prosim da mi kdo razloži kakšna bolezen je akutna psihoza??
kako pride do tega??kaj je vzrok??kakšni so simptomi??
ali je ozdravljivo??s čim se to pozdraviš??koliko časa traja zdravljenje??
hvala za obrazložitev in odgovore
lp

Pozdravljeni,

izvolite branje na temo, ki vas zanima:

lp

carl jung je akutno psiozo oznacil kot prodor kolektivnega nezavednega v zavest. seveda kaj je kolektivno nezavedno? to je skupek arhetipov, torej vsega dozivetega od nasih prednikov in podobno, ki si delimo z drugimi ljudmi. denimo s slovenci imamo vec skupnih arhetipov kot z africani. torej akutna psihoza ni kar nekaj in je se kar nekaj resnice v tem in celo neke logike. seveda pri psihotiku to kolektivno nezavedno buta ven s taksno silo, da povsem preplavi zavest posameznega bolnika. si ze slisal za sestavek da je majhna razlika med norcem in genijem.
denimo psihotik ne more kot normalen clovek si postaviti ciljev in jih nekako v skladu z normalnim urnikom izponjevati. pac ni zmozen. in potem pridejo motnje misljenja in podobno sranje.ni normalen ni tak kot drugi, danes smo sploh tako zelo zavzeti v nek racionalizem, da ne dajemo nobene resnice ali celo modrosti temu kar ima norec za povedat. vcasih so bili le ti modreci in podobno, ker norec je bil na vasi vedno tisti, ki je govoril resnico.
sam sem bil en dan v psihiatricno bolnici tam sem prespal in me je srhljivo obdajalo ko je denimo en norcek ponoci govoril in kar je govoril je bilo kot bi mi bral mojo podzavest, moje notranje pocutje nekaj kar se sam nisem vedel o sebi. sam imam mogoce eno blago obliko tega, ceprav nisem na zdravilih. vseeno pa bom sel k dohtarjem da vidjo kva je narobe z mano.
seveda psihozo povetujejo tudi, (torej freudovci) s tem da ima posameznik prevec dopamina, da ga njegovi mozgani prevec proizvajajo in od tod po njihovem vse nore ideje. nekaterim psihotikom se poveca ustvarjalnost denimo, ker je bilo grozno veliko uemtnikov norih, denimo Ernest Hemmingway je bil psihoticen pa vendar odlicen pisatelj, pa mnogo mnogo drugih.

moj mož ima to že 1 leto in pol, ne kaže na izboljšanje, a z tabletami je dokaj znosno.
Baje traja cca 3 leta, pri nekaterih 5 let, pri drugih lahko celo življenje.
Vzrok je lahko dednost, plus kakšen šok. Zdravijo te z antipsihotiki.

Pozdravljeni!

Za akutno psihotično motnjo je značilen nenaden začetek simptomov, ki se kažejo v spremenjenem vedenju, blodnjah, hakucinacijah, zmedenostjo, izgubi orientacije,..Težave nastopijo v okviru štirinajstih dni. Simptomi se menjavajo, tipično je, da jih je več hkrati. Organske podlage z različnimi preiskavami ne najdemo. Do popolnega okrevanja pride v nekaj tednih do nekaj mesecih. Motnja je pogosto posledica hudega stresa, lahko pa osnovni vzrok ostane skrit.
Če je motnja dolgotrajnejša, je potrebno spremeniti diagnozo in opraviti natančen diagnostični postopek. Včasih se namreč za akutno obliko skrivajo shizofrena psihoza, ali pa organske psihotične motnje.
Pri zdravljenju se uporabljajo antipsihotiki, če je motnja povezana s stresno situacijo, pa tudi psihoterapija.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

New Report

Close