Naslovnica Forum Življenjski slog Delo, pravo, zavarovanja, finance Zavarovanja 5 let star avto – a se kasko splača

5 let star avto – a se kasko splača

Kot sem že omenil imam 5 let star avto. Polni kasko bi me stal 200.000 sit. Glede da si udeležen z odbitno franšizo, a je tu sploh računica. A se bolj splača le kake delne variante vzet. Pa tudi katera zavarovalnica je ugodnejša

O tem, ali se vam kasko še splača ali ne morate preceniti sami, kako bi izguba vozila ( v primeru totalke ) ogrozila vaš finančni položaj.
Je pa vsekakor pametno imeti vsaj delne kombinacije ( stekla, luči,ogledala..).
Lep pozdrav
Tanja R.

tudi jaz imam na to temo vprašanje.
Kaj pomeni za mene kot lastnika, če je 5 let star avto ocenjen kot totalka. Ali je pomemben razlog (poškodba, kraja…avta)?
Kakšno odškodnino dobim v takšni situaciji od zavarovalnice za avto?
Vrednost avta po eurotaxu? Ali ostanek avtomobila ostane zavarovalnici, če je avto tako poškodovan?

Razlika me krajo in totalko je v tem, da pri kraji nimate rešenih delov tako kot pri totalki. Se pravi, če je vozilo ocenjeno kot totalka je še vedno nekaj dobrega in to so rešeni deli. Razbitina oz. ostanek ostane vam in ne zavarovalnici.
Koliko bi pa dobili v primeru totalke pa vam na pamet ne morem reči. Je potrebno cel kup podatkov.
Lep pozdrav
Tanja R.

Avto je bil tako pokraden, da se je ocenil kot totalka.
Kako bi moral biti zavarovan avto, da bi vrednost ostanka in izplačilo odškodnine skupaj znašalo toliko, kot je bila trenutna vrednost avta po evrotaxu?
Katere podatke še potrebujete?

O samem izplačilu zavarovalnine vam žal ne morem posredovati podatkov, saj za cenitev škod nisem usposobljena. Sem pa prepričana, da vam bo cenilec, ki vam je totalko ocenil znal to dobro razložiti.
LP
Tanja R.

Razumem, da o izplačilu škode ne morete komentirati, ker pač ne delate na škodnih primerih, vendar je smisel zavarovanja vendarle izplačilo škode ob škodnem primeru.
Torej mene zanima zavarovanje.

Navsezadnje se mi kasko zavarovanja ne splača imeti, če dobim ob cenitvi škode, ki je ocenjena kot totalka (zaradi katerikoli razloga) odškodnino (s tem mislim odškodnina + eventuelen preostanek avta) vrednost, ki je manjša od evrotax vrednosti avtomobila.

Kot oseba, ki zavarujem svoje premoženje bi rada vedela, kako naj se tem zavarovanjem zavarujem pred nezaželenim dogodkom – to je izguba prevoznega sredstva.

Kako naj torej kasko zavarujem, da lahko ob cenitvi totalke nadomestim uničen avto z ekvivalentnim po evrotaxu.

Dejansko naj bi bilo tako, da bi ob nastanku škodnega primera oz.nastali totalki morali prejeti odškodnino za totalko, vrednost rešenih delov ( tisto, kar je dobro ) pa prodati po taki ceni, da ustreza vrednosti vozila pred nezgodo. Se pravi odškodnina za totalko + prodana razbitina oz. prodaja ostanka vozila.
Pri plačilu kasko zavarovanja za primer totalke nimate posebnega doplačila, oziroma ni druge opcije. Je žal pri vozilih starejšega letnika tako, da prej zapade v totalko kot nov.
LP
Tanja R.

Torej me kasko vseeno reši, tudi če ima avto 5 let. Seveda je odvisno od razmerja med zavarovalno premijo in cene avtomobila določene starosti.
Hvala za odgovor.