Lepo pozdravljeni dr Pusenjak,

 

narejena mi je bila ablacija 4 mesce nazaj kjer je izvid sledec in sicer;

-drobci cervikoustmicne sluznice brez atipij

-drobci endocervikalne sluznice brez atipij

-drobci raztrganega zleznega epiteliha andocervikalnefa tipa brez atipij

-drobci raztrganega vecplastnega ploscatega epitelija brez prepricljivih atipij

Postavili so mi dg;adenomioza

Kljub ablaciji so perila se zmeraj kar mocna, ne pa vec tako kot so bila huda. Ginekolog pravi tudi da je maternica povesnjena, polna miomov in slaba.
Predlagal mi je odstranitev maternice. MV in jajcniki bi ostali. Naj omenim da je pap pris vsako leto a negativen.

zadnji mesec me v prvem ciklusu perila zacelo spikati spodaj pri mehurju pa tudi obcutek napetosti v danki. Med perilom pa se umiri in nato spet po koncu perila zacne.

Naredili so mi tudi uz trebuha in cistoskopijo mehurja ki je vse pokazal BP.

stara sem 39 let in dvakrat ze rodila.

Moje vprasanje je:

1. Lahko to spikanje in vmesne bolecine povzroca adenomioza?

2. Ce bi se delal kak rak maternice, bi se to videlo na histologiji ablacije?

3. Je odstranitev dela maternice lahko velik sok za telo?

najlepsa hvala in lepo bodite

 

Lana

Spoštovani,

če imate res zelo močne menstruacije ter ugotovljeno adenomiozo, pri ablaciji endometrija pa ni bilo najti nobenih malignih ali premalignih sprememb, potem se ob zaključeni reprodukciji strinjam, da je rešitev problema v odstranitvi telesa maternice brez materničnega vratu. Raka na maternici očitno nimate in odstranitev telesa maternice ni nikakršen šok za telo. Če bo maternični vrat ostal, verjetno sploh ne boste opazili razlike.


Najlepsa hvala za vas odgovor.

Pa mislite da so ta pika ja in zmerne vmesne bolecine v cist spodnjem delu trebuha lahko od adenomioze?

Maternicni vrat pa lahko ostane?

najlepsa hvala

 

Lana

da, maternični vrat naj kar ostane, ker ima pomembno vlogo centralnega organa medeničnega dna ter drži mišice medeničnega dna na svojem mestu. Od česa so bolečine v tem predelu sicer ne vem, ampak povsem mogoče je, da so posledica adenomioze, zlasti v času M.


Najlepsa zvala za odgovor.

ampak jaz sem trenutno 10. Dan ciklusa, torej M se ne pricakujem. Zanikivo pa ko sem dobila perilo, so se te bolecine umirile in spet zacele po zakljucku perila.

jaz vec res ne vem kaj se naj naredim: nikomur ni jasno kako in zakaj me boli. Zaboli pa neha. Pa spwt vmes zaboli pa neha. V roku 4 mescev imela 4 gineko in vaginalne uz je, oblacijo endometrija.

ne vem kaj se naj naredim da se ugotovi od cesa spet bolecine. Ce je to od ablacije, sprejmem in se narocim na poseg odvzema maternice ampak nekdo mi naj potrdi da je to to. Mam ibcutek da so se vsi “obesili” na dg adenomioza in stevilni miomcki in se tu zgodba konca.

Res sem ze obupana 🙁

 

najlepsa hvala za vas cas

 

Lana

Spoštovani,

razumem vaše dvome in stisko, ampak sem žal v vaši situaciji v najslabšem možnem položaju za odgovor. Tudi nimam ideje, kako identificirati točen in nedvoumen razlog vašim težavam. Naj le povem, da je to pri bolečinskih sindromih na splošno zelo težko, včasih nemogoče, ker je bolečina kompleksen pojav zaznave, ki ima svojo “končno postajo” vedno v možganih, tam pa se dogajajo “čudne reči”, med drugim tudi fiksacija in čustvene povezave, ki lahko sprožijo določene zaznave in odzive tudi v situacijah, ko pravega sprožitelja bolečine ne mestu bolečine sploh ni ali ga ni več (primer npr. fantomska bolečina).


Dr Pusenjak, ginekologi mi predlagajo torej odstranitev samo dela maternice, da bi si pa dala kar vsa rodila odstranit in je potem mir pred kakrsnimikoli malignimi bolezni rodil pa nima smisla?

sicer sem stara 39 let ampak roditi vec ne nameravam ker ze imam dva fanta.

Bi se vi odlocili pri mojih letih in situaciji za popolno odstranitev?

 

hvala

 

Lana

ne, iz strahu pred rakom rodil ni modro odstranjevati vseh rodil vključno z jajčniki, kajti potem boste šli v umetno menopavzo, kar ne bo niti prijetno, pa tudi koristno ne. Pri vaši diagnozi je edino smiselno odstraniti zgolj in samo telo maternice.


Dr Pusenjak lepo pozdravljeni,

 

mislim da pocasi prihajamo do dna mojim bolecinam, ki ji vec ni. Torej prejsnji teden se je zdravnik odlocil za poseg slh cum tuba dex (levo tubo so mi odstranili ze 11 let zaradi abcesa).

uz izvid: AVF, zadebeljenih sten, pristorna verjetno endometrioza. Milcije in defekcije v redu.

