokovnih laktacijskih svetovalk IBCLC, njihove kontaktne podatke dobite tukaj:
zavihek “Svetovalci”.

Prosim, oglasite se še, kako vam gre!

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Bor, v arhivu foruma sem našla tudi naslednje:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pozdravljeni,

hvala za te informacije. Žal se je iz akutnega mastitisa (mislim da je šlo za zamašen vod, nato pa še mastitis) razvil še gnojni abces, ki je kar sam počil in se začel iztekati ven. Kirurgi so zadevo pregledali in so mnenja, da sami en bi mogli opraviti nič bolje, ker bi tudi sicer le naredili rez za odtekanje gnoja. Sedaj čakamo na izboljšanje. Bom še kaj napisal, ko predelam vaše zapise.

Eno vprašanje imem Bor:

Ali je žena lahko kljub gnojnemu abscesu dojila?

Meni se je sedaj na mestu kjer imam cistično razširjen mlečni vod (ki so mi ga v aprilu punktirali in je takoj zopet nastal) pojavila rdečina in večja boleča bunkica, kot je bila prej. Skrbi me, kaj bo iz tega nastalo. Bila sem pri zdravniku, pa mi je svetoval le hladne obkladke.

Lep pozdrav

New Report

Close