Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva 7-dnevni premor pri KT

7-dnevni premor pri KT

Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa nisem jemala KT (premor in dve nosečnosti), sedaj sem se pa spet odločila za njih pri čemer nisem sigurna kako je s tem 7-dnevnim premorom (jemljem Logest). Sem brskala tudi po netu, ampak še vedno sem nekako v dvomih.Namreč sestra pri ginekologu mi je rekla, da če sem vzela zadnjo tableto sedaj v nedeljo, da vzamem prvo tabletko iz naslednjega zavoja tudi v nedeljo, ampak pol je to 6-dnevni premor ali?Ker po moji logiki (če prav razumem ta premor) bi morala tableto iz naslednje škatlice vzet v ponedeljek in ne v nedeljo kot je rekla, da bi bilo 7 celih dni brez tabletk.
Torej, če sem vzela zadnjo tableto to nedeljo, vzamem po premoru tableto iz naslednjega zavoja v nedeljo ali ponedeljek?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
mikimiška

Spoštovani,

tabletke uporabljate tako, da z njimi vedno začnete na isti dan v tednu in prav tako končate vedno na isti dan v tednu. Če ste zadnjo vzeli v nedeljo, potem začnete z novim zavitkom v ponedeljek.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

ponovno se vam oglašam s sledečim problemom. Sedaj zaključujem z jemanjem 3. škatlice tabletk Logest (zadnjo zabletko vzamem v nedeljo) in enako kot pri prejšnjem ciklusu, se mi začenja pojavljat izcedek (kot rečeno zadnja tabletkla bo v nedeljo). Upala sem, da bo ta ciklus šel normalno skozi, da dobim krvavitev 2-3 dan po prenehanju jemanja, vendar se zgodba iz prejšnega ciklusa ponavlja. Je to normalno?Ali lahko pričakujem, da bo sedaj vsaki ciklus nekaj dni pred koncem jemanja tabletk takšen ali bi morala do ginekologa?
In še nekaj?je možno, da imam po tabletah v glavi občutek zmedenosti, oz. kot da mi ”pleše” v glavi (čeprav nebi mogla rečt, da gre za klasično omotico) in se težko skoncentriram ter hkrati rahel občutek nervoze?se opravičujem, ampak težko točno opišem..Podobno sem tudi opažala pri tabletah cerazzete. Sicer sem pred prvim porodom 10 let jemala Logest in ni bilo nobenih stranskih učinkov, sedaj sta pa očitno poroda naredila svoje ali?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
mikimiska

Spoštovani,

presnova se včasih res spreminja, pa ni nujno, da ima to kakšno zvezo s porodi. Morda pa tudi in imate malo adenomioze, ta pa se na KT včasih rada odziva slabše ter povzroča vmesne krvavitve tik pred prenehanjem zavitka. Zanimalo bi me sicer, če se vam je tudi značaj krvavitve spremenil, morda krvavitev postala temnejša ali pa so morda prisotni močnejši krči? Če nič od tega, gre lahko tudi za povsem banalno motnjo v odzivu na hormone. Kako bo v prihodnje seveda ne morem vedeti. Tudi glede “omotice” in “zmedenosti” bi lahko kaj več rekel šele po preskusu, npr., da bi za kak ciklus s KT prenehali in bi simptomi izginili, po uvedbi KT nazaj pa bi se spet pojavili.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close