Prijateljica je čistilka in je dobila plačo za november v višini 74.386 SIT bruto. na žalost je hudo bolna in je bila v bolniški cel mesec, zatorej so ji obračunali 80% , kar je zneslo 58.991 SIT, od tega so odbili 13.037 SIT prispevkov in 3.066 davka in je dobila neto plačo 42.887 SIT.

A ni po pravilih oz. zakonu, da je minimalna plača obveza za delodajalca ?
Minimalna plača je bila za november 110.380 SIT bruto.

Prosim za pojasnila.
Hvala
lep pozdrav

morali bi ji obračunati 80% od 110.380.- sit oz. 80% od zneska ki ga ima v pogodbi (če ja ta višji)…naj jih opozori na napako, če pa ne bo zaleglo, pa naj pokliče delovno inšpekcijo…

Dostikrat je dejanska plača različna od tiste, ki je navedena na pogodbi in od katere se tudi plačujejo prispevki. Najprej poglejte kakšno številko ima na pogodbi, ne kaj je dobivala “na roke”. Dostikrat imajo na pogodbi zajamčeno plačo …

potrebno je razlikovanje med plačo, ki jo dobiš za delo in nadomestilo, ki ga prejmeš npr za bolniški stalež.

če naredimo karatek izračun (zelo površen, približen in poenostavljen) je 80% od 110.000 SIT enako 88 000SIT. torej gospa naj bi dobila nadomestilo v višini 88 000 bruto.

Hvala vsem zaenkrat,

prijateljica je dobila na obračunski listi 74.386 bruto, to je njena plača, če bi delala brez bolniške. Zanima me, če je ta bruto v skladu z zakonom – ali je možno, da delodajalec izda sploh tako nizek bruto tudi na odločbi, če pa je z zakonom utemeljena minimalna plača.

Hvala vsem za odgovore

lahko zahteva razliko do minimalne plače.

Minimalna plača ja. Vendar za čas ko si na bolniški dobiš nadomestilo plače, ki se računa v odstotku od osnove, ki je v tem primeru pač minimalna plača.

Če dela za poln ali z njim izenačen čas MORA dobiti minimalno plačo. Znesek minimalne plače se usklajuje 2x letno. Ne glede na to, kaj ima na pogodbi napisano, je delodajalec DOLŽAN znesek ažurirati z vsakokratno uskladitvijo.

VOLJA, najprej naj ti povem, da v novembru izhodiščna plača ni znašala 110.000 Sit, kot to navajaš ti.

Za november sicer nimam pri roki podatkov, jih imam pa za december. Smatraj, da je bila novemberska plača nekoliko nižja.

Izhodiščna bruto plača po kolektivni pogodbi za I. stopnjo (kamor je verjetno razvrščena čistilka) je znašala v decembru 71.883 Sit, če je zaposlena pri samostojnam podjetniku, oziroma 75.130, če je zaposlena pri podjetju.
Od te bruto plače dobi 80% zaradi bolniške, bruto plača pa je obremenjena še z vsem tistim, kar si že naštela, od tu tako nizek neto.

Napaka v izračunu (ali goljufija) je možna samo v primeru, če ima ženska v roki delovno pogodbo, v kateri piše, da ni razvrščena v I stopnjo, ampak recimo v IV. stopnjo (bruto 107.825 Sit), oziroma če ji v pogodbi piše, da se bolniška ne obračunava 80%, ampak več. Ampak v tako možnost osebno ne verjamem.

Lep pozdrav

Roman, izhodiščna plača je eno, minimalna pa drugo. Izhodiščna plača je osnovna plača za določen tarifni razred, k njej se pa prištevajo še dodatki, npr. za delovno dobo, za izmensko delo… Če z vsemi dodatki skupaj ne znese za minimalno plačo, je treba delavcu razliko do minimalne plače dodati. Na ta način je uravnilovka segla že do 4. tarifnega razreda, ker so do tam vsi na minimalcu (110.380 za november, 111.484 za december).

To je primer, če delavec cel mesec dela. Če pa je v bolniški, se pa obračuna bolniška v % od njegove osnovne plače, ne od minimalca. Njegova osnovna plača pa je, kot sem že rekla, lahko tudi nižja. Mora pa v takem primeru delodajalec obračunati in plačati prispevke od minimalca, četudi ga delavec ne dobi. Nasprotno, za del teh umetno obračunanih prispevkov se delavcu zmanjša neto plača (beri: del bremena nosi delodajalec, del pa delavec).

Skratka, izračun, kot ga navaja Volja, je lahko celo čisto pravilen. O morali delodajalca, da plačuje ljudem tako mizerijo, in o morali države, da še od tega kaj pobere, pa na tem mestu ne razpravljamo.

Jožica, hvala! Mea culpa…. sem prebral še enkrat in Volja res govori o minimalni, ne pa izhodiščni plači.

