Adenomiom

Pozdravljeni.

Prejšnji teden sem imela UZ kjer je ginekologinja na sprednji streni miometrija opazila nekoliko nehomogen predel, poleg pa je napisala adenomiom?. Pravi da lahko je tudi takša sluznica ali senca. Kaj to pomeni? Gre mogoče za adenomiozo?
Vprašala me je le, če imam boleče menstruacije in če imam kakšne težave z uriniranjem.

Sedaj ko doma razmišljam in berem o adenomiozi, je moje stanje takšno:
– menstruacije imam sicer malo daljše, nekje 7-10 dni, pred tem 2 dni rjavih izcedkov in na koncu še 2 dni. Včasih je ta rjav izcedek res že zelo temen in mogoče malo spominja na črno (kar je znak adenomioze) Sama sveža kri traja le nekje 2-3 dni, nato je bolj rjavo-rdeča
– bolečina je prisotna kakšen dan, kot krči, ne potrebujem zdravil proti bolečinam. Kakšen mesec jih sploh ni nič, kakšen mesec so pa mogoče malo bolj izraziti, tako da tisti dan bolj počivam in spim
– količina krvi ni velika, v najhujšem delu cikla menjam nekje 3 vložke na dan, ampak tudi ti ne premočijo, edino kar mi še steče/kaplja med wcjem
– pred in med menstruacijo me pogosto boli k križu, pojavlja se rahel glavobol, imam zelo napihnjen trebuh
– spomnila sem se edino še, da me v teh dneh včasih rahlo boli desno spodaj, ko npr. počepnem ali grem na wc, če stisnem ta predel. če imam poln mehur, pa se med praznjenjem in napenjanjem včasih pojavi rahla pekoča bolečina.
– spolni odnosi me ne bolijo, pred leti me je, ampak je ginekologinja rekla da zaradi slabe vlažnosti

Se zdijo moji simptomi, da bi lahko res šlo za adenomiozo?
Kako se to diagnosticira, zdravi? Histeroskopija? Je sploh možno zanositi?
So še kakšni posebni simptomi, ki bi lahko kazali na to?

Objava čaka odobritev

Spoštovani,

žal ne poznam cele vaše zgodbe. Zakaj vam je ginekologinja sploh opravila UZ diagnostiko? Kar tako ob rednem pregledu ali zato, ker ste k njej prišli z določeno simptomatiko in je le to želela pojasniti? Z UZ je adenomiozo (AM), zlasti ob enem samem pregledu, zelo težko ugotoviti, oziroma takšna diagnoza bolj spominja na ugibanje kot na ugotovitev tipične spremembe. Edini simptom, ki bi pri vas lahko pripadal adenomiozi je predmenstruacijski in pomenstruacijski krvavi, oziroma temno rjavi do črni izcedek. Ostalo je pogosto tudi ob povsem normalnih menstruacijah. Večji zanesljivosti diagnoze adenomnioza preko UZ se približamo, če isto spremembo gledamo večkrat skozi različna obdobja ciklusa, saj je za AM značilno, da se tekom ciklusa njen videz spreminja. Miomi imajo v nasprotju z AM skozi ves ciklus bolj ali manj enak videz. Dokončna diagnoza pa je itak le operativna in nato histološka, če se AM odstrani. Druge, res uspešne terapije AM žal ni. Če se ob ponovnih UZ slika spreminja tako kot se pri AM spreminja in gre pri ženski hkrati za nepojasnjeno neplodnost, potem je takšno spremembo modro odstraniti, če ni težav, pa za operacijo ni razloga.


Uz je bil opravljen zaradi pregleda morebitne pregrade. Ker je mogice prisotna bo opravljena se histeroskopija, vsaj diagnosticna.

Imela sem ze 3 ss in 1 upn-genetska.

Kako naprej ce se izkaze da je ta nehomogen predel res adenomioza? Bom lahko zanosila? Stara sem ze 38 in me leta lovijo 🙁

Se to odstrani kar pri histeroskopiji in potem lahko zanosim?

