Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč 17-letnik uživa marihuano in je popustil v šoli

17-letnik uživa marihuano in je popustil v šoli

Prosim za pomoč saj imam težave z najstnikom. ne bom pisala kako je bil priden in ubogljiv fant, ker to je zgodba ki jo večina staršev pozna. Skrbi me, ker je začel z uživanjem marihuane in to kar precej. Prej je bilo ob vikendih, zdaj pride že popoldan iz šole “zadet”. Za učenje mu ni mar, samo jedel bi in pil ker je popolnoma dehidriran. Ni mu do nobenega pogovora, še je ne več za mizo pač pa v sobi. Če mu omenim njegovo početje itak zatrjuje da ni “zadet” da je popolnoma vse ok. Po žepih mu najdem papirčke za zvijanje, cigarete, vžigalnike, obleke smrdijo po travi. Se drugače dobro razumeva, mi tudi pove kakšno stvar ko je pri volji. Kako naj se odzovem, mu pomagam, resnično se bojim da bo zabredel in prešel na kaj hujšega. Prosim pomagajte z nasveti kam se obrniti po pomoč.

Pozdravljeni,

obstaja več društev ki se ukvarjajo s pomočjo zasvojenim, je pa potrebno, da se po pomoč sam zasvojenec sploh obrne. Zato je pomembno, da se s sinom pogovorite. Pravite, da se sicer dobro razumeta, potem bo sprejel tudi dejstvo, da opažate pri njemu stopnjevanje uporabe psihoaktivne substance in opuščanje dejavnosti ki mu prej niso bile težavne. POvejte mu kad vas skrbi in soočite z dejstvom, da se od njega pričakuje osamosvajanje, kar na njegov način ne bo uspešen projekt. Če boste potrebovala pomoč, se obrnite na terapevta ki se z zasvojenostjo ukvarja. Morda vam bodo ostali dali nasvet iz osebnih izkušenj, kar je seveda, dobrodošlo.

Lep pozdrav in lepe praznike želim,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Spoštovana sinubiradapomagala.

Morda ste se že obrnili po pomoč osebam, ki se ukvarjajo z zasvojenostjo. Vsekakor, če se še niste, bi vam to toplo svetovala.
Takšnih primerov, kot opisujete vašega sina, je mnogo in v večini primerov se tako začne z odvisnostjo od drog, najprej alkohol, trava, potem eksperimentiranje, nato odvisnost od trdih drog. Ne pravim, da je tako v vašem primeru, povem le, da je to možna pot. Zato je pravilno, da ste takoj začeli ukrepati! Vsekakor, kot vam je bilo svetovano, se poskusite najprej pogovoriti s sinom. To, da zanika odvisnost, je nekaj povsem normalnega. V to je tudi sam prepričan. Le okolica se zaveda, da stvari peljejo v napačno smer. Popuščanje v šoli, nezanimanje za druge aktivnosti, krhanje socialne mreže (neodvisnih od drog), vse to so znaki, ki so zaskrbljujoči. Med mnogimi najstniki, mladimi, obstaja prepričanje, da marihuana ni škodljiva; obratno, povzdigujejo pozitivne učinke. Povedati hočem, da se mnogi ne zavedajo možnih negativnih učinkov dolgotrajnega uživanja večjih količin marihuane, ki lahko sprožijo tudi težke bolezni.
Pogovorite se s sinom, obrnite se na nekoga, ki se ukvarja z zasvojenostjo, da odpre oči sinu in pomaga tudi vam staršem kako ukrepati.

Lahko pokličete tudi nas na spodnjo številko.
Srečno!

Andreja Lindič, strokovna delavka
051 339 725
Zavod Pelikan Karitas

Se malo pocakaj, da bo 18 in ko bo mu lepo spakiraj cunje in ga postavi pred vrata ter mu daj jasno vedeti da kajenje marihuane ne toleriras in naj se odloci ali zeli imeti streho nad glavo ali pa joint v roki (:

New Report

Close