Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja 2 do 3 leta stari otroci

2 do 3 leta stari otroci

Napisat morem pripravo (vrtec) za 2 do 3 leta stare otroke. Pa me zanima, če ima katera idejo, kakšno temo bi izbrala, da ne bi bilo pretežko. O čem največ vzgojitljice govorijo z otroki…o kakšni živali, obleki,…? Morem pa imet konkretno temo…npr. pri 5-6 let starih imam temo vesolje. S tako majhnimi pa še do sedaj nisem delala…Hvala!

Ej, veš da se nič pametnega ne spomnim. Sin je star dve leti in hodi v vrtec, pa ne vem, kaj delajo. Priznam, da me je malo sram, ampak čez vrtec imam itak veliko za povedat.
Do pred novim letom je pisalo vsak dan na vratih za en dan nazaj, kaj so delali, zdaj pa že nekaj časa ne več. tako, da ne vem.
Se pa dobro spomnim teme, ki so jo obdelali pred novim letom, ker je sine vneto govoril o robčkih. Da so “za nos bisat”, pa še nekaj… misliim, da so to temo dobro obdelali in je še vedno aktualna.

Če se kaj spomnim, povem.

V tej starosti otroci začnejo spoznavati različnosti:

npr.:
jaboko, žoga – sta okrogla in se lahko kotalita
ptice, kokoši – imajo perje in so podobne živali
pes, mačka, konj… – imajo štiri noge
različne predmete (kocke, trikotnike, krogle) znajo razvrstiti po oblikah
lego kocke razvrščajo po barvah – poznajo že veliko barv…
zna razvrstiti igrače: kocke skupaj, živali skupaj, avtomobilčke skupaj…

Ravno tako začne razlikovati med: moj, tvoj, naš, vaš..

Začnejo razlikovati med: danes, včeraj, jutri, potem, sedaj…

Morda sem ti kaj pomagala. Malo sprosti domišljijo pa bo šlo.

Nataša

Naši 2-3 letniki spoznavajo vreme: narisane imajo simbole (sonce, oblake, dežne kaplje, snežinke, meglo) podem pa vsak dan preverjajo, kakšno je vreme. Nekaj tednov nazaj so imeli like različnih barv in oblik in so jih potem poimenovali in tudi prinesli vsak enega na vrvici za vratom domov.

Lahko delate pomladne slike: iz krompirja izrežeš štampiljke v obliki trobentic , potem otroci to štemplajo na papir, naučiš jih pesmico:

Tra, ra, ra,
trobentica trobi,
cin, cin, cin,
pa zvonček cinglja.

Sončece
veselo se smeje.
sem že tu,
z neba šepeta.
(mislim da je avtoj Janez Bitenc)
Potem pa se pogovarjaš vse sorte o pomladi.

Naš 2,5 letnik ima neznansko rad pravljico Mali medo (izšla je v zbirki čebelica) – govori o medvedku, ki je jokal, ker ni našel dudice. Gozdne žival so jo iskale a našel jo je palček. Na to pravljico lahko potem navežeš pogovor o živalih, palčku, pa dojenčkih z dudami itd.

Za to starost so tudi delane oddaje o Telebajskih – poglej kakšno kaseto v knjižnici (angleške oddaje so vsak dan ob 7h zjutraj je na BBC Prime) – tam boš videla, kaj je primerno za te malčke.

Lep pozdrav, brina

Lahko jim prebereš kakšno pravljico in se potem o njej pogovarjate.
naši so letos prebrali že veliko knjig, toda vem le za nekaj naslovov:
– Čarovnica Vilma – nato so s palčkami risali (strgali vosek) po povoskanem papirju (oz. prebarvanem z voščenkami) – narisli naj bi Vilmo
– Babica Zima
– Kdo ima čas za medvedka
– Medvedek ne more zaspati
– Rdeča kapica
– Muca Copatarica
……

zadnjič so imeli delavnico (jaz sem se žal doma pripravljala na izpit) in so se igrali z volno. navijali so jo okoli miz, okoli stolov…….
……

Veliko jih zanimajo inštrumenti in glasovi. Mogoče če pripraviš kaj o glasbilih
……

Mogoče spoznavanje različnih materialov – toda to je mogoče bolj tema za mlajše
……

Zelo jih zanimajo tudi različna vozila (predvsem fante) – osebna vozila, vozila na kmetiji s priključki, vozila na gradbišču, gradbeni stroji
zelo dobra je slikanica Vse o vozilih (mi smo jo kupili v Svetu knjige)
……

naši 2-3 letniki se sedaj v vrtcu učijo razmerja mamica, oči, otroček…..so prav simpatični, doma so vsi veliki medvedki očiji manjšim medvedkom……

naslednji teden pa zečnejo se učit o dojenčkih……

pred tem, tam pred pustom, so se pa učili o delih telesa, kje so noge, roke, glava…..in potem so dobili razstavljenega klovna in so ga morali skupaj zlepiti….kako so bli luštni, čist prav nalepljeni, samo mogoče kaka roka mal narobe obrnjena, ali pa klobuk narobe….ful dobro res…

V našem vrtcu je noro “uspela” tema o oblačilih. Menda od takrat dalje nekaj otrok kar naprej nosi šal – ni važno kakšno je vreme in temperatura. Šal po njihovem sodi k zimskim oblačilom in ga morajo imeti; pika.

Od takrat naprej se naš še ne 3-letnik zvečer sam obleče v pižamo. Res je, da vse skupaj traja skoraj eno uro, ampak uživa on in vsi ostali, ko ga opazujemo. Zraven seveda ušpiči še kakšno ta-lumpasto.

Starši smo v vrtec prinesli revije z oblačili (trgovske reklame so enkratne za to), potem pa so menda slikice oblačil lepili in tematsko sortirali.

Sicer imajo pa tudi naši malčki trenutno na tapeti vreme. Ampak še vedno je od vsega vremena najboljše valjanje po snegu.

LPM

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru. Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.

Pri mlajšem sinu smo imeli kakšna dva meseca nazaj škatle. Kaj se z njimi dela, kakšne so, doma smo morali narediti izdelek iz njih…

Naslednji mesec pa so imeli inštrumente in so jih tudi izdelovali v vrtcu (razne ropotuljice,…)

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

New Report

Close