Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija 3,5 mesecen dojencek – podpiranje glave

3,5 mesecen dojencek – podpiranje glave

Spostovani,

Zanima me, kaksno skodo lahko naredimo 3,5 mesecnemu dojencku, ce se ga enkrat dvigne s tal brez podpiranja glave. Zal nisem tocno videla, kaksen dvig je bil. Za minutko sem sla iz sobe, otrok se je igral na podlogi, babi in dedi sta pa pazila nanj. Iz nekega razloga se je dedek odlocil otroka dvigniti. Otrok je zacel jokati. Ko sem prisla, sem videla da sploh ne podpira glave. Nisem vedela, da bo otroka dvignil, se manj sem pa vedela da dojencka sploh ne zna drzati. Dojencek se je potem pomiril na dojki in zaspal. Sem pa takoj za tem videla 2 mala rahlo rjavkasto/rdece obarvana flekca, ko se je pritisnil z obrazkom ob jogi. Zgleda kot da je iz ustec, ampak nicesar ne vidim notri. Je pa zelo bledo, ne prav krvavo..ampak kot da je malo sline pomesano z malo krvi. Je lahko to kakor koli povezano?

Dedku nisem nic rekla, ker nocem da bi se slabo pocutil. Bom pa sedaj vedno zraven in tudi za minutko ne bom pustila samega.

Hvala v naprej za pomoc.

Pri 3,5 mesecih dojenčki že kar dobro nadzorujejo glavo, jim pa lahko kdaj še omahne – oziroma se vsaj zdi tako, kadar niso najbolj zadovoljni z našim prisilnim premikanjem njihovega položaja. Zato se ob dedkovem dviganju fantu ni nič slabega zgodilo in tudi težko povežem flekca, ki ste ju opazili, s tem dvigom.

Tudi če je vaš dojenček star manj, mu glave pri dviganju, premikanju praviloma ne podpiramo, ampak skrbimo za pravi položaj ramenskega obroča in trupa. Ne bi bilo slabo, če vam te prijeme pokaže fizioterapevtka v zdravstvenem domu – vi pa jih boste “delili” naprej in s tem še zaposlili dedka in babico. In jim poslej tudi lažje zaupali, čeprav zanesljivo želita vašemu dojenčku – njihovemu vnuku / pravnuku? le najboljše.

Pozdrav,

 

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close