Torej gre potencialno morda res za poskus goljufije, možno pa je tudi, da gre za čisto preprosto površnost ali neznanje tistega, ki obračunava plače. Štos je namreč v tem, da ima ženska verjetno izhodiščno plačo že omenjenih 70 tisočakov, nanjo pa toliko dodatkov, da sicer normalno presega prag minimalne plače. Tako ob njenem normalnem delu funkcionira običajni izračun in delodajalcu ni potrebno intervenirati z umetnim dodajanjem plače. V primeru bolniške pa do dodatkov ni upravičena, zato plača pade pod minimalno. Tukaj bi moral vskočiti delodajalec z manjkajočo razliko, zmanjšano za procentualni delež bolniške.

Zato bi predlagal, da gre ženska na pogovor k delodajalcu (morda še bolje, če k financarki) in poskuša ugotoviti, če ne gre samo za strokovno napako ali napako iz malomarnosti. In se šele potem odloči za morebitno prijavo, če vidi, da je zavajanje res namerno. Ker… služba je le služba…. in slab glas seže v deveto vas.

Vse skupaj pa je huje še zaradi tega, ker ji ne pripada niti znesek za prehrano, niti za prevoz na delo. Šit, no….

Ups, zdaj sem prebrala še enkrat svoj post… zoprno zveni. Se opravičujem. Nisem hotela bit zoprna. Ampak po celem dnevu… pa ravno obračunavanja plač, in to tudi takih ubornih… sem pač tu skašljala tisto, kar bi morala nekaterim delodajalcem. Pa saj itak ne bi pomagalo…

Moja sestrična dela na davčni ( Celje) in pravi, da dobivajo tja redno vse izpiske zaposlenih in prav vsak mora dobit minimanli osebni dohodek- sicer oni reagirajo na to……Tako ne more dobit nihče nižje plače, kot je predpisana minimalna.
LP

To je lahko njena osnovna plača. Vendar (in samo v tem primeru), če bi cel mesec delala(oz. bila prisotna na delovnem mestu), bi ji morali izplačati minimalno plačo (npr. v obliki do datka do minimalne plače). Če pa dobi nadomestilo ( se pravi da ni bila prisotna), to ne velja več- še vedno pa mora dobit zajamčeno plačo, ki je manjša od minimalne, vendar ji delodajalec mora plačati vse prispevke tako kot če bi dobila minimalno plačo. Če bi bila samo nekaj dni na bolniški, se pa obračuna za tisti čas, ko dela minimalna plača, za tisti čas ko ne dela, pa bolniška.

Jožica, delavcu se za del obračunanih prispevkov ne sme znižati neto plača. Že nekaj časa grejo ti prispevki v breme delodajalca (razen prispevka za starševsko varstvo, ki je pa zelo majhen)

Hvala vsem z pojasnila.
Jožica vidim, da obvladaš zadevo in razumem tvoj gnev, ker moj je tolikšen, da bi lahko ………
Se pravi, če si v bolniški nisi upravičen do minimalne plače, razliko, ki jo je delodajalec dolžan obračunati za davčno – torej prispevke – del celo plačaš sam. To je vendar nezaslišano. Ali se kdo vpraša kaj delajo naši ljubi sindikalisti, ki si izbojujejo pogajanja z delodajalci. Za crknit življenje nam dajejo.

Jožica kako pa je potem pri davčni napovedi, na koncu leta pa je dobiš skupek dohodkov dejansko večji, kot pa si ga prijel ? Ker na davčno delodajalec ja pošlje tiste zneske, ki jih je bil dolžan obračunati.

Hvala za pojasnila
lep delavski pozdrav

Za davčno napoved dobiš izpis natačno takšen, kakršnega si prejel. Delodajalec pošlje na davčno točno take zneske kot jih je delavcu obračunal. Ne vem, če si razumela: na žalost je pravilno tako, da ne dobiš niti minimalne plače za čas, ko si na bolniški, minimalna plača ti pripada samo za čas, ko si prisoten na delovnem mestu(ali na dopustu). Če v določenem mesecu ne dosegaš minimalne plače (če si na bolniški), mora pa delodajalec kljub temu obračunati za razliko do minimalne plače prispevek za inval.pokoj. zavarovanje (15,5%), ki ga plača delodajalec in prisp. za starševsko varstvo (0,1%), ki ga plača delojemalec sam. Vse to nima nikakršenga vpliva na davčno napoved podjetja oz. delavca, ker v davčno napoved mora tako podjetje kot delavec napisati koliko je dejansko dobil izplačano.

Andreja, na davčno dobivajo vsak mesec obrazec REK, iz katerega se nič takega ne vidi, na njem je celo rubrika : razlika do min. plače (zaradi tistih prispevkov, ki jih je treba obračunati od min. plače, četudi je ne dobiš).

Medtem je že Barbi odgovorila. 🙂 In tudi še enkrat razložila, da ja, je možno, da dobiš izplačan tako mali znesek.

Barbi, imaš prav. Nisem hotela zapletat s podrobnostmi, pa je mogoče malo nerodno izpadlo vse skupaj.

New Report

Close