Spoštovani, dr. Milan Krek.
Zelo mi bo dragocen Vaš odgovor na naslednje vprašanje.
V našem kraju se je “baje” tako pravijo mnogi
razpasla narkomanija, in vse kar je z njo povezano.
Sedaj so se pa zbrali ljudje, ki mislijo rešit problem.
Ker sem delal tri leta z narkomani, vem, da lahko napačen
pristop, prinese katastrofalen in nezaželen razultat.
Sam bi s svojimi izkušnjami rad pomagal so-vaščanom,
a kje začeti, kako preveriti, ali se droga res pojavlja, kako najti
stik z narkomani, skratka ubrati pristop, ki bo
načeloma ustrezen in pozitiven za reševanje in odpravljanje
narkomanije v manjšem slovenskem kraju..
Prosim poučite nas, o fazah pristopa.
Srečno, in hvala za odgovor, ki ga težko pričakujem.

Delo v lokalni skupnosti je zelo zahtevno. Tu se praviloma vsi “poznajo ” med seboj in vedo drug o drugemu veliko resnic in neresnic. Področje drog je področje, ki je običajno skrito vsem očem, dogaja se na skrivnih mestih itd.. Če lokalna skupnost čuti problem in to mi seveda tudi zatrjujete je potrebno na nek način spregovoriti o tem v lokalni skupnosti. Najbolj primerna za to je okrogla miza ali nek sestanek staršev v šoli, zelo lepo je če uspe o tem govoriti ljudem v lokalnem parlamentu. Tu nastajajo legitimne iniciative, ki običajno peljejo do skupnega nastopa lokalne skupnosti, ki jo predstavlja lokalna akcijska skupina v kateri lahko najdete različne strokovnjake, prostovoljce itd..Potem pa je naloga LAS da počasi naredi mrežo različnih programov v lokalni skupnosti. Vsak element te mreže ima svoje naloge. In ko tako zložite skupaj vse te delčke nastane celoviti odgovor lokalne skupnosti do fenomena drog.

Milan

HAY!

PREBRALA SEM TVOJO PROŠNJO OZ. VPRAŠANJE DR. KREKU. ZANIMA ME, ČE TI JE ODGOVORIL, KER IZ TEGA FORUMA TO NI RAZVIDNO. TUDI JAZ VELIKO RAZMIŠLJAM O TEJ PROBLEMATIKI IN RADA BI NA KAKŠEN NAČIN POMAGALA ODVISNIKOM. SEM BIVŠA ODVISNICA, ČISTA SEM ŽE PRIBLIŽNO 5 LET. ZDRAVILA SEM SE TUDI ZA HEPATITISOM C IN PRED 9 MESECI KONČALA ENOLETNO TERAPIJO. ČE SE MI BOŠ JAVIL, SE LAHKO KAJ VEČ POGOVORIVA O TEM.

LEP POZDRAV!

Nekaj časa so nekateri slovenski programi zavračali vključevanje bivših odvisnikov v programe. Sam osebno menim da so osebne izkušnje bivših odvisnic in odvisnikov izredno dragocene in zelo verodostojne. Sama se lahko vključiš v katerega od programov ki delujejo na tem področju. Lahko pa ustanoviš čisto svojo svetovalno nevladno organizacijo, sam procedura ni težka. Tako lahko začneš svetovati v okviru že obstoječih programov ali ustanoviš nov program. Sama pa moraš pri tem zelo paziti da ne padeš ponovno v recidiv, zato je tudi dobro da delaš v eni izmed skupin.

Milan

Vsem, ki vas zanima delo v lokalni skupnosti vam priporočam našo najnovejšo izdajo Odvmevov v kateri so članki iz lanskega srečanja Lokalnih akcijskih skupin v Celju. Dobite jih na Uradu za doge.

New Report

Close