Ce se to ne odstrani in zanosim, je lahko kaj narobe?

Spoštovani,

hm?… v tem primeru mislim, da bo najbolje počakati na izvid histeroskopije, ki bo v marsičem mnogo bolj poveden kot je UZ slika in ugibanje na podlagi sivih in belih lis na sliki UZ. Če se izkaže, da gre za adenomiozo, bo zelo verjetno bole, da se jo odstrani, ampak tudi to gre prepustiti individualni oceni strokovnjaka, ki se s tem dnevno ukvarja. Po histeroskopiji se mi zdi, da bo marsikaj bolj jasno.


Pa se to odstrani kar takoj, ob histeroskopiji?

kaj pa ce vmes zanosim? Datuma za operacijo se nimam in verjetno se caka dolgo.

odgovora na to, kdaj se kaj odstrani nimam, ker je odvisen tudi od tega, kako se kirurg “spravi k posegu”. če je namen diagnostika in pri tem uporabi diagnostični histeroskop, potem razen pregleda ne more nič drugega. Če se odloči, da bo hkrati tudi operiral, potrebuje operativni, 3-kanalni histeroskop in se k posegu tudi drugače pripravi (narkoza itd.). Skratka, vaše vprašanje je primerno za kirurga, ki bo poseg delal. Seveda če vmes zanosite, ne bo ne diagnostičnega še manj operativnega posega.


Razumem. Sicer se bo odstranjevala manjsa pregrada v splosni narokozi.

zanima me predvsem, ce je narobe/tvegano ce v vmesnem casu do operacije se poskusam zanositi?

je taksna nosecnost, ce do nje pride obsojena na splav?

nosečnost nikoli ni vnaprej obsojena na splav, pač pa vsaka nepravilnost ali tumor v maternici povečuje tveganje zanj. Če torej zanosite pred operacijo, so vedno tudi možnosti, da bo vse v redu, le da so te potem manjše od možnosti po operaciji. Vsaj v teoriji oziroma statistično gledano je tako.


Živjo, 

Se pridružujem kar spodnji temi.


Pred leti sem imela sum na adenomiozo, pa bi sedaj želela preveriti moje stanje maternice, ker načrtujem nosečnost.


Se nezdravljena adenomioza hitro povečuje? 


Mi lahko svetujete kdaj v ciklu je najboljsi cas za pregled maternice? + še ostale stvari ki pašejo zraven, pregrada, jajčniki…


Je kakšen strokovnjak, ki se ukvarja prav s temi stanji? Da bo najbolj kvalitetno.


Še nekaj, kako pogosto je treba pregledovati hormone oz kako hitro se stanje spreminja? Lani sem imela pregledan fsh, lh, amh, prolaktin… bi bilo potrebno spet?


hvala doktor!

Spoštovani,

v vašem dopisu za kolikor toliko resen odgovor na temo reprodukcijske sposobnosti in hormonov manjka najpomembnejši podatek (starost) in tudi kak podatek o ciklusu. laboratorij je v bistvu le nadgradnja teh dveh informacij in postanejo pomembnejši, če imamo že tudi kak podatek o težavi pri zanositvi. Kar tako, na slepo in “za vsak slučaj” so laboratorijski podatki brez prave vrednosti.
Adenomioza se nezdravljena sčasoma res le poslabšuje, obnaša pa se podobno kot endometrioza, saj v bbistvu to je oblika endometrioze, le da je tkivo, v katerega vrašča, stena maternice, med tem ko se endometrioza pojavlja drugje kot v in na maternici.
Sicer pa je najboljši presečni termin za ugotavljanje adenomioze v enem UZ pregledu proti koncu ciklusa ampak še pred menstruacijo. Pravilno pa je adenomiozo prevernati vsaj 2x v ciklusu, enkrat pred M in nato še po M, saj je za AM značilno, da tekom ciklusa lahko zelo močno spreminja svojo sliko.


New Report

Close