Najdi forum

4,5 letnik moče na stranišče

Pozdravljeni,

Moj 4,5 letni fantič odbija opravljati veliko potrebo na WC! Ko ga pritisne kakat, stopi v sobo po pleničko, se sleče in me pokliče, da mu namestim plenico…še malo pa si bo lahko sam namestil plenico in jo po kakanju tudi sam odstranil z rite…
Od slabih treh let smo brez plenic tako podnevi kot ponoči. Hitro je postal suh kar se tiče lulanja, brez problema uporablja stranišče. Problem nastane pa, ko je potrebno kakati. In sicer nam je ene parkrat na začetku uspelo opraviti kakanje v kahlico, ampak se je pri tem zelo matral. Ko smo vztrajali, da mora tudi kakati na WC ali kahlico pa je začel zadrževati blato! Ne pomagajo niti obljube, da bo nagrajen s igračo, niti pripovedovanjem da so pleničke samo za dojenčke. Vse smo poskušal, pa nič ne pomaga..Naj povem, da v vrtcu odkar smo ukinili plenice ni kakal. Mi lahko svetujete?

Lp,

Mami

Mami,

imate občutek, da je zaprt?
Bom na vaše vprašanje še opozorila Francko.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Ne, blato redno odvaja (dnevno), ampak ne drugam kot v plenico. Blato je začel zadrževati, ko mu nisem hotela natakniti plenice…pač ni kakal, trajalo je 4 dni! Sem se vstrašila in mu dala plenico in šele pol se je uspel pokakat!
Ne vem več kako naj pristopim k tem problemu, mislim da je psihiloške narave…vsakič, predno mu dam plenico, ga nagovarjam naj vendar gre na stranišče, da mu bom prebrala najljubšo pravljico, da bo nagrajen, da bom cel čas z njim, da boma kakcu pomahala v slovo in bo spustil vodo, kot to počne pri lulanju…pa ne pomaga!

Mami 123

mami 123,
počakajmo, kaj bo na to vse rekla Francka.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

No, naj povem da smo s ponedeljkom poskušali animirati našega malčka za kakanje na WC-ju tako, da smo naredili tabelo in vsak ki bi se pokakal na stranišče bi v tabelo nalepil zvezdico in za 5 zvezdic dobil darilo po želji!!!
Sprva je bil naš otrok vesel in zdelo se je da pa mogoče bo kaj, redno je hodil sedet na WC (imamo nastavek) pa tudi na kahlo je hodil, pa nič…do danes se ni pokakal, od ponedeljka, to je 4 dni…in ker me je strah zaprtja sem mu sedaj nataknila pleničko in se je pokakal v 5-tih minutah!

Groza, ne vem več kaj nam je storiti!

Mami 123

Mi smo imeli isti problem. nikakor na wc, sploh se ni hotel vsesti, lulati ja kakati ne. Pripovedovala sem mu zgodbice kako je klobasa žalostna ker ne more iti v wc, da bi se igrala s svojimi prijatelji, ampak mora biti sama v plenici. To ga je omehčalo do te mere, da se je s pleničko sploh na wc vsedel. Je bil pa v tistem času čisto nor na Citroene in sem mu obljubila, da če se samo 1x pokaka na wc jih gremo gledat v trgovino. Naslednji dan je šel na wc. Potem smo pa samo število povečevali, 3x pa gremo, 5x pa gremo… in se je navadil. Vendar p ne gre nikoli na veliko potrebo v šoli, ampak prinese do doma.

Spoštovani,

Glede na vaš opis problema, bi vam rekla le, da mu brez dodatnih problemov omogočite kakanje v plenico.
Rekla bi, da se je zapletlo, ker je fantek želel opraviti potrebo v začetku čim bolj hitro – sedenje na kahlici in čakanje mu je bilo predolgočasno. Zato se je »matral« – pritiskal, da bi šlo čimhitreje. Pritiskanje pa je neprijetno. Zato se je tudi vrnil k plenici.
Prepričana sem, da jo bo kmalu sam opustil. Tudi zato, ker v vrtcu vidi, kako to opravijo vrstniki.
Vsak komentar, ki se nanaša na njegovo osebnost (kmalu boš tako velik, da si boš pleničko namestil sam, pleničke so za dojenčke) bo le še dodatno zapletel situacijo, zato to opustite.

Mogoče bo prilika, ko boste kje na obisku (pri dedku, babici) pa ste pozabili pleničko. Izkoristite takšne situacije. Mogoče mu medtem, ko sedi na školjki berite, glejta fotografije in podobno. Predvsem bi ga bilo takrat dobro zamotiti (da ne zadržuje blata). Seveda ga pa potem izdatno pohvalite.

Ta trenutek vam ne vem odgovoriti kaj bolj uporabnega, kot da ste potrpežljivi in da ne poslabšujete situacije z besednimi pritiski.

Francka

Francka

Hvala za vaš odgovor. Moram reči, da sem tudi sama, oz. s pomočjo drugih (fantovega pediatra), prišla do istega zaključka, da siljenje ne prinese nobenih (dobrih) rezultatov. Žal mi je le, da se nisem prej posvetovala z vami in da sem ga silila v nekaj, na kar še ni pripravljen. Hotela sem mu dobro, storila pa slabo.
Ko pa se bo pokazala prilika, da bo pripravljen na WC pa bom upoštevala vaš nasvet in ga animirala, da se bo sprostil in opravil potrebo, brez muk. Predvsem pa nobenega siljenja!

Mami 123

New Report

Close