Zg.abdomen brez posebnosti: uterus velikosti moske pesti, gomoljast:ob poizkusu premika slabse premakljov. Stene difuzno zadebeljene, na nekaj mestih izbocene (miomi). Ligamenti mocno difuzno skrajsani, trsi. V C.Douglasu zarastline med signonin zadnjo steno uterusa. Mestoma debelejse, ostro jih odstranim, levi ovarij brez posebnosti, stene po odstranitvi levega jajcevoda. Desni ovarij in jajcevod v blagih zarasrlinah z deano medenicno steno.jajcevod izrepariram in ga odstranim.z cajhmanom uterus navzdol izrepariram do cerviksa, le tu maternico na meji vrt-telo z el.zanko prerezem. Hemostaza: nekaj krvavecih mest laterar od cerviksa. Tkivo iz trebusne votline odstranim z morselatorje za hostoloako kontrolo…

in zdaj nestrpno in v strahu pricakujem kaj bo pokazal histoloski. Res sem presenecena nad endometriozo, ker znakov ki pisejo vsepovsod res nisem imela :(.

1. sedaj ko nimam telesa maternice, obstaja moznost, da vse dol pade na mehur?

2. Bom lahko kmalu zacela spet telovadit?

3. Kako pa glede ovulacije in perila? Znaki ovulacije verjetno bodo in prsi bodo tudi obcutljive, razen da ne bo krčev, perila in napetega trebuha kot pri menstruacijo?

4. Sedaj ko ni maternice, so mi jajcniki bolj na meri klsnih vnetij, glede na to, da je vse okrog prazno?

5. Upam da sem se prav odlocila za operacijo :(.

 

najlepsa hvala dr Pusenjak.

 

lep vecer

 

Lana

Spoštovani,

glede na to, da so maternični vrat pustili na svojem mestu, se za vas občutki in na sploh situacija v predelu medeničnega dna in nožnice ne bo nič spremenilo in tudi nič ne bo “dol padlo”, saj MV z vezmi lepo še naprej drži skupaj celotno medenično dno skupaj. Odstranili so zgolj tisto, kar vam je delalo težave, to pa je maternična sluznica, telo maternice z miomi ali/in adenomiomi ter jajcevod, ki je bil tudi del tkiva, ki posreduje bolečine.  Vsaka rana za celjenje potrebuje nekje okrog 6 tednov, primarno celjenje pa vzame nekje 2 do 3tedne. Vse telesne aktivnosti torej lahko obnovite praktično 6 tednov po operaciji. Če sta jajčnika ostala, bosta še naprej delovala kot prej, le da zdaj ne bo več menstrualnega ciklusa, bo pa še naprej hormonski del ciklusa, torej morebitne spremembe razpoloženja, napihnjenost črevesja, motnje prebave, nihanja v teži, napete in občutljive dojke ipd, kar ste morda imeli v drugem delu ciklusa že prej. Glede vnetij jajčnikov ste lahko mirni. Če ni prehodne poti do njih (vagina-maternična votlina – jajcevodi), bakterije nimajo od kje priti do jajčnikov.


Dr Pusenjak pozdravljeni, kako bom sedaj vedela kdaj sem 10 dan ciklusa zaradi tipanja dojk sprasujem.

hvala in lep vecer

 

Lana

se strinjam, da na enak način kot prej ne bo šlo. Ampak sami verjetno občutite, kdaj so dojke relativno mehke in brez dodatnih žlezni zatrdlinic. V bistvu je za samopregledovanje dojk primeren ves prvi del ciklusa, od začetka M (ki je vi ne boste več imeli) pa do ovulacije in v tem času imate ženske tudi povsem drugo presnovo, občutke, razpoloženje ipd. Torej se boste le naučili opazovati na drugačen način.


Dr Pisenjak pozdravljeni,

 

pred posegom slh (1 mesec prej)  sem si dala pregledati ca125 in je bil 13.
V petek (sem 14 dni po posegu), pa sem si dala se enkrat pogledati, in imam 38.

sedaj me pa malo skrbi, kako so se lahko v enem mescu povisali?? Je lahko od operacije?

 

hvala vam za odgovor

 

Lana

joj, ne delat tega(, ker nima prav nobene prognostične vrednosti. Ca125 je sicer res tumorski marker, ki pa se dvigne ob tako rekoč vsaki spremembi v predelu trebušne votline. lahko ga zviša vnetje, ovulacija, nosečnost, endometrioza, operacija v predelu trebuha, celjenje rane, draženje vsakršnega izvora, celo daljša zaprtost, ipd. Pri omenjeni vrednosti še zdaleč ničesar ne pove in se je ne gre bati.


Jaz sem imela operacijo (vzeli so mi maternico) in histoloaki pravi da so bili miomi.

torej je lahko od tega povecano? Ker jajcniki in MV so bp.

hvala lepa

 

Lana

od poškodbe tkiva ob operaciji, da in ko se bo vse zacelilo, kar traja vsaj 6 tednov, bo ta marker zelo verjetno ponovno padel. Ampak dokler vam delujejo jajčniki, bo lahko zvišan tudi ob vsaki ovulaciji.


Potem torej lahko ima vsa zdrava zenska ob ovulaciji povisan tumorski market?

pa to je hudo.potem boljse sploh ne tega gledat ali?

točno tako. To orodje naj uporabljajo zdravniki, ki imajo z uporabo tumorskih markerjev veliko izkušenj, vedo, kdaj in kje kaj pomeni in kdaj je to treba preverjati. Tumorskih markerjev se ne uporablja za preverjanje, če imaš raka ali ne. To je klinični sliki, UZ sliki in drugim slikam dopolnila metoda in nikakor ne prva. Prej med zadnjimi.


New Report

Close